Pramonininkai: šių metų biudžetas – nerealus

Lietuvos pramonininkai įspėjo, kad šiais metais tikrai nepavyks surinktų mokesčių tiek, kiek tikimasi, o priimtas biudžetas yra nerealus. Todėl jie neabejoja, kad jį reikės taisyti.

Vis daugėja manančių, kad šiais metais Lietuvai teks perskaičiuoti savo išlaidas ir pajamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vis daugėja manančių, kad šiais metais Lietuvai teks perskaičiuoti savo išlaidas ir pajamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Feb 5, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:52 AM

Tai dar vienas smūgis Finansų ministrui Rimantui Šadžiui, kuris bando raminti, jog šių metų pajamos ir išlaidos suplanuotos logiškai, o biudžeto perskaičiuoti nereikės.

2015-ieji vos prasidėjo, o Lietuvos biudžeto planuotojams jau turėtų svilti padai. Praėjusiųjų metų pabaigoje pernelyg optimizmu tryškusios Finansų ministerijos prognozes jau netrukus gali sutraiškyti niūri tikrovė.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) duomenimis, šių metų BVP augs 2,6 proc., o praradimai NVS regione sieks 207 milijonus eurų.

Valdžia praėjusiais metais suplanavo, kad 2015-ųjų biudžeto pajamos sieks 7,974 mlrd. eurų – daugiau nei 400 mln. eurų daugiau nei pernai.

Tokios vizijos buvo kuriamos remiantis tuo, kad šįmet bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 3,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,2 proc., darbo užmokestis padidės 5,8 proc., o nedarbo lygis nukris iki 10,4 proc.

Jau praėjusiųjų metų pabaigoje pasigirdo daug įspėjimų, kad šie skaičiai – pernelyg optimistiniai. Tą teigė ne tik nemažai ekonomistų, bet ir Valstybės kontrolė bei Lietuvos bankas. Sausį Statistikos departamentas paskelbė, kad pernai mūsų šalies BVP padidėjo 2,9 proc. Rimtas signalas, kad ekonomikos augimas lėtėja.

Anot pramonininkų, biudžeto pajamų planas šiais metais nebus įvykdytas. „Dėl itin optimistinių pajamų prognozių biudžetas gali būti peržiūrėtas. Valdžios sprendimai dėl deficitą mažinančių priemonių – nežinomi“, -- skelbia Pramonininkų konfederacija.

Pasak LPK analitiko Aleksandro Izgorodino, ekonomikos augimą galėtų skatinti nebent didėsiantis vartojimas, tačiau ir jis šįmet tikriausiai augs lėčiau: „Pernai vartojimas pakilo 6 proc., o šįmet tikimės tik 4 proc., nes žmonės nėra užtikrinti dėl ateities, todėl bus labiau linkę taupyti, nei leisti pinigus“.

Nepaisant to, LPK atlikta įmonių vadovų apklausa parodė, kad bendrai verslas nusiteikęs pakankamai optimistiškai: į ateitį žvelgia atsargiai, tačiau tikisi plėtros, nors ir nedidelės. Didesnį eksportą planuoja nemažai maisto ir gėrimų pramonės, elektronikos, apdirbamosios pramonės įmonių.

Kadangi daugiausia kliūčių numatoma Rusijoje ir kitose NVS šalyse, verslininkai nusiteikę didinti eksportą į Aziją, Afriką, Pietų bei Šiaurės Ameriką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.