Lietuvos ūkio rezultatai – stulbinantys

Lietuvos ūkis pernai pakilo 3,4 proc., o eksportas augo 6,5 procento. Jei Lietuvos verslui svarbios Rusijos ir euro zonos rinkos būtų gyvybingesnės, labai tikėtina, kad šalies ekonomika būtų kilusi dar bent keliais procentiniais punktais aukščiau. Nepaisant to, praėjusių metų šalies ūkio rezultatai, ekonomistų vertinimu, buvo visai neblogi.

Ekonomistus džiugina tai, kad atsigauna vidaus vartojimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ekonomistus džiugina tai, kad atsigauna vidaus vartojimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jan 30, 2014, 12:28 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:12 PM

„Apskritai Lietuvos ūkio rezultatai nėra prasti. 3,4 proc. ekonomikos augimas nėra didelis, galėtume augti ir geriau. Tačiau toks augimas sveikas. Jei būtų gerai laikiusios eksporto rinkos, augimas būtų dar didesnis. Tai dar vieni metai, kai Lietuvos ekonomika – tarp stipriausiai augusių ES. Labiausiai liūdina, kad darbo rinka tiek neatsitiesė, kiek atsigavo pati ekonomika. Jei viskas bus gerai, šiais metais galima tikėtis, jog Lietuvos BVP pasieks 2008 m. lygį“, – statistikos duomenis vertino banko „Finasta“ vyresnioji ekonomistė Rūta Medaiskytė.

Šio banko ekonomistai, pamatę praėjusių metų pirmojo pusmečio rezultatus, tikėjosi, kad per visus metus Lietuvos ekonomika pakils 4 procentais. Tačiau pasirodžius prastiems trečiojo ketvirčio rezultatams prognozes teko koreguoti: į metų pabaigą buvo tikimasi 2,8 proc. augimo.

„Kad ūkis persirito per 3 proc., labai smagu“, – džiaugėsi pašnekovė.

Ją nustebino ir BVP pokytis 2013 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2012 m. ketvirčiu. „Mano prognozės rodė 1,9 proc. augimą, o Statistikos departamento paskelbtas 3,3 proc. – labai geras skaičius“, – teigė ekonomistė.

Statistikos departamentas skelbia, kad daugiausia BVP augimą lėmė atsigaunantis statybos sektorius, apdirbamoji gamyba ir vidaus vartojimas.

„Norėtųsi viltis, kad 2014 m. rodikliams pagelbės užsienio rinkų atsigavimas. Pirmąjį ketvirtį eksporto impulso dar nepajusime ir dėl sezoniškumo, ir dėl to, kad euro zonos bei Rusijos atsigavimo tik laukiama“, – spėjo R.Medaiskytė.

Jos vertinimu, praėję metai infliacijos prasme buvo dugnas. Todėl tikėtina, kad šiais metais kainų augimas bus didesnis. Ekonomistė spėja, kad šiais metais vidutinė metinė infliacija gali būti apie 2 procentus.

Statistikos departamento duomenimis, 2013 m. vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento. Vidutinė metinė infliacija sudarė 1,2 proc. ir buvo 2 procentiniais punktais mažesnė nei 2012 m. Per 2013-uosius vartojimo prekės pabrango 0,2 procento, paslaugos – 1 procentu.

Išankstiniais duomenimis, 2013 m. prekių eksportas sudarė 84,8 mlrd. litų, importas – 91,7 mlrd. litų. Palyginti su 2012 m., eksportas padidėjo 6,5 proc., importas – 6,8 procento.

„6,5 proc. Lietuvos eksporto augimas per metus nėra labai blogai, ypač turint omenyje, kaip atrodė visa užsienio rinkų būklė. Didžiąją metų dalį eksportas neblogai laikėsi, tik į metų pabaigą išryškėjo prastesni skaičiai“, – komentavo R.Medaiskytė.

Leido įtvirtinti pozicijas

„Praėjusieji metai Lietuvai tikrai buvo geri. Jie įtvirtina nuoseklų Lietuvos ekonomikos atsigavimą, o tai labai svarbu verslui. Tai leido įtvirtinti savo pozicijas ir važiuoti į priekį“, – vertino „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė.

Jos nuomone, pagrįsta tikėtis, kad šiemet pasieksime tą BVP lygį, kuris buvo prieš krizę 2008-aisiais. Tačiau ekonomistė pastebi, jog verslas vis dar atsargus. „Pajėgumų panaudojimas Lietuvoje vis dar nėra  toks, koks buvo prieš sunkmetį. Tiesa, matyti gera tendencija. Tačiau verslas dar nepuola investuoti į gamybinius pajėgumus“, – lrytas.lt sakė G.Gečiauskienė. G.Gečiauskienė giria eksporto rodiklius. „Tai normalu, nes Lietuvos ekonomika lanksti ir atvira. Šiais metais norėtųsi matyti panašius ar geresnius skaičius. Tikėkimės, kad pagrindinės mūsų eksporto rinkos leis tai pasiekti“, – kalbėjo ekonomistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.