Išdidūs Atėnai nutarė pasivaikščioti itin plonu ledu

Daugiau taupyti nenorime. Tokią žinią pasauliui ir skolintojams per sekmadienio referendumą pasiuntė Graikijos piliečiai. O triumfuojanti šalies valdžia ją pratęsė: nemėginkite palikti mūsų be euro.

Sekmadienio vakarą prieš kreditorių siūlomas reformas balsavę graikai neslėpė džiaugsmo, o vakar jau ramiai ir tvarkingai rikiavosi į eiles prie bankomatų, kad išsiimtų leidžiamus 60 eurų.<br>AP nuotr.
Sekmadienio vakarą prieš kreditorių siūlomas reformas balsavę graikai neslėpė džiaugsmo, o vakar jau ramiai ir tvarkingai rikiavosi į eiles prie bankomatų, kad išsiimtų leidžiamus 60 eurų.<br>AP nuotr.
Y.Varoufakis tvirtino finansų ministro postą paliekantis iškelta galva.
Y.Varoufakis tvirtino finansų ministro postą paliekantis iškelta galva.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jul 7, 2015, 7:31 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 3:28 PM

Naujos taupymo priemonės, kurių mainais į dar vieną paskolų paketą iš Graikijos reikalauja Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), yra netinkamos.

Taip nusprendė 61,31 procento į referendumą atėjusių rinkėjų. Reformoms pritarė 38,69 proc. graikų. Aktyvumas siekė 62,5 procento.

Paskelbus apie „ne“ stovyklos pergalę, triumfavo šalies premjeras Alexis Tsipras. Radikaliai kairiųjų partijai „Syriza“ priklausantis politikas rėžė, kad toks rinkėjų sprendimas nereiškia pasitraukimo iš euro zonos.

„Tai mandatas, kuris sustiprina mūsų derybų galias pasiekti gyvybiškai reikalingą susitarimą“, – džiūgavo A.Tsipras.

Sutrikimas. Koks gali būti susitarimas po to, kai daugiau nei 300 mlrd. eurų skolų, kurios siekia apie 180 proc. šalies bendrojo vidaus produkto, turinti šalis atsisakė sutikti su kreditorių reikalavimais?

Atsakymo į šį klausimą vakar negalėjo pateikti ir graikų sprendimo sudrebintos ES aukščiausi pareigūnai.

Skubiai paskelbta, jog šiandien vyks euro zonos finansų ministrų posėdis, o po jo rinksis Europos Vadovų Taryba.

Akivaizdu, kad toks referendumo rezultatas tapo antausiu Vokietijos kanclerei Angelai Merkel. Daugiausia Graikijai paskolinusi valstybė nuolat reikalavo, kad Atėnai imtųsi griežtų taupymo priemonių ir gyventų pagal išgales.

„Dabar Graikijos eilė ką nors nuveikti. Laukiame, kokių pasiūlymų Graikijos vyriausybė pateiks savo partneriams europiečiams“, – vakar sakė A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas.

Bet vienybės Europoje nedaug. Antai Ispanijos ekonomikos ministras Luisas de Gindosas pranešė, kad graikai turi teisę prašyti trečiojo paramos paketo, o Ispanija pasirengusi dėl jo derėtis.

Užtat Europos Komisijos viceprezidentas Valdis Dombrovskis įspėjo, kad referendumo rezultatai atitolins Graikiją nuo likusių euro zonos valstybių. Tiesa, jis tvirtino, kad dėl pačios euro zonos stabilumo abejoti neverta. „Turime viską, kad suvaldytume padėtį“, – aiškino V.Dombrovskis.

O pats A.Tsipras vakar telefonu tarėsi ne tik su didžiausių ES šalių vadovais, bet ir su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Reakcija. Tūkstančiai graikų, pareiškusių „ne“, sekmadienį vakare suplūdo į Atėnų centrinę Konstitucijos aikštę švęsti savo įspūdingos pergalės.

„Esu tokia laiminga, – sakė 37 metų Dima Rousso. – Tai Europos galimybė tapti tuo, kuo ji turėjo būti nuo pradžių.“

„Ispanija, o tada ir Portugalija turi eiti šiuo keliu. Mes pasisakome už žmonių Europą“, – sakė 25 metų Giorgios.

Užtat 33 metų bedarbė Nika Spenzes ėjo į priešingą pusę nuo Konstitucijos aikštės.

„Nesu laiminga. Negalime būti laimingi kaip tauta, kai toks nedarbas ir skurdas. O „ne“ pergalė nereiškia, kad Graikijai atsirado daugiau vilties negu anksčiau“, – sakė ji.

