Po 17 metų Lietuvoje viskas bus taip, kad jausimės laimingi

Laimė – ne piniguose, tačiau ir be jų nesaldu. Užsienio tyrėjai nustatė, kad laimingiausi jaučiasi žmonės tose šalyse, kuriose vienam gyventojui tenkanti bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis siekia 36 tūkstančius JAV dolerių. Jei taip yra iš tiesų, tai iki laimės Lietuvos laukia dar ilgas kelias.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Nov 28, 2013, 6:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:27 AM

Vorviko (Didžioji Britanija) tyrimų centro ekonomistas Eugenio Proto ir Minesotos (JAV) universiteto tyrėjas Aldo Rustichini paskelbė, kad idealiausia BVP dalis vienam gyventojui – 36 tūkstančiai JAV dolerių (dabartiniu kursu – 91,5 tūkst. litų), rašo phys.org.

Anot jų, pasitenkinimas gyvenimo kokybe ima augti, kai vargingai gyvenančių šalių žmonės įgyja galimybę patenkinti vis daugiau pagrindinių savo poreikių. Tačiau viršijus tyrėjų nustatytą ribą žmonės jau nebesijaučia tokie laimingi.

„Kuo daugiau pinigų, tuo didesni ir norai. Tačiau kai jie neišsipildo, apima nusivylimas. Mūsų tyrimas atskleidė nuostabų dėsnį: pasiekus tam tikrą turto lygį pasitenkinimas gyvenimu ima mažėti.

Tuomet žmonės nori būti ne prastesni už kitus, jie nori turėti daugiau ir daugiau. Tačiau skirtumas tarp tikrųjų ir norimų pajamų užmuša laimės jausmą“, - aiškino E.Prodi.

Geriausia – Honkonge

Tad kur gyvena laimingiausi pasaulio žmonės? Atsiverskime 2012-ųjų BVP vienam gyventojui statistiką, kurią pateikia Tarptautinis valiutos fondas. Pasirodo, idealiausia vieta – Honkongas. Pernai viena jo gyventojui tenkanti BVP dalis siekė 36,676 tūkst. JAV dolerių.

Nedaug atsilieka Izraelis ir Italija (abiejose – per 33 tūkst. dolerių). Nors ir šiek tiek viršiję ribą, vis dar puikiai turėtų jaustis Naujosios Zelandijos (38,255 tūkst. dolerių) ar Didžiosios Britanijos (39,161 tūkst. dolerių) gyventojai. O vokiečiai ar prancūzai, viršiję 41 tūkst. dolerių ribą, jau turėtų sunerimti.

Ką ir kalbėti apie šveicarus (78,88 tūkst. dolerių) arba norvegus (99,17 tūkst. dolerių): jiems turtai turėtų kelti labai daug rūpesčių. O pasaulyje šiuo atžvilgiu pirmaujančių Kataro (104,756 tūkst. dolerių) ir Liuksemburgo (106,4 tūkst. dolerių) gyventojai tikriausiai visiškai pražilę.

Aišku, ne pyragai Konge, Malavyje, Afganistane, Zimbabvėje ir dar aibėje pasaulio valstybių, kuriose BVP vienam gyventojui nesiekia nė tūkstančio JAV dolerių.

Kada laimė užsuks į Lietuvą?

Mūsų šalies bendrasis vidaus produktas pernai siekė 37,551 tūkst. litų vienam žmogui. Iki „laimės“ ribos trūksta kone 54 tūkstančių litų. Per kiek laiko galime ją pasiekti?

1995 metais BVP vienam gyventojui Lietuvoje sudarė vos 7,4 tūkst. litų. Tad iki 2012-ųjų augimo vidurkis nesiekė nė 2 tūkst. litų per metus. Tokiu tempu „laimės“ kartelę priliesime tiktai po ketvirčio amžiaus.

Tiesa, nuo 2009-ųjų BVP vienam asmeniui augo po 3 tūkst. litų kasmet. Jei tokį greitį pasisektų išlaikyti ir toliau, tai nereikėtų nė dvidešimties metų, kad taptume laimingi. Aišku, daug kas priklauso ir nuo lito (kurio iki tol greičiausiai net neliks), dolerio, euro ir kitų valiutų kursų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.