Finansų ekspertė: moterys ir vyrai išlaidauja skirtingai

Nors kasdien kalbame apie lyčių lygybę, vis dėlto yra sričių, kurias moterys tik atranda. Viena tokių – investavimas. Mūsų visuomenėje priimtina, kad moteris rūpinasi namų ūkio išlaidų ir pajamų balansu, bet vis dar reta kuri išdrįsta kelti koją į išskirtinai vyrišku žaidimu laikomą sritį.

Moterys ir vyrai skirtingai vertina riziką ir turi skirtingas elgesio su pinigais strategijas.<br>V. Balkūno nuotr.
Moterys ir vyrai skirtingai vertina riziką ir turi skirtingas elgesio su pinigais strategijas.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Nov 27, 2014, 11:48 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:47 PM

Finansų ekspertai teigia, kad moterys ir vyrai skirtingai vertina riziką ir turi skirtingas elgesio su pinigais strategijas, tad ir atsakyti, kuriems iš jų sėkmingiau sekasi investuoti, vargu ar įmanoma.

Parnešti mamuto į namus nepakanka

Asmeninių finansų ekspertė Julita Varanauskienė sako, kad sėkmingas asmeninių finansų valdymas ne ką mažiau svarbus už įmonės ar net valstybės finansus, tačiau keičiantis gyvenimo būdui šio žaidimo taisyklės taip pat keičiasi: „Namų ūkio finansų valdymo situacija šiuo metu smarkiai pasikeitusi: anksčiau vyrui sumedžiojus ir parvilkus namo mamutą, moters pareiga buvo apdoroti mėsą ir pasirūpinti, kad užtektų tam tikram laikotarpiui. Mūsų dienomis asmeninių išteklių valdymas jau atrodo kitaip, tačiau tam tikrų dėsningumų esama“.

Moterys ir vyrai išlaidauja skirtingai

„Juk ir dabar valdant asmeninius finansus aktualu ilgalaikių tikslų numatymas, jų finansinės išraiškos įvertinimas ir finansinių priemonių šiems tikslams pasiekti radimas“, – sakė ekspertė, bet pabrėžė, kad tyrimai rodo, jog vyrai ir moterys su pinigais elgiasi skirtingai.

Pastebėta, kad tuose namų ūkiuose, kur išlaidas kontroliuoja moterys, didesnė lėšų dalis skiriama maistui, didesnės išlaidos vaikų poreikiams bei drabužiams.

„Jei moteris perka suknelę, kad atrodytų gražesnė vyrui, tuomet kyla klausimas, kieno iš tiesų naudai šios išlaidos?“ – juokavo J.Varanauskienė ir pridūrė, kad tuose namų ūkiuose, kur biudžeto valdymas yra vyro pareiga, kur kas daugiau pinigų skiriama alkoholiui ir laisvalaikiui.

Moterys linkusios delsti

Finansų ekspertės teigimu, skirtingas vyrų ir moterų sprendimų priėmimas pastebimas ir kalbant apie būsto įsigijimą: „Vienišos moterys linkusios laukti ilgiau ir paskolas ima būdamos vyresnės – vidutiniškai sulaukusios 36-erių, o vyrų amžiaus vidurkis – 32-eji ir paprastai jų pajamos yra didesnės nei moterų.“

J.Varanauskienės teigimu, moterys skolinasi atsargiau nei vyrai ir paskolos ėmimo metu turi mažiau įsipareigojimų, be būsto kredito.

„Moterys nori turėti būstą kad ir su paskola, net jei gyvena vienos, laiko tai tam tikra saugumo forma. Vyrui, jei nėra šeimos, būsto taip labai nereikia“, – komentavimo situaciją ekspertė.

Investavimas – vyrų daržas

J.Varanauskienės teigimu, rinkdamiesi, kur, kaip ir kiek investuoti, vyrai ir moterys priima visiškai skirtingus sprendimus: į visų rūšių fondus linkę investuoti 69 proc. vyrų ir 32 proc. moterų, o strateginius fondus renkasi apie 69 proc. investuotojų vyrų ir tik 31 proc. moterų.

„Moterys labiau nei vyrai linkusios pasikliauti ekspertų nuomone, – sakė J.Varanauskienė ir pridūrė: – Kai kalbame apie investavimą ar būsto paskolą, turime žiūrėti į ateitį, kurios nežinome. Žmonės labiau mėgsta mažą, bet užtikrintą pelną, o ne didesnį, bet neužtikrintą. Moterys mažiau toleruoja riziką.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.