Pontifikato manifeste - popiežiaus kritika kapitalizmui

Susirūpinimas vargingai gyvenančiais, ekonominės nelygybės ir šiuolaikinės kapitalistinės ekonomikos sistemos kritika, pasipiktinimas vartotojiška visuomene – tokios temos puikiai tiktų kokiam nors marksistų susibūrimui, ar ne?

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Nov 26, 2013, 10:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:26 AM

Tačiau apie tai kalba ne vieno garsiausių istorijoje kapitalizmo kritikų pasekėjai, o prieš mažiau nei metus inauguruotas popiežius Pranciškus.

Savo pirmame didesnės apimties tekste po įšventinimo naujasis popiežius pažėrė kritikos paskutinę finansų krizę sukėlusiai sistemai ir pakvietė visus tikinčiuosius keistis.

84 puslapių dokumente šventasis tėvas kalba ne tik apie ekonomiką, tačiau būtent skyrius apie ją iškart sulaukė didžiausio viso pasaulio dėmesio.

Jame popiežius Pranciškus nereguliuojamą kapitalizmą vadina „naująja tironija“, o toliau dėsto kokios, jo manymu, yra pagrindinės pinigų valdomo pasaulio problemos.

Negalima pamiršti turinčiųjų mažiau

„Mes galime tik sveikinti žingsnius, kuriais siekiama padidinti žmonių gerovę tokiose srityse, kaip sveikatos apsauga, švietimas ir komunikacijos.

Tuo pat metu mes negalime pamiršti, jog dauguma su mumis pasaulį besidalinančių žmonių vos suduria galą su galu ir dėl to patiria skausmingų pasekmių“, – rašoma popiežiaus tekste.

Apie ekonominę atskirtį

Toliau šventasis tėvas kritikuoja nelygybę: „Kaip vienas Dievo įsakymų „nežudyk“ nurodo, jog turime branginti žmogaus gyvybę, taip pat šiandien mes turime sakyti „ne“ ekonominei atskirčiai ir nelygybei. Tokia ekonomika žudo“.

Tradicinės ekonominės dogmos nebeveikia

Popiežius Pranciškus tvirtina, kad neoliberlizmo doktrinos yra neveiksmingos ir tik kenkia, o ne padeda didžiajai daliai pasaulio gyventojų.

„Kai kurie žmonės nenustoja ginti teorijų, teigiančių, jog ilgainiui turtingųjų sukaupti pinigai pasiekia ir vargšus, nes galvoja, kad laisvos rinkos skatinamas ekonomikos augimas neišvengiamai sukurs didesnį teisingumą ir pasieks visus.

Ši niekada faktais nepatvirtinta nuomonė išreiškia šiurkštų ir naivų tikėjimą ekonominę galią valdančiųjų gerumu bei sakralizuoja įsigalėjusios ekonominės sistemos veikimą. Tuo metu atskirtieji ir toliau laukia, kol ji suveiks“, – dėsto popiežius.

Apie augančią nelygybę

„Kol mažumos pajamos nesustoja augusios, atskirtis tarp daugumos ir tų kelių besimėgaujančių gerovę taip pat didėją“, – savo manifeste aiškina jis.

Pasaulis apsėstas pinigų manijos

Popiežiaus Pranciškaus manymu, žmonės šiandien yra pamiršę, kokia yra tikroji ekonomikos paskirtis – gerovę kurti visiems jos dalyviams.

„Mes sukūrėme naujus stabus. Antikinis auksinio veršio garbinimas grįžo pasislėpęs po nauju ir negailestingu pavidalu. Jis skatina stabmeldystę pinigams ir nuasmenintos ekonomikos diktatūrą, kuri neturi jokio žmogiškojo tikslo“, – rašoma dokumente.

Nelygybė ir vartotojiškumas mus pražudys

Be prieš tai išvardintų pavojų popiežius taip pat mato dar vieną didžiulę problemą, grasinančią išplauti visuomenės pamatus: „Akivaizdu, jog nesuvaldomas vartotojiškumas kartu su nelygybe mūsų visuomenės struktūrai kenkia dvigubai“.

Prašo valstybės įsikišimo

Popiežiaus Pranciškaus teigimu, susidariusią padėtį pakeisti gali tik didesnis valdžios reguliavimas.

„Šis pusiausvyros trūkumas yra ideologijų, kurios gina absoliučią rinkos ir finansinių spekuliacijų autonomiją, rezultatas. Vadinasi, jos atmeta valstybių teises, siekiančias bendro gėrio, ir neleidžia joms vykdyti jokios kontrolės“, - pastebi šventasis tėvas.

Ne kartą įrodė savo paprastumą

Nuo pat savo pontifikato (popiežiaus valdžios) pradžios popiežius Pranciškus nuolat demonstravo savo polinkį gyventi paprastai.

Jis visada pabrėžė, kad pagrindinė Bažnyčios funkcija yra Evangelijos skleidimas. Puikavimasis auksu ir kitais Vatikano turtais – ne jo skoniui.

Pavyzdžiui, jis nusprendė gyventi name, skirtame svečiams, o ne Apaštalų rūmuose. Taip pat atsisakė važinėti limuzinu, vietoje sosto pasirinko paprastą kėdę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.