EK žinia Lietuvai – stebėkite biudžeto deficitą

Europos Vadovų Tarybos posėdyje, kuriame dalyvauja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, patvirtintos Europos Komisijos rekomendacijos dėl ekonomikos skatinimo kiekvienai šaliai narei. Lietuva susilaukė EK pastabų ir rekomendacijų dėl fiskalinės drausmės ir viešųjų finansų valdymo, dėl nelanksčios darbo rinkos bei dėl pensijų reformos įgyvendinimo ir socialinės atskirties mažinimo.

Prezidentės teigimu, EK pastabos – tiesioginis įpareigojimas Lietuvos Vyriausybei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prezidentės teigimu, EK pastabos – tiesioginis įpareigojimas Lietuvos Vyriausybei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2015, 5:31 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 5:44 AM

EK atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje susirūpinimą kelia vis didėjančios biudžeto išlaidos – tai gali turėti neigiamos įtakos 2015-2016 m. biudžetui ir suplanuotam deficito mažinimui. Lietuvai būtina kontroliuoti išlaidas, laikytis atsakingos finansų politikos, gerinti mokesčių surinkimą ir pažaboti šešėlinę ekonomiką.

„Iš EK pateiktų rekomendacijų matome, kad turime sunerimti dėl didėjančio biudžeto deficito. Neatsakingas finansinis populizmas prieš rinkimus sukelia žmonėms nepagrįstų lūkesčių, kenkia mūsų šalies ekonominiam augimui ir mažina konkurencingumą. Ekonomikai lėtėjant nepamatuotas išlaidavimas šaliai gali būti pavojingas“, – sakė prezidentė.

EK taip pat pabrėžia, kad dideliu Lietuvos ekonomikos stabdžiu tapo nelanksti darbo rinka ir didelė darbo apmokestinimo našta. Lietuvai rekomenduojama mažinti mokesčius mažiausiai uždirbantiesiems, gerinti žmonėms įsidarbinimo galimybes, neatidėlioti darbo rinkos lankstumui svarbių sprendimų.

Lietuvai taip pat rekomenduojama nežiūrėti pro pirštus į darbingo amžiaus žmonių mažėjimo problemą ir užtikrinti, kad švietimo sistema atitiktų darbo rinkos poreikius.

EK atkreipia dėmesį ir į neefektyvią, Lietuvos žmonių poreikių neatitinkančią sveikatos apsaugos sistemą – būtina gerinti kokybiškų paslaugų prieinamumą, mažinti vaistų kainas ir kovoti su kyšininkavimu.

Trečia, Lietuvos žmonių gerovei svarbi sritis, kurioje reikia neatidėliotinų sprendimų pagal EK rekomendacijas – stringanti visapusiška pensijų sistemos reforma ir didelė žmonių socialinė atskirtis.

Lietuvai rekomenduojama pensinį amžių susieti su didėjančia gyvenimo trukme, nustatyti aiškias pensijų indeksavimo taisykles, skatinti savanorišką kaupimą senatvei ir užtikrinti racionalų ir adekvatų socialinės paramos skirstymą.

Prezidentės teigimu, EK pastabos – tiesioginis įpareigojimas Lietuvos Vyriausybei neatidėliojant imtis būtinų veiksmų ekonomikos augimui ir žmonių gerovei užtikrinti.

Norėdami suvaldyti galimus ekonominius ir demografinius iššūkius, turime toliau vykdyti atsakingą finansinės drausmės politiką ir ryžtingiau vykdyti struktūrines reformas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.