Ar įmanoma vaikų darželiams tiekti kokybišką maistą?

Ūkininkai norėtų maitinti darželinukus, tačiau taip pat pripažįsta, kad nepajėgtų produktais darželių aprūpinti ištisus metus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2014, 4:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:56 AM

Ūkininkai norėtų maitinti darželinukus, tačiau taip pat pripažįsta, kad nepajėgtų produktais darželių aprūpinti ištisus metus.

„Burokėliai, morkos, bulvės svogūnai. Kas pas mus auga, galime tiekti. Dešimt darželių aprūpinti galėčiau, bet visus darželius kur čia aprūpinsi – neužteks produkcijos, pora mėnesių neturėsim, pavasarį baigsim, iki pusės vasaros nėra produkcijos“, – sakė ūkininkas Janas Mučinas.

Jam neįkandamas ir kitas konkurso reikalavimas – turėti sąskaitoje 5 milijonus litų. Tačiau Vilniaus savivaldybės atstovai aiškino, kad ši sąlyga reikalinga todėl, kad nuolat vėluojama atsiskaityti su tiekėjais.

„Mums reikalingas tiekėjas, kuris pajėgus garantuoti nepertraukiamą produktų tiekimą. Todėl yra tam tikri reikalavimai dėl apyvartinių lėšų. Nes gali atsitikti taip, kad nutrūksta finansavimas iš savivaldybės.

Galime leisti eksperimento tvarka 5 darželiams pabandyti, jie galės imti prekių iš smulkių tiekėjų. Bet jei neužtikrins maisto produktų tiekimo, kas tada bus kaltas? Su smulkiu tiekėju galime turėti problemų“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės atstovas Gintaras Alfonsas Petronis

Kaune, pavyzdžiui, vis dar leidžiama vaikų darželiams maistą pirkti savarankiškai, tačiau neseniai atliktas tyrimas sukėlė nerimo savivaldybės vadovams. Kauno darželiuose atlikus patikrinimą nustatyta, kad savarankiškai perkant produktus, permokama net penktadaliu – vaikų darželiai produktus perka gerokai brangiau nei galima nusipirkti parduotuvėse.

Tokia informacija kelia pagrįstų abejonių, ar patys darželiai nori ir moka taupiai bei kokybiškai apsirūpinti maisto produktais.

Maisto kokybę tikrinantys specialistai siūlo rengiant centralizuoto tiekimo konkursus žiūrėti ne tik į kainą, bet ir kokybę.

„Mes matome, kad nėra pakankamai kriterijų maisto produktų kokybei, organizuojant viešuosius pirkimus. Siūlome nustatyti papildomų kriterijų ir tikrai galima surasti, iš kur juos paimti.

Pavyzdžiui, daugeliui produktų yra žemės ūkio ministro patvirtinti kokybės reikalavimai, jei tokių nėra, galim padaryti – visos institucijos esame suinteresuotos tai padaryti“, – sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Aušra Išarienė.

Už papildomus kokybės reikalavimus centralizuotai organizuojamiems maisto pirkimams pasisako ir Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas. Pasak jo, sausį Europos Parlamentas priėmė naują tvarką, kuri leis rengiant konkursus atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir į kokybę.

Rinktis kokybiškus, o ne pigiausius produktus leidžia ir naujai priimta Europos Sąjungos tvarka. Ši direktyva taip pat leidžia taikyti griežtesnius kokybės reikalavimus ir patiems tiekėjams – reikalauti didelio finansinio pajėgumo, socialinės atsakomybės, investicijų į technologijas ir pan.

„Naujos direktyvos – jos liberalesnės, bus galima žiūrėti ir į kokybę ir į kainos santykį, bus daug daugiau parametrų įdėta, tačiau šios direktyvos turės būti aprobuotos, perkeltos į mūsų nacionalinę teisę“, – dėstė Žydrūnas Plytnikas

Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, rengiant naujo maisto produktų tiekimo konkursą jau dabar numatyti papildomi kokybės reikalavimai.

Tiekėjas, esant poreikiui, turės tiekti ekologiškus produktus, o tėveliai ar darželių vadovai įtarę, kad produktai nekokybiški, galės tiekėjo sąskaita užsakyti laboratorinius tyrimus.

Be to, tiekėjas turės internete pateikti tėvams prieinamą informaciją, iš kur ir kokie produktai konkrečiam darželiui vežami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.