Rusijos sankcijos ES skaudžiai smogtų Latvijos ekonomikai

Maskva gąsdina

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2014, 1:40 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:03 PM

Jo manymu, Rusija nusitaikytų pirmiausia į kaimyninių ES šalių maisto pramonę, tranzito ir energetikos sektorius.

„Nereikia puoselėti iliuzijų. Naujos ES sankcijos Rusijai neturės tiesioginės įtakos Latvijos ekonomikai, tačiau jos gali išprovokuoti Rusijos atsakomuosius veiksmus, kurie gali būti orientuoti į nedideles kaimynines valstybes, taip pat ir Latviją, kuri yra ekonomiškai glaudžiai susijusi su didžiąja kaimyne. Rusijos atsakomosios sankcijos gali būti gana skaudžios mums“, – Latvijos visuomeninei televizijai sakė Latvijos ministras.

V.Dombrovskio manymu, Rusijos sankcijų pasekmės nebūtų tokios naikinančios, kaip 2009 m. krizė, kai Latvijos ūkis smuko 18 procentų.

„Tokių padarinių nebūtų net ir tuo atveju, jei Rusija visiškai uždarytų sieną. Blogiausiu atveju, Latvijos bendrasis vidaus produktas dėl Rusijos atsakomųjų sankcijų susitrauktų 10 proc.“, – sakė V.Dombrovskis.

Ketvirtadienį įsigaliojęs pirmųjų ES didesnio masto ekonominių sankcijų Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje paketas nukreiptas prieš Rusijos bankų sektorių, gynybos ir jautriųjų technologijų sektorius, įskaitant naftos pramonę.

Maskva gąsdina

Maskva savo ruožtu perspėjo, kad nauja Vakarų sankcijų banga paskatins energijos kainų augimą ES ir kad jos pakenks tiek Rusijos, tiek paties bloko ekonomikai. Apie tai informuoja „EUbusiness“.

„Tai neapgalvotas, neatsakingas žingsnis. Jis neišvengiamai pakurstys kainų augimą Europos energetikos rinkoje“, – savo pareiškime teigia Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Rusija – pagrindinė gamtinių dujų tiekėja ES valstybėms ir yra dažnai kaltinama naudojanti dujų kainas kaip politinį ginklą, praneša naujienų agentūra ELTA.

„Rusijos ir ES ekonomikos yra „gretimi“ laivai“, ir Briuselio perėjimas prie „trečiojo etapo“ sankcijų pakenks ekonominei situacijai ES ne mažiau nei Rusijoje“, – teigia ministerija.

ES ketina paskelbti oficialią ataskaitą apie sankcijų poveikį.

Pasak nepriklausomų ekspertų, Rusijos ekonomika nukentės smarkiau, bet tiek Rusija, tiek ES susidurs su recesijos rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?