Mažesnę dujų kainą pasiūlęs „Gazprom“ pralenkė vyriausybę

Koncernas „Gazprom“, pasiūlęs mažesnę gamtinių dujų kainą tiesiai bendrovei „Lietuvos dujos“, pralenkė su vietoje trypčiojančia Lietuvos vyriausybe. Šiai belieka apsimesti, kad pingančios dujos yra jos nuopelnas.

A.Janukonis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Janukonis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

2014-05-08 20:05, atnaujinta 2018-02-14 04:14

Alternatyvų vyriausybei nebėra – neįmanoma nesutikti su tiesiai šviesiai pasiūlyta dujų kaina, kurią moka visi kaimynai. Atrodo, kad etapas, kurio metu vyriausybei sėkmingai pavyko nesusitarti dėl dujų kainos, eina į pabaigą.

„Gazprom“ pasiūlymas – tarsi iš maišo išlindusi yla. Ji aiškiai parodo, kad galimybė pasiekti susitarimą dėl ketvirtadaliu mažesnės dujų kainos buvo visada. Trūko tik Lietuvos politikų noro. Derybos su „Gazprom“ buvo nuolat profesionaliai komplikuojamos. Būdavo sukuriamos įvairiausios aplinkybės, kad dujų kaina nenukristų iki tokios, kokią moka kaimyninės šalys.

Kodėl? Aukštą rusiškų dujų kainą siekia išlaikyti bendrų interesų vienijama grupė, statanti brangų ir beprasmį SGD terminalą. Brangios „Gazprom“ dujos – vienintelė likusi dūmų uždanga, slepianti nuo visuomenės faktą, kad terminalo projektas yra beviltiška ir nuostolinga klaida.

Visi kiti uždangos argumentai – energetinės nepriklausomybės, mažesnės kainos, naudos energetikai – terminalo statybų eigoje jau paneigti pačių statytojų.

Kitas motyvas nesusitarti su „Gazprom“ – siekis išlaikyti įtampą visuomenėje dėl aukštų dujų, o tuo pačiu - ir šilumos kainų. Tik tuomet aukšti politikos veikėjai gali „kovoti“ su vidaus ir išorės priešais. Šilumai atpigus ir atslūgus įtampai, tokia parodomoji kova tampa beprasmė.

Lygiai tie patys politiniai motyvai iki šiol neleidžia didžiausiuose šalies miestuose, Vilniaus ir Kauno šilumos ūkiuose vartoti biokurą. Kas atsitiks, kuomet pradėjus vartoti vietinį kurą, atpigs šiluma? Ji jau pigi daugelyje dujas biokuru pakeitusių miestų, taip pat – ir Vilniuje, kuriame nuo nuo gegužės pirmosios atsisakyta dujų.

Taps akivaizdu, kad milijardinis terminalo projektas tėra tuščias burbulas, o kova su šilumininkais ir „oligarchais“ neturi realaus pagrindo.

Beje, visuomenė apie „Gazprom“ pasiūlymą sumažinti kainą iki mokamos kaimynų net nesužinotų, jei „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ jau dabar būtų nacionalizuotos.

Nacionalizavus visas energetikos veiklas, ko šiuo metu ir siekiama, žaisti politinius žaidimus ir vedžioti visuomenę už nosies taptų dar paprasčiau.

O dabar, žiūrėk, ima ir išlenda „Gazprom“ su savo pasiūlymais pradėti mokėti tiek, kiek moka kaimynai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.