Politinės aritmetikos paslaptys: kur išgaravo rinkėjams žadėti 9 litai?

Lietuviai kitąmet gali tapti turtingesni. Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė trečiadienį iškilmingai paskelbė – visai realu per metus minimalią mėnesinę algą (MMA) padidinti iki 1500 litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

2013-12-12 17:10, atnaujinta 2018-02-19 20:47

Tiesa, net jeigu tai nėra dar vienas politinės miglos gūsis į rinkėjų akis, valdžios atstovai mini ne tą skaičių, kuris padėjo kovoje dėl vietų Seime.

1509 - tokiu skaičiumi išreikšta minimalia alga rinkėjus viliojo į lyderius Seimo rinkimuose išsiveržusi Darbo partija.

Kiekvieną centą skaičiuojančiam žmogui ir 9 litai yra nemenka suma. Kodėl buvo žadama būtent tokia suma, ir kodėl ji dabar pasikeitė?

Pakanka tik išgyventi

Buvęs Seimo pirmasis vicepirmininkas „darbietis“ Vytautas Gapšys teigia, kad 1500 litų – tai būtina suma, kad žmogus galėtų išgyventi.

„Tai - būtinybė. Mes apskaičiavome, kad tik su tokia suma žmogus gali išgyventi, jei neturi labai didelių poreikių.

Tai yra reali suma, taip juda ir kitos šalys. Analizavome situaciją ir apskaičiavome Lietuvos vidurkį, viską suvedėme ir gavome 1500 litų“, - portalui lrytas.lt sakė V.Gapšys.

Pasak „darbiečio“, žadėti 9 litai irgi pasieks žmonių kišenes: „Jie niekur nedingo. 1509 litai - tikrai bus ne mažesnė suma. Aš tikiuosi, kad pridėsime ne tik tuos 9 litus.“

Kodėl būtent tokią sumą įvardijo valdantieji?

V.Gapšys teigė, kad tai - jų ekspertų darbas. Jis stebėjo padėtį, atliko skaičiavimus ir numatė, kiek pinigų reikia norint išgyventi Lietuvoje.

„Darbietis“ nedetalizavo, kodėl buvo pasirinkta būtent 1509 litų suma, tačiau teigė, kad suvedus miestuose ir kaimuose gyvenančių žmonių išlaidas ir poreikius, paaiškėjo, kad per mėnesį reikia uždirbti bent 1509 litus.

Turi kilti ir vidutinis atlyginimas

Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad įgyvendinti tokį tikslą galima bus tada, kai vidutinis atlyginimas Lietuvoje pasieks 3 tūkst. litų.

„Dėl minimalios mėnesinės algos pakėlimo iki 1500 litų - tai yra mūsų ilgalaikis perspektyvinis planas, bet noriu pasakyti, kad esant vidutiniam darbo užmokesčiui kokiems 3 tūkst. litų Lietuvoje, aš manau, tada jau būtų galima kalbėti apie pusantro tūkstančio litų kaip minimalios mėnesinės algos užtvirtinimą mūsų šalyje.

Šiuo metu vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje yra 2,3 tūkst. litų“, - sakė A.Butkevičius.

Vertina skeptiškai

Tuo tarpu profesinės sąjungos pasisako už tai, kad minimali alga būtų keliama 200 litų, iki 1200 litų, ir tai galbūt ne visoje Lietuvoje, o išskiriant regionus, kur atotrūkis tarp minimalios ir vidutinės algos dydžių yra didžiausias.

Visgi, ekonomistai skeptiškai vertina tokius politikų pažadus.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pasišaipė, kad valdžia minimalią padidinti gali nors ir iki 10 tūkst. litų, o darbdaviai bus įpareigoti ją mokėti.

„Tačiau kiek darbuotojų atlyginimą gaus normaliai, o kiek – neoficialiai?“ – pasekmes svarstė pašnekovas.

Ekonomistas sakė, kad dar kartą padidinus MMA, padidėtų nedarbas ir šešėlinė ekonomika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.