Auka. Ne ką mažiau nei „ne“ stovyklos pergalė visus apstulbino Graikijos finansų ministro Yanio Varoufakio sprendimas atsistatydinti.

„Tuojau po referendumo rezultatų paskelbimo buvau informuotas apie kai kurių Euro grupės dalyvių ir įvairių partnerių pageidavimą, kad nedalyvaučiau jos susitikimuose“, – paaiškino Y.Varoufakis. Jis per pastaruosius kelis mėnesius dažnai susiremdavo su skolintojais per derybas.

Pasak jo, A.Tsipras sutiko, kad šis atsistatydinimas galbūt padės greičiau susitarti su skolintojais.

Iškalbus, ekscentriško būdo Y.Varoufakis nuolat stulbindavo savo elgesiu. Pavyzdžiui, į aukščiausio lygio vizitus jis atvykdavo apsirengęs kaip baikeris.

„Skolintojų panieka taps mano pasididžiavimu“, – aiškino visame pasaulyje spėjęs pagarsėti eksministras, turintis ekonomikos profesoriaus laipsnį.

Chaosas. Nors dauguma Graikijos rinkėjų džiaugėsi savo sprendimu ir vadino jį laimėjimu, tai gali būti Pyro pergalė. Didžiuliai išbandymai šalies laukia jau šiandien: niekas nežino, ar komerciniai bankai po daugiau nei savaitės pertraukos atvers duris.

Vakar, kaip ir visą ankstesnę savaitę, graikai iš bankomatų galėjo pasiimti tik po 60 eurų, todėl prie jų buvo nutįsusios eilės. Jei bankų skyriai šiandien nebus atidaryti, svarstoma galimybė šią sumą sumažinti iki 50 eurų, mat tokio nominalo kupiūrų bankomatuose liko daugiausia.

„Tikimės, kad jis dar nebus tuščias“, – vakar Atėnų centre sakė studentė Theodora, pusvalandį praleidusi eilėje prie bankomato. „Ne, žiūrėk, pinigai dar lenda“, – aiškino prieš ją stovintis pensininkas.

Tačiau būtent Graikijos bankams pinigų netrukus jau gali pristigti. Ar padidinti jiems palaikyti skirtą limitą, vakar svarstė Europos centrinis bankas.

Ateitis. Graikijos premjeras tvirtino, kad valstybė toliau lieka ir ES, ir euro zonos narė. Tačiau, analitikų nuomone, galimybė, kad Atėnams teks atsisveikinti su euru, tapo kaip niekada didelė.

Žinoma, nauja sutartis su skolintojais vis dar įmanoma. Tokiu atveju milžiniškos krizės būtų išvengta, bet neaišku, ar ilgam.

Tačiau jeigu susiderėti skubiai nepavyks, o bankų griūtis prasidės, valstybei gali nelikti nieko kita, kaip vietoj euro susigrąžinti drachmą.

Yale’io universiteto politikos mokslų profesorius Stathis Kalyvas spėjo, kad A.Tsipras negaus geresnio pasiūlymo iš kreditorių, o tuomet apkaltins juos nesąžiningu elgesiu su graikais.

Jei bus atmestas dar bent vienas susitarimas su kreditoriais, Graikijos ekonomika gali žlugti. Atėnams užsivers durys į daugumą tarptautinių rinkų, o vietos bankai bankrutuos.

S.Kalyvo nuomone, tuomet šalyje trūks visko – nuo vaistų iki tualetinio popieriaus. Svarbiausias Graikijai turizmo sektorius taip pat gali nukentėti, bent jau trumpuoju laikotarpiu.

Naujovės. Galbūt drachma ir neatgims, tačiau pačioje Graikijoje jau dabar galima atsiskaityti ne tik eurais. Be to, visai nebūtina turėti dolerių ar svarų. Užtenka Bulgarijos, į kurią patys graikai žvelgia iš aukšto, levų.

Neseniai antrame pagal dydį Graikijos mieste Salonikuose apsilankęs bulgarų verslininkas Rumenas Galabonovas užsuko į restoraną.

„Papietavęs juokais paklausiau, ar galėčiau atsiskaityti levais. Šeimininkas sutiko“, – pasakojo nustebęs bulgaras.

Svečiui savininkas, turintis dar ir du viešbučius, paaiškino, jog levai, kuriuos čia palieka turistai iš Bulgarijos, jam visai praverčia. Juolab kad ši valiuta susieta su euru.

Salonikai nėra toli nuo Bulgarijos, todėl šeimininkas, sukaupęs atitinkamą sumą levų, gabena juos į artimiausią kaimyninės valstybės miestą ir iškeičia į eurus. O grįžęs turi grynųjų pinigų, kurių pastaruoju metu Graikijoje labai stinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.