R.Shilleris Vilniuje kalbėjo ir apie kainų burbulus, ir apie uodus

Lietuvių kilmės Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Shilleris teigia, kad norint geriau suvokti ekonomiką bei spekuliacinius burbulus, nepakanka apsiriboti ekonomikos mokslu. Anot profesoriaus, daugiau dėmesio dera skirti psichologijai, sociologijai ir biologijai.

Lietuvos bankas R.Shilleriui įteikė dovaną - trijų aukso monetų rinkinį, skirtą Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui.<br>M.Stankutės nuotr.
Lietuvos bankas R.Shilleriui įteikė dovaną - trijų aukso monetų rinkinį, skirtą Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui.<br>M.Stankutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 14, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:07 PM

„Aš manau, kad bandant suprasti rinkas, mums reikia platesnės perspektyvos, kitų mokslų pavidalu: neuropsichologijos, sociologijos, antropologijos, politikos mokslų, istorijos ir net populiacijos biologijos. Spekuliaciniai burbulai yra lyg uodų epidemijos - kai kuriais metais būna daugiau uodų, nei kitais.

Kodėl? Pažvelgę į biologijos mokslą, mes pamatome, kad tai uodai yra panašūs į burbulus“, - šeštadienį Vilniuje tarptautinio socialinio tinklo „Global Lithuanian Leaders“ organizuotoje diskusijoje teigė R.Shilleris.

Profesorius aiškino, kad siekiant geriau perprasti rinkas bei burbulus, reikia geriau suvokti žmonių veiksmus: „Visas kultūrinis klimatas daro įtaką burbulams.“

Anot R.Shillerio, geresniam burbulų suvokimui trukdo ir politinė priklausomybė. Jis teigė, kad kai ekonomistai pradeda patarinėti politinėms partijoms, pasidaro sudėtinga matyti visą ekonomikos vaizdą.

Ekonomikos Nobelio premiją R.Shilleris pelnė drauge su JAV mokslininkais Larsu Peteriu Hansenu ir Eugene'u Fama už novatorišką darbą įžvelgiant turto rinkų tendencijas.

67 metų R.Shilleris yra pagarsėjęs perspėjimais dėl technologijų ir nekilnojamojo turto rinkų burbulų.

Profesionalų tinklo „Globalios Lietuvos Lyderiai“ inicijuotoje diskusijoje „Spekuliacinės turto kainos ir platesni mūsų tikslai“ su Nobelio premijos laureatu Robertu J.Shilleriu susitiko finansų ir ekonomikos ekspertai. Panelinėje diskusijoje dalyvavo Lietuvos bankų atstovai bei šiai diskusijai namo grįžę specialistai iš Londono ir Honkongo.

Praėjusią savaitę lietuvių kilmės JAV ekonomistas, Jeilio universiteto profesorius R.Shilleris Nobelio ekonomikos premiją gavo už empirinę turto kainų analizę. „Burbulų“ specialistu vadinamo profesoriaus, parašiusio dešimt knygų, patarimai vertinami visame pasaulyje, tiek garsiausių verslo kompanijų vadovų, tiek politikų ir pasaulinių konferencijų dalyvių.

Susitikimą  iniciavęs tarptautinius lietuvių profesionalus pasaulyje vienijantis tinklas „Globalios Lietuvos lyderiai“ džiaugiasi išskirtine galimybe susitikti su lietuviškų šaknų turinčiu profesoriumi.

„Tai išties išskirtinė proga gyvai diskutuojant išgirsti vieną įtakingiausių pasaulyje ekonomistų, prof. R.Shillerį, bei Lietuvos ekonomikos ir finansų ekspertus. Labai vertiname partnerių „Lietuvos Banko“ ir „Swedbank“ indėlį formuojant diskusijos turinį,“ – sakė diskusiją moderavęs organizacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ (GLL) valdybos narys Daumantas Mockus, Londone dirbantis investicinės bankininkystės kompanijoje „RBC Capital Markets“.

Diskusijos metu profesorius R.Shilleris teigė, jog lietuviai privalo koncentruotis į investavimą kuriant naujas įmones, taip prisidedant prie ekonominės naudos šaliai, o ne į nuosavo nekilnojamojo turto kaupimą taip potencialiai keliant spekuliatyvių kainų burbulą.

Diskusijoje dalyvavęs vyriausiasis „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis kalbėjo apie Skandinavijos bankų indėlį į finansinį Lietuvos stabilumą ir nekilnojamojo turto įsigijimo naujovių tikimybę, kurios ekonominės krizės metais užkirstų kelią paskolas įsigijusių asmenų finansiniams nepatogumams.

Specialiai šiam susitikimui iš Honkongo parskridęs finansų docentas Alminas Žaldokas, dirbantis „Honkongo Mokslo ir Technologijų universitete“ (Hong Kong University of Science and Technology) apžvelgė Azijos ekonomikoje sparčiai įsigalinčias finansines inovacijas, tendencijas ir su diskusijos dalyviais svarstė galimas sparčiai augančių Azijos rinkų finansinių spekuliacijų grėsmes.

„Dėl profesoriaus įžvalgų iš esmės pasikeitė centrinių bankų požiūris į turto kainas. Šiuo metu visame pasaulyje yra peržiūrimas centrinių bankų reguliavimo priemonių arsenalas, papildant jį priemonėmis, kurios leistų užbėgti burbulų formavimuisi už akių. Tuo keliu žengia ir Lietuva“, – sako diskusijoje su Nobelio premijos laureatu dalyvavęs Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas. Renginio pabaigoje Lietuvos banko vardu R. Shilleriui jis įteikė trijų aukso monetų rinkinį, skirtą Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.