Ministras - ne už skalūnų gavybą, bet įstatymų pataisas teikia

Vyriausybė pritarė naftos ir dujų gavybos mokesčio įstatymo bei mokesčių administravimo įstatymo pataisoms. Jei Seimas joms pritars, gali būti, kad Lietuva vėl bandys išgauti skalūnų dujas ar naftą. Apie tai – pokalbis su aplinkos ministru Kęstučiu Trečioku.

K.Trečiokas teigia, kad be lengvatų investuotojų neprisikviesi.<br>T.Bauro nuotr.
K.Trečiokas teigia, kad be lengvatų investuotojų neprisikviesi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, lrt.lt

2014-09-18 12:08, atnaujinta 2018-01-30 14:14

- Pone Trečiokai, ketinate trejus metus atleisti įmones, kurios investuos į gręžinį ir galbūt išgaus skalūnų dujas ar naftą nuo mokesčių. Po trejų metų jos jau mokės 15 proc. naftos ar dujų gavybos mokestį. Manote, kad tai pritrauks investuotojus?

- Taip, manau, kad tai yra viena esminių paskatų investuotojams, nes tyrimai, gręžiniai kainuoja, investicijos skaičiuojamos dešimtimis milijonų litų. Be to, investuotojas rizikuoja. Jei mokesčių lengvatų nenumatysime, greičiausiai bus prašoma, kad tas išlaidas kompensuotų Vyriausybė. Mūsų kaimynai taip pat taiko panašias sąlygas.

- Ar žiūrėta į Lenkijos patirtį? Ten pradžia sėkminga, bet lenkai investuotojams siūlo dar geresnes sąlygas – antai atleidžia investuotojus nuo naftos ir dujų gavybos mokesčio iki 2020 metų, o Lietuvoje tai siūloma daryti viso labo trejus metus. Taikysime blogesnes sąlygas?

- Skalūnų dujų ir naftos gavybos rinkoje žaidėjų daugėja, galbūt šiek tiek sunkesnės sąlygos Lietuvoje investuotojų neatbaidys. Matysime. Bet be jokių lengvatų investuotojų neprisikviesi.

- Gal jau lankėtės neoficialiai Seimo frakcijose, kad pajaustumėte, ką Seimo nariai mano apie Jūsų siūlymus?

- Neteko. Seimas atostogavo, aš ir pats tik du mėnesius einu ministro pareigas. Tačiau dar nedirbdamas Aplinkos ministerijoje tuo klausimu domėjausi. Tai svarbu kiekvienam piliečiui, nes tai kelias į energetinę nepriklausomybę.

- Tačiau Jūs partijoje turėsite problemų, nes Rolandas Paksas, Jūsų partijos lyderis, pasisako prieš skalūnų dujų gavybą. Ką darysite?

- Aš nesakau, kad esu už.

- Bet Jūs teikiate įstatymo pataisas. Greičiausiai neteikiate to, kam nepritariate?

- Dar yra likę tam tikrų klaustukų, kuriuos reikia išspręsti, įsitikinti. Prieš sakant „už“ ar „prieš“, reikia žinoti, ar nepakenksime gamtai, aplinkai. Rizika turi būti minimali.

- Panašu, kad bandote gudrauti. Ar Jūs pritariate pataisoms, kurias siūlote?

- Taip. Tai yra racionalu, svarstytina. Vyriausybėje gavome pritarimą, dabar eisime į Seimą. Galbūt bus pritarta, galbūt bus ir pakeitimų, nes Seime yra įvairių nuomonių. Nematau čia nieko blogo, galime diskutuoti.

- Akivaizdu, kad įstatymas bus svarstomas ir priimamas ne vieną mėnesį. Kada, Jūsų manymu, bus skalbiamas konkursas?

- Skubėti nereikėtų, keli mėnesiai nieko nenulems. Svarbu sutarti, viską pasverti ir tik tada galima priimti sprendimą.

- Ar galite prognozuoti, kada bus pirmasis gręžinys?

- Norėčiau, kad tai įvyktų kitų metų pabaigoje. Teoriškai taip glėtų būti.

- Geologijos tarnyba jau turbūt turi paruošusi konkurso sąlygas? Kokie esminiai reikalavimai keliami investuotojui? Anksčiau buvo sąlyga, kad investuotojas, išgaunantis skalūnų dujas ir naftą, turėtų dešimties metų patirtį. Dėl to buvo likęs tik vienas investuotojas. Mažinsite šį reikalavimą?

- Manau, šis reikalavimas bus sumažintas, kadangi norime tikro konkurso, todėl reikia nebijoti mažinti kartelę investuotojui.

- Kokia bus konkurso esmė? Bus pasirinktas vienas investuotojas, kuriam bus atiduoti visi telkiniai, ar bus daugiau investuotojų, kuriems telkinius dalinsite?

- Mano nuomone, turi būti vienas investuotojas. Jei išmėtysime telkinius, tikrai nebus intereso investuoti dešimtis milijonų ir rizikuoti, ar tuose telkiniuose bus kas nors rasta.

- Lietuvoje yra ne viena naftos gavybos kompanija, jos turi licenzijas naftos gavybai tam tikruose telkiniuose ir jos leidžia bandyti išgauti skalūnų dujas ar naftą. Kodėl jos to nedaro?

- Nežinau, bet manau, kad tos kompanijos neturi reikiamų technologijų, gal ir gebėjimų bei patirties. Tačiau nemanau, kad joms tai neįdomu. Galima būtų padaryti tokias sąlygas, kad lietuviškos kompanijos, kad ir su subrangovu, galėtų dalyvauti konkurse. Laikas parodys, kaip bus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.