Europos Komisijos niūri prognozė lietuvius verčia teisintis

Premjeras Algirdas Butkevičius prisijungė prie skeptiškai apie Europos Komisijos prognozes atsiliepiančių komentatorių būrio.   “Pastaruoju metu Lietuvoje gimstamumas skaičiuojant tūkstančiui gyventojų lyginant su kitomis šalimis yra teigiamas. Prognozės tokios, kad gimstamumas Lietuvoje ir toliau didės. Po mėnesio išgirstame kitas analizes, kurios rodo visiškai atvirkščią būsimą rezultatą“, – teigė premjeras.

Europos Komisija tyrime pažymi, kad tokį gyventojų skaičiaus pasikeitimą šalyse paveiks migracija – žmonės iš vargingesnių ES šalių ir toliau judės turtingesnių link.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europos Komisija tyrime pažymi, kad tokį gyventojų skaičiaus pasikeitimą šalyse paveiks migracija – žmonės iš vargingesnių ES šalių ir toliau judės turtingesnių link.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis, BNS

May 12, 2015, 9:59 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 1:40 AM

Europos Komisija antradienį oficialiame dokumente, remdamasi statistiniais skaičiavimais, prognozuoja, kad iki 2060 metų didžiausia ES valstybe taps Didžioji Britanija. Tuo tarpu Lietuva išskiriama kaip labiausiai susitrauksianti valstybė ES.  Tačiau „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis įsitikinęs, kad prognozuodama spartų gyventojų mažėjimą Lietuvoje, EK naudojasi klaidingais duomenimis.

Kaip teigiama Komisijos tyrime, iki 2060 metų mūsų šalyje gyventojų skaičius sumažės 38 procentais. Ir tai bus didžiausias gyventojų sumažėjimas ES. Taigi Briuselio skaičiavimais, Lietuvoje tuo metu gyvens 1,8 mln. gyventojų.

Bet N.Mačiulio manymu, Briuselis rėmėsi statistika, kai emigrantai puolė deklaruoti savo išvykimą. Todėl susidarė dideli skaičiai.

„EK prognozuoja, kad per ateinančius 15 metų grynoji emigracija Lietuvoje sieks vidutiniškai 30,6 tūkst. gyventojų per metus. Tokia projekcija daroma, remiantis 2010-2011 metų statistika, kai per dvejus metus emigravo 116 tūkst. gyvento jų.

 Tačiau didelė dalis tų emigrantų iš Lietuvos buvo išvykę jau seniau, o tik atsiradus prievolei ir bedarbiams mokėti privalomojo socialinio draudimo mokestį, savo emigraciją įteisino“, – BNS teigė N.Mačiulis.

Jo teigimu, 2013 metais grynoji emigracija Lietuvoje sudarė tik 17 tūkst. gyventojų, o pernai – 12 tūkstančių.

„Tuo pačiu metu stebimas ir spartus imigracijos augimas – ji pernai buvo keturis kartus didesnė nei 2010 metais, ir tai daugiausiai yra grįžtantys lietuviai. Ignoruodama šiuos faktus, EK nepagrįstai „nurašė“ 250 tūkst. Lietuvos gyventojų, kurie tariamai bus prarasti iki 2060 metų“, – tvirtino N.Mačiulis.

Su juo linkęs sutikti ir premjeras. „Aš pritariu pono Mačiulio išsakytoms mintims. Aš labai skeptiškai pasižiūrėjau į tą skleidžiamą informaciją apie Lietuvą. Manau, kad pesimizmas yra visiškai ne vietoje“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras. 

Europos Komisija paskelbė ir daugiau niūrių prognozių Lietuvai. Pavyzdžiui, mūsų šalyje, pasirodo, bus mažiausias darbingo amžiaus žmonių skaičius, palyginti su kitomis ES valstybėmis. Bet taip pat mažiausias ES ir 80 metų sulaukusių žmonių skaičius.

Nežinia kodėl, tačiau vienintelėje Lietuvoje tarp ES valstybių sumažės žmonių, turinčių 65 metus, skaičius. Visose kitose ES valstybėse senjorų skaičius augs.

Lietuvai niūrią statistiką pastebi ir oficiali ES naujienų svetainė Euobserver.com. Tyrime remtasi ne tik Eurostat, bet ir šalių narių pateikiama statistika. Mūsų šalies duomenis pateikė Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Tyrime paskaičiuota, kad Latvijoje gyventojų sumažės 31 proc., Bulgarijoje – 25 proc., Graikijoje – 23 proc. Tačiau turtingose valstybėse gyventojų skaičius turėtų ūgtelėti fantastiškais skaičiais.

Pavyzdžiui, Liuksemburge, kuriame vienam gyventojui tenka didžiausia BVP dalis, iki 2060 metų gyventojų turėtų padaugėti net 111 proc. Belgijoje ir Švedijoje atitinkamai 38 ir 36 proc., Didžiojoje Britanijoje – 25 proc.

Europos Komisija tyrime pažymi, kad tokį gyventojų skaičiaus pasikeitimą šalyse paveiks migracija – žmonės iš vargingesnių ES šalių ir toliau judės turtingesnių link.

Beje, dabar didžiausia pagal gyventojų skaičių esanti Vokietija iki 2060 metų nukris į trečią vietą, o ją aplenks ne tik Didžioji Britanija, bet ir Prancūzija.

Visoje ES gyventojų skaičius augs ne taip jau greitai – tik 5 proc. iki 2060 metų.

Tiesa, yra ir gerų žinių. Iki tol laiko Lietuvoje bei dar keliose Rytų ir Vidurio Europos valstybėse vidutinė vyrų gyvenimo trukmė prailgės dešimt metų, moterų – aštuoniais.

Europos Komisija savo tyrime pateikia ir daugybę ekonominių prognozių šalims narėms.

Su visu tyrimu galima susipažinti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.