Maloni prognozė: kitais metais uždirbsime daugiau ir pirksime daugiau

Vidaus paklausa šiemet didėjo sparčiau, nei tikėjosi Lietuvos banko analitikai. Būtent ji – privatus vartojimas ir investicijos, o ne eksportas pastaruoju metu turėjo daugiausiai įtakos bendrojo vidaus produkto augimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-11-26 10:35, atnaujinta 2018-02-20 03:49

Banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis aiškino, kad prieš pusę metų jie negalėjo tiksliai įvertinti vidaus paklausos potencialo, nes tokių veiksnių, kaip minimalaus mėnesinio atlyginimo padidinimo poveikis ir dėl užsienio rinkose vyravusių tendencijų bei mažėjusių žaliavų kainų kritusi infliacija tada nebuvo įmanoma tinkamai apskaičiuoti.

Vidaus paklausos augimo prognozę Lietuvos bankas padidino nuo 1,4 proc. punkto iki 4,3 proc.

Eurą įsivesime

Banko ekspertai tikina, jog kitų metų pavasaris bus palankus nuo 2015 metų Lietuvoje įsivesti eurą.

Turėtume atitikti visus Mastrichto kriterijus – infliacija sieks tik 1 proc., o biudžeto deficito kriterijaus neatitikti galėtume tik jei valdantieji neatsakingai elgsis su viešaisiais finansais.

„Nors vietos neviršyti 3 proc. ribą esame palikę labai nedaug, tačiau šiandien jau yra beveik metų pabaiga, todėl galime gana tvirtai teigti, kad šį kriterijų atitiksime“, – sakė LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorė Rūta Rodzko.

Pirkti galėsime daugiau

Kitais metais Lietuvoje prognozuojamas nemenkas darbo užmokesčių kylimas. R.Rodzko antradienį sakė, jog vidutinis darbo užmokestis kitais metais toliau augs, o dėl to didės ir namų ūkių vartojimo išlaidos.

Ji pabrėžė, kad didesnio minimalaus darbo užmokesčio poveikis infliacijai nežymus. Kitaip tariant, kitais metais perkamoji Lietuvos gyventojų galia didės realiai ir jie pirkti galės daugiau.

Eksporto reikšmė slopsta

Tuo metu Lietuvos eksportas mažėja. Tačiau Rusijos ribojimų poveikis tam buvo gana nedidelis. R.Rodzko pastebėjo, kad pieno ir jo produktų eksporto dalis į Rusiją sudaro tik 0,6 proc., todėl ribojimai skausmingi yra tik šiam sektoriui, bet ne visai ekonomikai.

Rusijos ūkio plėtra apskritai lėtėja, tačiau gerėja lūkesčiai euro zonoje. Prognozuojama, kad euro zonoje BVP augimas jau ne už ilgo turėtų pasiekti 1 proc., kuris išsivysčiusioms šalims jau laikomas normaliu.

Visgi R.Kuodžio manymu, augimas euro zonoje kol kas išlieka lėtas, o tai Lietuvos ekonomiką daro pažeidžiama.

„Nepadeda ir tai, kad kritinės vidaus socialinės, ekonominės ir viešojo administravimo reformos iš esmės nėra vykdomos“, – sakė jis.

Lietuvos banko ekonomistai numato, kad šiemet šalies ūkis augs 2,8 proc., o kitąmet 3,5 proc.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.