Vašingtonas žino, kur ir kada rusai ims šiauštis prieš valdžią

Tokią išvadą paskelbė JAV žvalgybos ir analizės centras „Strategic Forecasting Inc.“ (Stratfor).

Prognozuojama, kad rusų kantrybė greitai išseks.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prognozuojama, kad rusų kantrybė greitai išseks.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prognozuojama, kad rusų kantrybė greitai išseks.<br>VidaPress nuotr.
Prognozuojama, kad rusų kantrybė greitai išseks.<br>VidaPress nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-08-13 11:20, atnaujinta 2017-10-20 19:02

Žvalgų ir analitikų nuomone, protestai prasidės nuo tų miestų, kurie susiję su viena kuria nors pramonės šaka. Jų priežastis bus gilėjanti krizė, apimanti visą Rusiją. O Kremlius aiškiai nesiruošia mėginti atkurti ekonomiką, o atvirkščiai – rengiasi tam, kad, iškilus būtinybei, galėtų numalšinti protestus.

Ekspertai pavadino tokius miestus sovietinės praeities atgyvena, tačiau juose gyvena beveik 14 milijonų žmonių, tai yra, 10 procentų visų Rusijos gyventojų. Daugumai šių miestų būtinos subsidijos, tačiau Rusijos premjeras neseniai pareiškė, kad iš 319 tokių miestų 79 ir taip yra stabilūs, o išgelbėti likusius 240 Rusijos vyriausybė nepajėgi.

Kada praėjusį kartą susidarė tokia padėtis, o  Pikalevo pramoninis miestas pradėjo maištauti, Vladimiras Putinas įsakė pramonininkui Olegui Deripaskai skirti 1,3 mlrd. dolerių lėšų, kad nuramintų protestuotojus. „Stratfor“ analitikai daro išvadą, kad šiuo metu Rusijos oligarchai tokių galimybių nebeturi.

O štai populiarus Rusijos apžvalgininkas Viktoras Ševčiukas prognozuoja: tai, kas įvyks Rusijoje rudenį, galima pavadinti domino efektu, o rusiškai galima pasakyti taip: „Valgyti labai norisi, o kažkaip viskas dingo“.

„Gazprom“ ir „Rosnef“ faktiškai bankrutavusios bendrovės. Ir jos 2015 metų pabaigoje atsidurs juodojoje skylėje. Dalykas tas, kad nesimato jokios perspektyvos atšaukti sankcijas Rusijai, kaip nėra ir galimybių padidinti naftos ir dujų pardavimą artimiausius penkerius metus. Kainos krenta, nauji dujotiekiai bus nutiesti po kokių 7-ių metų, jeigu, aišku, atsiras pinigų. Sečinas jau pranešė prezidentui, kad Rusijoje kils problemų su benzino gamyba, kadangi „naftos kainai nukritus iki 40 dolerių už barelį Rusijoje gaminti benziną neapsimoka“, – rašo jis.

Be to, svarsto apžvalgininkas, dega visas Sibiras, kurį greičiau ne gesina, o kažkas nuolat padeginėja. Įdomu kas? Sibire Kinija 50-iai metų išsinuomojo žemės daugiau, negu Krymas ir Donbasas kartu sudėjus. Ši nuoma per metus kainuoja mažiau, negu vienas amerikiečių naikintuvas.

Ir štai sankcijų, naftos kainos, valstybės ir oligarchų turto areštų fone vyšnia ant torto – valstybės skola. Įmonių ir vyriausybės mokėjimų pikas – rugpjūčio pabaiga ir rugsėjo pradžia bei gruodis. Kitaip tariant, būtina sumokėti apvalias sumas. Tačiau dalis pinigų areštuota užsienyje, realiai Rusijos stabilizacijos fonde yra ne 300, o 150 mlrd. dolerių. O valgyti visiems norisi.

Be to, Rusija ne tik kariauja Ukrainoje, bet ir atidarė „antrą frontą“ Kaukaze, kur padaugėjo sukilėlių Dagestane ir Čečėnijoje. „Islamo valstybė“, kuri užgimė ne be FST ir GRU pagalbos, staiga atsirado Rusijos pietuose.

„Mieli Rusijos žmonės, įvykiai klostysis štai taip: sulaukę Čitoje eilinio atostogininko cinkuotame karste, „krymnašo“ tėvai vieną rytą parduotuvėse neberas įprastų maisto produktų. Be to, „atostogininkai“ Ukrainoje 2015 metų pabaigoje su „agresyvaus NATO bloko“ pagalba bus naikinami jau panaudojant naują technologiją – nuotoliniu būdu.

Bet nusispjauti į „atostogininkus“ ir „parmezaną“ – dėl atsiradusios properšos biudžete ir kilusios panikos maisto produktų rinkoje Sibire, Šiaurėje, nejuodžemio srityse jau ne parmezanas rūpės spalį. O kada doleris po 120, tai ir importinės bulvytės iš Baltarusijos – delikatesas. Ir pirmieji alkanųjų maištai gruodį prasidės periferijoje“, – prognozuoja apžvalgininkas.

Pasak V.Ševčiuko, Maskva, žinoma, pasiųs kariuomenę ir į Sibirą, ir į Šiaurę, ir visus maištus numalšins, bet reikia kažkaip spręsti problemą. Ir pagrindinis klausimas jau bus ne dėl kariuomenės išvedimo iš Donbaso, pagrindinis klausimas – „Krymnaš“, o čia Putinas užsispirs kaip ožys, kadangi netikėtas Krymo grąžinimas Ukrainai jam būtų būtų visiškas galas ir katastrofa.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.