Vieni laukia Škotijos referendumo, kiti - žinios apie palūkanas

Šią savaitę visų investuotojų akys bus nukreiptos į JAV centrinio banko (FED) susirinkimą ir Škotijos referendumą. Pastarajame didelių netikėtumų nelaukiama, tačiau manoma, kad net ir Škotijai atsiskyrus nuo Didžiosios Britanijos ypatingai blogų ilgalaikių pasekmių finansų rinkos nepatirs.

K.Celiešius.
K.Celiešius.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Celiešius

Sep 15, 2014, 6:29 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:20 PM

Gali priartėti palūkanų kėlimas

JAV laukiama, kad FED vadovė Janet Yellen atsiųs finansų rinkoms porą signalų.

Pirmiausia paaiškės, kaip FED vertina pastarųjų mėnesių nedarbo rinkos situaciją, - ar jos gerėjimo tempas atitinka FED lūkesčius.

Antra – kada galima tikėtis bazinių palūkanų didinimo.

Danske Bank“ prognozuoja, kad jau šį trečiadienį FED gali paminėti, kad palūkanos bus padidintos anksčiau negu tikėtasi iki šiol. Tai būtų ypatingai svarbi žinia visai rinkai.

Šią savaitę taip pat bus paskelbti duomenys apie infliaciją JAV. Vartotojų kainų indekso metinis augimas turėtų siekti apie 2 proc., o per rugpjūtį kainos, prognozuojama, išliks nepakitę.

Laukiama Škotijos sprendimo

Investuotojai šią savaitę taip pat labai laukia, kokia bus Škotijoje vyksiančio nepriklausomybės referendumo baigtis. Jis vyks ketvirtadienį, rugsėjo 18 dieną.

Nors teigiamo atsakymo tikimybė yra kiek mažesnė, nei neigiamo, tačiau, jeigu atsiskyrimas įvyktų, rinkos, ypač susijusios su Didžiąja Britanija, į tai sureaguotų neigiamai.

Vis tik tikimasi, kad ir atsiskyrimo atveju neigiamas efektas būtų trumpalaikis ir neturėtų ypatingai blogų ilgalaikių pasekmių finansų rinkoms.

ECB skatins euro zonos ekonomiką

Svarbiausias savaitės įvykis euro zonoje bus Europos centrinio banko papildomo likvidumo injekcijos – tikslinės refinansavimo operacijos (TLRTO) pirmieji rezultatai. Šios injekcijos yra skirtos paskatinti kol kas gana pasyvų kreditavimo procesą euro zonoje – programa sukonstruota taip, kad tik teigiamą naujo skolinimo balansą turintys bankai galės ja naudotis visa apimtimi.

„Danske bank“ analitikai mano, kad pirmajame aukcione gali būti pasiskolinta 97 mlrd. eurų, arba 24 proc. viso apimties, numatytos pirmoms dviem emisijoms.

Iš kitų skelbiamų savaitinių rodiklių, svarbiausias bus Vokietijos ZEW indeksas, nusakantis didžiausios euro zonos ekonomikos nuotaiką. Rodiklis nuo metų pradžios nuolatos krito, ir tikėtina, kad rugsėjį kritimo tendenciją indeksas pratęs, mažėdamas iki 2,3 (rugpjūtį – 8,6).

Kęstutis Celiešius, „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.