Vienas „Barclays“ vadovų: „Lietuvos nafta – išsilavinę žmonės“

Lietuvos informacinių technologijų (IT) rinka turi didesnį potencialą, nei yra manoma, todėl ilgainiui šios srities specialistų daugės, pasiūlos ir paklausos nelygumai mažės, o konkurencija sektoriuje augs. Taip mano „Barclays“ Technologijų centro Lietuvoje vadovas Giedrius Dzekunskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Apr 19, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:59 PM

G.Dzekunskas prognozuoja, kad šiais metais IT rinka Lietuvoje sparčiai plėsis, o tai daugiausiai lems sėkmingas paslaugų centrų vystymas. Nors iki šiol atrodė, kad ši plėtra ir taip buvo labai sparti, tačiau iš tiesų didieji žaidėjai dar tik atranda Lietuvos potencialą, o tai – gera žinia šaliai.

„Lietuvos IT rinka vystosi – šiuo metu didžiulės įmonės, pvz., CSC ar tokių bankų kaip SEB, „Swedbank“, „Barclays“ IT centrai dar tik atranda Lietuvą“, – teigė G.Dzekunskas.

Jo manymu, šaliai svarbu suvokti savo potencialą ir panaudoti svarbius resursus – išsilavinusius žmones, kurių skaičiumi Lietuva pranoksta daugelį Europos Sąjungos šalių.

„Neturime daug natūralių išteklių, bet turime daug išsilavinusių žmonių – tai yra fantastiškas verslo modelis Lietuvai. Kuo daugiau naftos ar durpių iškasama, eksportuojama, tuo mažiau jų lieka. O kuo daugiau teikiama ir eksportuojama intelektualių paslaugų, tuo su kiekvienais metais jų yra daugiau, nes darbuotojų daugėja, jie tampa labiau patyrę“, – įsitikinęs pašnekovas.

Užsienio įmonių įkurtuose centruose dirbančius žmones galima vadinti investicijų pritraukėjais. Vidutiniškai tūkstančiui specialistų užsienio bendrovės skiria per 100 mln. Lt per metus, o daugiau nei 70 proc. šios sumos yra sumokama algoms ir mokesčiams. „Tai – Lietuvos uždirbti pinigai, tiesioginės įplaukos į šalies biudžetą. Jei Lietuvoje dirbtų 20 tūkst. IT specialistų, kas yra visai įmanoma, šalies gautų papildomus 2 mlrd. Lt per metus“, – skaičiuoja G.Dzekunskas.

Be to, užsienio kompanijų steigiami IT centrai skatina profesinių žinių sklaidą: kadangi šalyje personalo kaita siekia 10 proc., kitur įsidarbinę specialistai kartu atsineša ir sukauptas žinias bei patirtį.

Ar išteklių nepritrūks?

Asociacijos „Infobalt“ atliktas tyrimas parodė, kad 2014–2016 m. įmonėse prognozuojamas apie 17,5 tūkst. naujų informacinių ir ryšių technologijų specialistų poreikis. Per šį laikotarpį Lietuvos aukštosios mokyklos spės parengti vos 3,2 tūkst. tokių specialistų, taigi būtų jaučiamas net 14 tūkst. IRT specialistų trūkumas.

G.Dzekunskas mano, kad konkurencija bus naudinga ne tik šios srities specialistams, bet ir stambioms įmonėms, kurios turės palankiausias galimybes augti. „Kompanijos, kurios nori būti sėkmingos Lietuvos rinkoje, turės išmokti auginti savo specialistus ir skirti ypatingą dėmesį karjeros galimybėms“, – pastebėjo „Barclays“ Technologijų centro vadovas.

Tuo pačiu jis pabrėžė, kad Lietuvos IT rinka dar nėra išsemta – tą įrodo ir kitų šalių pavyzdžiai. Lietuvoje informacija ir ryšiai sukuria apie 3 proc. šalies BVP, o, pavyzdžiui, Indijoje – apie 7,6 proc.

„Krokuva su apylinkėmis savo dydžiu panaši į Lietuvą. Krokuvoje yra daug paslaugų centrų, kuriuose dirba apie 20 tūkst. specialistų, kai Lietuvoje – apie 6 tūkst. Esame savo evoliucija Rytų Europoje atsilikę 3–4 metais. Turime dirbti 2–3 kartus daugiau, kad rinka pasisotintų. Potencialo turime daug“, – sakė G.Dzekunskas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.