Patarimas kiaules išskerdusiems dzūkams: ieškokite kitos veiklos

Kompensacijų už kiaules metodika rengiama, atskiro fondo įsigyti kitų gyvulių nebus, sako Premjeras Algirdas Butkevičius.

Valdžia ėmė baimintis, kad netekę galimybės auginti kiaulių dzūkai aptings.<br>T.Stacevičiaus nuotr.
Valdžia ėmė baimintis, kad netekę galimybės auginti kiaulių dzūkai aptings.<br>T.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 10:25 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:12 AM

Tai Premjeras pareiškė pirmadienį viešėdamas Alytuje, skelbia radijo stotis "fm99". Alytaus rajonas yra paskelbtas afrikinio kiaulių maro zona.

Alytuje vykusioje konferencijoje rajono meras Algirdas Vrubliauskas teigė, jog rajono gyventojams, kurie išgyveno augindami kiaules, reikėtų ieškoti galimybių padėti užsiimti kita veikla. Anot jo, galbūt reikėtų įsteigti atskirą fondą kitokiems gyvuliams įsigyti, kad rajono gyventojai, gyvendami iš pašalpų, "neaptingtų".

"Normalūs darbingi žmonės 5-6 paršavedes turi, buvo jų gyvenimas, buvo tam tikras jų biznis, versliukas ir staiga jie to reikalo netenka. Tai vėlgi kažkoks nesudėtingas fondas galėtų būti - ir savivaldybės komisija ateitų į pagalbą", - sakė Alytaus rajono meras.

Esą gyventojai, pateikę planą, kelerius metus, kol bus draudžiama auginti kiaules, galėtų auginti žąsis, avis ar kitus gyvulius. A.Vrubliauskas informavo apie Alytaus rajone planuojamą kurti kukurūzų kooperatyvą.

Premjeras A. Butkevičius, paklaustas apie galimybę steigti atskirą fondą, sakė, kad kompensacijos kiaulių augintojams ruošiamos.

"Jau turėjo būti paruošta Žemės ūkio ministerijos praėjusią savaitę metodika ir turi būti aiškiai numatyta, kokią gaus kompensaciją išmokant, jeigu reikia paskersti kiaules ar paršelius. Tas klausimas buvo aptartas netgi Vyriausybėje.

Ir taip pat turi įvertinti būsimųjų pajamų praradimą dar antriesiems metams. Visi tie paskaičiavimai ir metodika turi būti pristatyta Vyriausybėje, pirmiausia, ministrų pasitarime, ir po to jinai bus įvertinta, ir tikrai jie gaus išmokas", - sakė Ministras Pirmininkas.

Tačiau apie atskirą specialų fondą galbūt galvijams ar kitiems paukščiams įsigyti galimybių nėra.

"Yra Nacionalinės gyvulininkystės programa, taip pat buvo pasitarime keliamas klausimas, kad būtų galima sukurti naujas finansavimo galimybes naujam verslui. Yra duotas pavedimas ir Ūkio, ir Žemės ūkio ministerijoms. Kokios dabar bus - dar šiandien negalėčiau pasakyti", - sakė Premjeras A. Butkevičius, viešėdamas Alytuje.

Praėjsusį penktadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dar mėnesiui - iki balandžio 15 dienos - pratęsė laiką, per kurį apsauginėje afrikinio kiaulių maro zonoje gyvenantys žmonės ir fermos privalo paskersti kiaules.

Iš pradžių gyventojams buvo nurodyta kiaules išskersti iki kovo 15 d.

Pasak VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo-valstybinio veterinarijos inspektoriaus Mariaus Masiulio, sprendimas pratęsti terminą priimtas, nes gyventojai fiziškai nespėjo skersti gyvulių.

Skaičiuojama, kad šiuo metu dar smulkieji kiaulių laikytojai nepaskerdė apie 2,5 tūkst. kiaulių. Tiek pat gyvulių jau paskersta.

Pernai gyventojams už paskerstą kiaulę buvo mokama nuo 160 iki 210 litų siekianti kompensacija. Kokio dydžio kompensacija bus skiriama šiais metais, kol kas lieka neaišku. Kompensavimo mechanizmą nustato Žemės ūkio ministerija.

Afrikinio kiaulių maro užkratas Pietų Lietuvoje buvo aptiktas sausio 24 d. Netrukus šešiose Pietų Lietuvos savivaldybėse - Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonų ir Druskininkų - įvesta valstybės lygio ekstremali padėtis.

Šiuose rajonuose pradėta dezinfekcija, pastatyti įspėjamieji ženklai ir užkardos, o vietos ūkininkams įsakyta išskersti turimas kiaules. Už gyvulių sunaikinimą mokamos valstybės kompensacijos.

Afrikinis kiaulių maras - žmonėms nepavojinga, tačiau šernams ir kiaulėms mirtina virusinė liga. Gydymo nuo jos nėra, sergantys gyvūnai naikinami.

Siekdama užkirsti kelią galimam afrikinio kiaulių maro plitimui, Žemės ūkio ministerija pranešė prevencinėms veterinarijos priemonėms skirianti papildomus 1,9 mln. litų. Šias lėšas numatoma panaudoti maro židinius izoliuosiančios tvoros statybai. Tvora bus statoma valstybės lygio ekstremaliosios situacijos židinio teritorijoje - Alytaus ir Varėnos rajonų Varčios, Gedimino ir Kalesnikų miškuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.