Lenkijos premjeras atsisveikino su ekonomine krize

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

D.Tuskas skelbia ekonominės krizės pabaigą Lenkijoje ir reformuoja vyriausybę Lenkijos premjeras atsisveikino su ekonomine krize.
D.Tuskas skelbia ekonominės krizės pabaigą Lenkijoje ir reformuoja vyriausybę Lenkijos premjeras atsisveikino su ekonomine krize.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 21, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:56 AM

Lenkijos ekonomistai suka galvas, siekdami atspėti dėl kokių priežasčių trečiadienį buvo pakeisti šeši ministrai ir kokių tikslų sieks reformuota vyriausybė.

Mat premjeras Donaldas Tuskas sprendimo apie ministrų pakeitimą su niekuo nederino. Nei su paties vadovaujama Piliečių platformos partija (PPP), nei su koalicinės vyriausybės partneriais - Valstiečių partija.

Pastarosios vadovai neslėpė nuoskaudos, tvirtindami, jog taip su politiniais partneriais nesielgiama. Dėl tos pačios priežasties opozicinių partijų vadai šaiposi, kad tai yra ne vyriausybės rekonstravimas, bet partinis kėdžių perstumdymas siekiant geresnio reklaminio įvaizdžio.

Sumišimą didina ir tai, kad atleistųjų pavaldinių premjeras Donaldas Tuskas nekritikavo, sakydamas, kad jam gaila su jais skirtis. Atnaujintos vyriausybės uždavinius premjeras nusakė labai trumpai ir abstrakčiai - ji turi būti labai energinga, kad sugebėtų efektyviai įsisavinti ES skiriamas lėšas.

Premjerui palankus dienraštis "Gazeta Wyborcza" teigia, jog vyriausybės reformavimu D.Tuskas siekia parodyti, kad ekonominė krizė šalyje baigėsi. Todėl dabar pavaldiniais yra kviečiami asmenys, pasižymintys ne sugebėjimu taupyti, bet skirstyti pinigus.

Tokias išvadas esą perša žinia, kad vicepremjero pareigas iš atstatydinto 62 metų Finansų ministro Jaceko Rostowskio perima 49 metų ekonomistė Elžbieta Bienkowska. Pastaroji iki tol ėjo Regionų vystymo ministrės pareigas ir išgarsėjo labai geru ES skiriamų lėšų skirstymu ir priežiūra.

Nuo šiol E.Bienkowska eis ne tik vicepremjerės pareigas, bet ir vadovaus dvigubai didesnei ministerijai - apjungtai Regionų vystymo ir infrastruktūros. Tuo tarpu Finansų ministerijai vietoje šalies ekonomiką per krizę saugiai išlaviravusio J.Rostowskio vadovaus plačiai nežinomas 38 metų bankininkas Mateuszas Szczurekas.

Administracijos bei kompiuterizacijos ministru paskyrus irgi jauną, 41metų Rafalą Trzaskowskį, apžvalgininkai prakalbo, kad dar labiau išryškėjo autoritarinės D.Tusko savybės. Premjeras pavaldiniais esą pasirinko asmenis neturinčius politinio autoriteto ir negalinčius grėsti jo vienvaldystei PPP.

Žurnalo "Newsweek" lenkiško leidinio redaktoriaus Tomaszo Liso nuomone, šie ministrų pakeitimai neturės esminės svarbos nei vyriausybės, nei PPP likimui. Pakeitimai užtat esą sudaro galimybę premjerui ir PPP atgauti žmonių pasitikėjimą, bet tik tada, jei atnaujinta vyriausybė ims dirbti geriau ir atviriau bendraus su visuomene.

Kol kas tiek PPP, tiek vyriausybės ir premjero reitingai vien smuko žemyn. Del nevykdomų pažadų, dėl tarpusavio rietenų, dėl korupcijos skandalų.

"Gazeta Wyborcza" priminė, jog D.Tuskas yra pirmasis premjeras, sugebėjęs valdžioje išsilaikyti antrą kadenciją. Premjero vienašališki sprendimai esą bus toliau giriami tik tokiu atveju, jei PPP laimės ir ateinančius rinkimus, o priešingu atveju užgrius kritika ir dėl šio neaiškaus vyriausybės reformavimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.