Rusai sako, kad tenka taupyti ir maisto sąskaita

Apklausos duomenimis, 55 proc. Rusijos gyventojų pradėjo taupyti dėl nepaliaujamai kylančių kainų. Trečdalis respondentų suka galvą, kaip rasti papildomą pajamų šaltinį. 39 proc. tvirtino, kad jiems neužtenka gaunamo uždarbio iki kitos algos. Šitaip skelbia Rusijos portalas rbc.ru.

43 proc. rusų atskleidė, kad pasikeitusi padėtis paskatino atsisakyti suplanuotų pirkinių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
43 proc. rusų atskleidė, kad pasikeitusi padėtis paskatino atsisakyti suplanuotų pirkinių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2015, 4:28 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:47 AM

49 proc. apklausos dalyvių sakė, kad jų materialinė padėtis suprastėjo per pastaruosius du tris mėnesius, tiesa, 47 proc. tikino, kad padėtis nepasikeitė. Nė vienas procentas apklaustųjų nepasakė, kad materialinė padėtis būtų pagerėjusi nuo žiemos pradžios.

Tokią apklausą atliko fondas „Visuomenės nuomonė“. Apklausa atlikta vasario 7–8 dienomis. Buvo apklausta 1,5 tūkst. žmonių iš 100 Rusijos Federacijos vietovių.

Optimistiškai nusiteikę 12 proc. respondentų – jie viliasi, kad 2015 metais jų finansinė padėtis pagerės.

28 proc. nesitiki pokyčių į gerąją pusę arba mano, kad viskas tik blogės. 32 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Trečdalis respondentų savo materialinę padėtį vertina kaip prastą, vos 5 proc. patenkinti esama situacija. 61 proc. atsakė, kad jų finansinė padėtis vidutinio lygio.

55 proc. rusų pirmiausia galvoja, kaip sutaupyti, 33 proc. suka galvą apie papildomą uždarbį. O 12 proc. nežino, kaip pagerinti esamą padėtį.

Daugiausia apie taupymą susimąstė pagyvenę žmonės, bedarbiai, moterys ir kaimo gyventojai. Kaip uždirbti, rūpi tiems, kurie per mėnesį uždirba daugiau nei 30 tūkst. rublių, yra jaunesni nei 30 metų, yra įgiję aukštąjį išsilavinimą, Maskvos ar kitų didmiesčių gyventojai, tie, kurie naudojasi internetu. Dažniau tai rūpi vyrams.

Daugiau nei pusė apklaustųjų prisipažino taupantys maisto produktų sąskaita. Iš jų 32 proc. apkarpė išlaidas mėsai, 30 proc. – sūriui ir dešrai, 27 proc. – vaisiams, 25 proc. – žuvims ir jūrų gėrybėms, 17 proc. – konditerijos gaminiams.

26 proc. praėjusį mėnesį nepirko drabužių ir avalynės, 16 proc. sumažino išlaidas pramogoms ir buitinei technikai, 13 proc. nutarė nesilankyti kosmetikos ir parfumerijos parduotuvėse, 12 proc. mažiau išlaidauja kavinėse ir restoranuose, pirkdami medikamentus, mažiau skiria pinigų kelionėms.

43 proc. rusų atskleidė, kad pasikeitusi padėtis paskatino atsisakyti suplanuotų pirkinių. 37 proc. tvirtino esantys nepatenkinti savo atlyginimu. Tačiau kas dešimtas atsisakė nurodyti jo dydį.

39 proc. tvirtino, kad jiems neužtenka gaunamo uždarbio iki kitos algos.

Rusijos ekonominės plėtros ministerijos duomenimis, 2015-ųjų metų pirmąjį pusmetį produktų kainos išaugs 23,8 proc.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.