Lietuviai plastikinius maišelius garbina per daug

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Mat statistiškai esame tarp didžiausių plastikinių pirkinių maišelių gerbėjų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Mat statistiškai esame tarp didžiausių plastikinių pirkinių maišelių gerbėjų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Nov 4, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:59 PM

Pasaulyje jau yra naujas iš plastikinių pirkinių maišelių sudarytas žemynas. Taip teigia už aplinkosaugą atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Januszas Potočnikas. „Maišeliai yra mūsų švaistančios visuomenės simbolis. Jie gaminami iš šimtus metų neyrančių medžiagų, nors panaudojami vos kelais minutes“, - įsitikinęs komisaras. EK siekia situaciją keisti ir ateityje reikalauti, kad Europos Sąjungos (ES) narės aktyviau tirpdytų plastikinių maišelių kalnus.

Iki šiol EK negalėjo reguliuoti, kokios politikos su pirkinių maišeliais turi laikytis šalys narės. Tad klaidą imta taisyti. Ateityje ši institucija ketina ne tik raginti mažinti maišelių panaudojimą, bet ir stebėti bei vertinti valstybių veiksmus.

Pro didinamąjį stiklą ateityje turėtų būti stebima situacija Lietuvoje. Mat statistiškai esame tarp didžiausių plastikinių pirkinių maišelių gerbėjų.

Jei vienam europiečiui statistiškai per metus prireikia 178 pirkinių maišelių, tai vienas lietuvis kasdien sunaudoja po pusantro naujo maišelio. Per metus vienas Lietuvos gyventojas pirkinius susideda į 515 maišelius, tačiau tik 48 jų yra daugkartinio naudojimo.

EK įvardija, kad kartu su Estija, Lenkija, Slovėnija, Slovakija ir Vengrija situacija Lietuvoje yra prasčiausia visoje ES. Pastebima, kad valstybė iki šiol nesiėmė jokių teisė aktų situacijai keisti, o verslas liko abejingas savanoriškoms iniciatyvoms.

Ateityje EK ketina priversi šalis nares veikti, tačiau konkretaus veiksmų plano J. Potočnikas neįvardijo. Esą, kiekviena šalis galės pasirinkti, kaip kovoti su šia problema. Pavyzdžiui, savarankišai nustatyti lengviems plastikiniams pirkinių maišeliams taikomus mokesčius, jiems taikyti kiekio kvotas arba tam tikromis sąlygomis išvis uždrausti juos naudoti.

Kad ir kokių priemonių imtųsi, tikimasi, kad per ateinančis keletą metų plastikinių maišelių kiekis Europoje sumažės net 80 proc.

Dabar per metus ES sunaudojama apie 100 mlrd. plastikinių maišelių. Apie 90 proc. jų yra lengvi vienkartiniai pirkinių maišeliai ir būtent jie kelia didelį pavojų aplinkai.

Mat storesnius ir tvirtesnius pirkinių maišelius žmonės linkę panaudoti keletą kartų. Galiausiai, į juos sudedamos buitinės atliekos, tad tokiu būdu plastikiniai maišeliai patenka į atliekų perdirbimo grandinę. Ypač plonu maišelius žmonės linkę išmesti po pirmo panaudojimo.

„Šiukšlėmis per metus tampa daugiau nei 8 mlrd. plastikinių maišelių. Tai didelė žala gamtai, o ypač paukščiams ir žuvims, kurie praryja šių atliekų gabalus“, - teigė aplinkosaugos komisaras.

Atlikti stebėjimai rodo, kad beveik visų aplink Šiaurės jūrą skraidančių paukščių skrandžiuose randama maišeliams naudojamo plastiko liekanų.

Tad matydama didelę grėsmę aplinkai, EK ragina veikti kuo greičiau. Tiesa, šiam pasiūlymui dar turės pritarti Europos Parlamentas ir visos šalys narės. Manoma, kad geriausiu atveju su plonais plastikiniai maišeliais atsiveikinti reikės tik 2015-aisiais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.