Ekonomistai kritikuoja L.Graužinienės kalbas apie didinamą algą

Drastiškas minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas penkiais šimtais litų – jau kitais metais. Tai žada ir būtinybe vadina „darbiečiai“ su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene priešaky. Parlamento vadovė tvirtina, kad MMA reikia kelti iki 1,5 tūkst. litų. Ministras pirmininkas tokius kardinalius veiksmus vertina atsargiai. Ekonomistai tvirtina, kad 1,5 tūkst. litų MMA – nepamatuotai didelė. Nuo „darbiečių“ kalbų šiurpsta ir patys verslininkai, bijantys, kad su didėjančiomis algomis augs mokesčių našta.

Anot ekonomisto R.Rudzkio, MMA kėlimas turi būti nuosaikus didėjančiam vidutiniam atlyginimui.<br>M.Astrausko nuotr.
Anot ekonomisto R.Rudzkio, MMA kėlimas turi būti nuosaikus didėjančiam vidutiniam atlyginimui.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Sobutaitė, „Lietuvos ryto“ televizija

Jan 7, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:42 PM

Marijampolėje leidyba bei kanceliarinių prekių prekyba užsiimančios nedidelės įmonės vadovas sako – MMA padidinimas įmonei būtų mirties nuosprendis. Devynis žmones įdarbinęs verslininkas Arūnas Reinikis paskaičiavo, kad MMA padidinus iki 1,5 tūkst. litų, per mėnesį mokesčiams reikėtų atseikėti maždaug 5-6 tūkst. litų daugiau. Anot verslininko, įmonės neišgelbėtų net parduodamų prekių ir paslaugų branginimas.

Jis sako, kad pirmasis žingsnis, ko būtų imamasi stengiant išgyventi – atleidžiami darbuotojai.

Tačiau prieš artėjančius Prezidento ir Europarlamento rinkimus kovą dėl didesnės MMA demonstruojantiems „darbiečiams“ verslininkų nuogąstavimai nė motais. Po susitikimo su premjeru L.Graužinienė pareiškė, kad MMA galima didinti dar šiemet.

„Jei vykdysime savo įsipareigojimą, kurį esame pasirašę, tai jau šiai dienai MMA turi būti šiek tiek didesnė. Kaip žinote, įstatymai leidžia peržiūrėti biudžetą metų viduryje. Apie vieną ar kitą galimybę diskutuosime su koalicijos partneriais, Vyriausybe, premjeru“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Seimo pirmininkės pasisakymai apie tai, kad dėl euro įvedimo mažės žmonių pajamos, siunčia neigiamus signalus ir gyventojams, ir verslui, teigia SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Pasak jo, L.Graužinienė, teigdama, kad žmonės neturės už ką įsigyti maisto, netiesiogiai pasako, kad Lietuva nesusitvarkys su infliacija.

„Šiaip jau euro įvedimo įtaka, kaip skaičiuoja statistikai, infliacijai yra 0,2-0,3 proc. punkto, na, blogiausiu atveju - 0,5 proc. punkto. Klausimas, ar pareikšdami, kad minimalią mėnesio algą reikia kelti 10 proc., o dar geriau - 30 proc., mes tokiu būdu nesuformuojame žmonėms nuomonės, kad žiūrėkit, nesusitvarkysime su euro įvedimu, kainos kils, todėl iš anksto apsidrauskime. Tai siunčiamas labai neigiamas signalas tiek verslo bendruomenei, tiek gyventojams, kad infliacija padidės. Tačiau taip neturėtų atsitikti, bent kitose euro zonoje esančiose valstybėse taip neatsitiko“, - BNS sakė G.Nausėda, komentuodamas L.Graužinienės pareiškimus.

Pasak jo, vidutinis darbo užmokestis didės, tačiau tai nėra susiję su euro įvedimu. Anot G.Nausėdos, ir toliau augant atlyginimams, atsiras galimybė padidinti ir minimalią algą, tačiau ne taip radikaliai.

„Vidutinis darbo užmokestis didėja ir jis didės, tačiau tai nėra susiję su euro įvedimu, o susiję su bendru ekonomikos augimu ir su gerėjančiomis išorės perspektyvomis. Ir vidutiniam darbo užmokesčiui didėjant, bus galimybės kelti minimalią mėnesio algą ir labai tikiuosi, kad 2015 metais bus sprendimai dėl to. Tačiau tikrai ne tokio masto apie kuriuos dabar kalbama“, - teigė ekonomistas.

Be to, pasak jo, dalis darbuotojų taip pat reikalautų didinti jų atlyginimus, o vartotojų perkamoji galia dėl infliacijos sumenktų.

„Tie, kurie uždirbtų didesnį atlyginimą, pavyzdžiui, 1,8 tūkst. litų, greičiausiai automatiškai reikalautų pakelti algas ir ne tiek dėl to, kad infliacija padidėjo, o dėl to, kad mes kvalifikuoti darbuotojai, o gaunam tiek, kiek jokios kvalifikacijos neturintys. Na, o priklausomai nuo infliacijos masto, be jokios abejonės, visas algas gaunančių žmonių, net ir tų, kuries gaus padidintą MMA, jų perkamoji galia sumažės atitinkamai tiek, kiek padidės infliacija. Teigiamas pajamų padidinimo efektas čia pat būtų sugriaužtas didesnės infliacijos, tik tiek, kad nepanaikintų viso pajamų augimo“, - aiškino G.Nausėda.

Pasak jo, staigus MMA šuolis iki 1,5 tūkst. litų sukeltų atleidimus bei padidintų kainas.

„Neabejoju, kad dvejopai paveiktų - pirma, žmonės būtų atleisti, ypač tai aktualu tiems regionams, kurie ir šiaip yra probleminiai, kur įmonės neišgali daugiau mokėti darbuotojams (...). Be to, tai padidins ir darbo kaštus gamintojams, ir jie stengsis tuos kaštus perkelti vartotojams. Vieniems tai pavyks padaryti, kitiems - ne. Tiems, kuriems nepavyks, teks susitaikyti su mažesniu pelnu, bet jeigu jo ir taip nėra, tada situacija sudėtinga“, - aiškino G.Nausėda.

Premjeras „darbiečių“ reikalavimams nelinkęs nusileisti. Algirdo Butkevičiaus teigimu, toliau bus tariamasi ir diskutuojama.

„Šiais metais biudžetas patvirtintas. MMA didinimas priverstų koreguoti biudžeto išlaidas ir pajamas. Manau, kad politiniame lygmenyje kalbėsime apie 2015 metus“, - teigė premjeras.

Ekonomistai idėją kitąmet MMA drąstiškai didinti 500 litų vadina tik populistinėmis kalbomis, kurias įgyvendinus galėtų didėti nedarbas. Anot ekonomisto Rimanto Rudzkio, MMA kėlimas turi būti nuosaikus didėjančiam vidutiniam atlyginimui.

„Reikia suprasti, kad mes MMA tvirtiname visai Lietuvai. Verslo situacija Vilniuje ar Klaipėdoje yra vienokia, o kitur yra įmonių, kurios sunkiai išgyvena. Taip kad sunkiai kirsti negalima. Tuo labiau, kad įdarbinimo klausimai rajonuose labai aktualūs, iš ten didžiausia emigracija“, - „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo ekonomistas Rimantas Rudzkis.

Pernai po ketverių metų pertraukos MMA padidinta iki tūkstančio litų. Dėl to kai kurie verslininkai darbuotojus paliko dirbti ne visu etatu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.