Viešbučių aukso metai baigėsi kartu su ES renginiais

„Duok Dieve, kad ir kitais metais taip būtų“, – sklaidydamas rezervavimo žurnalą atsiduso vieno viešbučių tinklo Vilniuje vadovas.

Vilnius kruopščiai rengėsi Rytų partnerystės viršūnių susitikimui, tad miesto verslininkams nusivilti neteko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilnius kruopščiai rengėsi Rytų partnerystės viršūnių susitikimui, tad miesto verslininkams nusivilti neteko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 3, 2013, 6:53 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:46 AM

Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai jau davė vaisių: Vilniaus 4 žvaigždučių viešbučiuose spalį ir lapkritį svečių buvo daugiau nei vasarą.

Sostinės centre įsikūrę viešbučiai dar nespėjo atsipūsti po praėjusios savaitės, kai sostinėje vyko Europos Rytų partnerystės viršūnių susitikimas.

Praėjusį ketvirtadienį ir penktadienį kai kuriuose viešbučiuose nebuvo nė vieno laisvo kambario.

Suvalgytus didžkukulius skaičiuoja ir Vilniaus restoranai.

Tiesa, nors svečiai ir paragavo tradicinių valgių, jų skrandžiai labiau linko prie lengvesnius patiekalus siūlančios europinės virtuvės.

O vieno Vilniaus Pilies gatvės restorano padavėjos dar ilgai nepamirš šių renginių – ukrainiečių delegacija jas apdalijo solidžiais arbatpinigiais.

Vadina aukso metais

Liepą viešbučių rezultatai nebuvo džiuginantys. ES renginiai netgi kišo koją įprastai vasarą išaugančiam turistų srautui, mat buvo rezervuojami kambariai į renginius atvykstantiems svečiams, tačiau paskui užsakymus tekdavo atšaukti.

Tačiau nuo rugsėjo viskas apvirto aukštyn kojomis.

Paklausiausiuose 4 žvaigždučių viešbučiuose Vilniuje buvo užsakyta 80 proc. vietų – kone ketvirtadaliu daugiau, nei įprasta tokiu metu.

„Tai buvo labai geras laikas. Tikėtis, kad taip bus ir kitais metais, būtų labai optimistiška.

Spalio mėnesį pagrindiniai 4 žvaigždučių Vilniaus viešbučiai buvo apgyvendinti 80 procentų – 9 procentiniais punktais daugiau nei pernai tuo pat metu.

Tas pat ir dėl lapkričio: šį mėnesį sulaukta 22 procentiniais punktais daugiau svečių“, – skaičiavo viešbučių „Centrum“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Artūras Vainora.

Vilniaus keturių žvaigždučių viešbučiuose, kuriuose apsistojo svečiai iš ES, apgyvendinimas per 2013-uosius, palyginti su 2012-aisiais, išaugo 7 procentiniais punktais.

A.Vainora tokį skirtumą sieja tik su Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai. Juolab kad pirmasis metų ketvirtis sostinės viešbučiams buvo itin nepalankus.

Ar kada nors buvo tokie aukso laikai Vilniaus viešbučiams? „Ne. Per krizę pajamos smarkiai krito ir iki šiol nepasiekė 2006-ųjų lygio“, – sakė A.Vainora.

Jis viliasi, kad pusmetį trunkantis pagyvėjimas duos vaisių ir ateityje: „Juk tai išties didelė reklama šaliai.“

Pakylėjo rezultatus

Pasak „Kempinski Hotel Cathedral Square“ pardavimų ir rinkodaros vadovės Birutės Leimontaitės, pastarojo pusmečio apgyvendinimo rezultatus bus galima skaičiuoti tik kitais metais, kai nuslūgs kasdieniai rūpesčiai.

„Tačiau jau dabar aišku, kad pirmininkavimo renginiai padarė daug teigiamos įtakos viešbučio metų rezultatams“, – užsiminė B.Leimontaitė.

Šį rudenį buvo ne viena diena, kai „Kempinski“ neturėjo nė vieno laisvo kambario. Tačiau lazda turi du galus: kai kuriems svečiams, atvykstantiems ne į ES renginius, teko atsakyti.

Arbatpinigiai – doleriais

Praėjusį ketvirtadienį ir penktadienį teko prakaitą nuo kaktos braukti ir sostinės Pilies gatvėje įsikūrusio restorano „Forto dvaras“ darbuotojams.

Pietauti ar vakarieniauti čia ateidavo 6–8 žmonių grupės. Dalį lankytojų į restoraną atlydėdavo apsaugos darbuotojai.

„Kai kuriuos lankytojus vėliau mūsų darbuotojai atpažino nuotraukose šalia mūsų šalies vadovų“, – pasakojo „Forto“ restoranų tinklo atstovas Kęstutis Markevičius.

Svečiai patiekalus dažniausiai rinkdavosi nepaisydami kainos, įdėmiai apžiūrėję valgiaraštyje esančias nuotraukas.

Dažniau juos viliojo klasikinės europinės virtuvės valgiai, tačiau beveik visi be išlygų ragavo didžkukulių ir grybų tyrsriubės duonos kubilėlyje.

Užsieniečiai skanavo ir lietuviškų trauktinių, alaus, tačiau dažniau rinkdavosi tekilą ar viskį.

Užtat ukrainiečių delegaciją, vakarieniavusią praėjusią savaitę, „Forto dvaro“ darbuotojai atsimins labai ilgai. Nors Ukraina taip ir nepasirašė Asociacijos su ES sutarties, šios šalies atstovai ir padavėjas, ir virėjus apdalijo didelės vertės dolerių banknotais.

„Šie metai išties rekordiniai. Mūsų restoranas Pilies gatvėje pasiekė savo galimybių ribas“, – apie Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai įtaką verslui kalbėjo K.Markevičius.

Dar nesuskaičiavo visų svečių

Remiantis kitų šalių pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai patirtimi, Lietuvoje antrąjį 2013-ųjų pusmetį turėtų būti apsilankę apie 30 tūkstančių ES renginių dalyvių.

Tiesa, likus mažiau nei mėnesiui iki pirmininkavimo pabaigos, Užsienio reikalų ministerija mano, kad šis skaičius gali būti ir didesnis.

Mat A ir B lygių renginiuose iki gruodžio 1-osios dalyvavo arti 19,5 tūkst. užsieniečių, o C ir D lygių rezultatai dar skaičiuojami. Užtat į informacinių ir ryšių technologijų konferenciją lapkritį atvyko 5950 svečių.

Lietuva iš pirmininkavimo ES Tarybai biudžeto sumokėjo už 1356 aukščiausio lygio svečių nakvynę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.