Kaip pavogti 720 milijonų iš valstybės? Vok, vok ir suvoksi (I)

Dažnas turėjęs savo biznį yra išgyvenęs ir partnerių skyrybas. Paprastai skiriamasi tuomet, kai išsiskiria partnerių fantazija, ką veikti su pinigais. Fantazijos skirtumai paprastai išryškėja atsiradus didesniems pinigams, kitaip tariant, kuo sėkmingesnis biznis, tuo didesnė skyrybų rizika.

Žmogus, skaitantis tokius atseit žurnalistinius tyrimus, jaučiasi lyg stebėdamas masines muštynes.<br>ViDA Press nuotr.
Žmogus, skaitantis tokius atseit žurnalistinius tyrimus, jaučiasi lyg stebėdamas masines muštynes.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas („Common sense“)

Aug 14, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 3:15 PM

„Vilniaus prekybos“ akcininkų kovos savo esme įdomios tik iškrypėliams, jaučiantiems pasitenkinimą kas rytą skaityti eilinę dozę apsispjaudymų, perduodamų žurnalistų lūpomis, rašo portalas commonsense.lt Pateikiame sutrumpintą šio rašinio versiją.

Jūs pamėginkite paskaityti tuos straipsnius ir susigaudyti, kas ten ką kada ir kam pardavė, nupirko, reorganizavo ir pervadino.

Kai perskaičiau pirmąją pasitaikiusią dozę, nesupratau ničnieko. Na, taip: vienas akcininkas, mano bendravardis Marcinkevičius, apkaltino kitą akcininką, jaunikį Nerijų Numavičių, skriaudžiant smulkiuosius akcininkus bei nusukinėjant mokesčius – šitą visi supratom.

Tada kažkokios schemos, krūva firmų pavadinimų, krūva užsienio valstybių, krūva skaičių, ir dar krūva ekspertų, šnekančių viską, bet ne tai, kas padėtų Paprastam Žmogui suprasti kas vyksta.

Žmogus, skaitantis tokius atseit tyrimus, jaučiasi lyg stebėdamas masines muštynes. Aišku, kas su kuo, numanoma, dėl ko, bet neaišku, kokia šio reginio prasmė jį stebinčiajam.

Pirmąjį Šarūno Černiausko straipsnį, prisipažinsiu, perskaičiau 4 kartus. Tuomet perskaičiau visus kitus tekstus, ką radau Penkiolikoj Minučių bei Delfyje. Kelionės iš Klaipėdos į sostinę, trukusios 4 valandas, vos užteko, kad vokčiau, vokčiau ir suvokčiau. Aš nepažįstu tokių žmonių, kas dar galėtų skirti 4 valandas browsinti po šitą temą pertraukiami tik ryšio duobių (oficialiai prašau apstatyti geležinkelio trasą bazinėmis stotimis), bet tokie piliečiai neabejotinai turi iškrypimo požymių.

Nepriklausomai, kiek šis bajevykas tęsis, ir kas nugalės (skaitykite rytoj portaluose, ir poryt, ir užporyt, etc.), Paprastam Žmogui turėtų rūpėti vienintelė – DETEKTYVINĖ – siužeto linija. Dėmesio, ponios ir ponai:

Kaip VP grupė nupypino 720 milijonų?

O kad, rodos, be jokios abejonės, nupypino, faktą verbalizuoja pati delfi.lt/verslas/verslas/d-grybauskaite-asmeniskai-susiduriau-su-vp-grupe.d?id=68668536"="">delfi.lt/verslas/verslas/d-grybauskaite-asmeniskai-susiduriau-su-vp-grupe.d?id=68668536"" target="_blank">Jos Ekscelencija:

Taigi dabar mastai šių mechanizmų, rodos, dar yra labiau ištobulinti ir dar labiau naudojami. Ir tai, be jokios abejonės, nesąžiningo ir negarbingo verslo pavyzdžiai ir, manau, kad, deja, ta reputacija, kurią turėjo nuo pat savo iškilimo ir savo įsikūrimo pradžios „VP Market“ grupė išliko negraži. Ir dabar mes matome dar daugiau šešėlių, kurie iškilo virš šios grupės.

Mokesčių inspekcijai beliko vykdyti komandą ir surasti visus pavogtus litus. Ir aš jiems padėsiu.

Tačiau prieš ieškodami iš biudžeto pavogtų litų, verbalizuokime, kokius faktus viešai žinome.

1. Maximiniai išspinduliavo iš biudžeto 76 mln. Lt, pasinaudodami invalidiška PVM įstatymo landa 2002-aisiais.

2. Tuomet finansų ministre dirbo p. Grybauskaitė, ir šitas maximinis spindulys jai stovi gerklėj ir reputacijoj pošiolėj.

3. Maximiniai sudalyvo Leo LT steigime prie Gedimino Kirkilo, vėliau stikliniuose kabinetuose statė atominę elektrinę, bet nepastatė, užtat prie Andriaus Kubiliaus Leo LT buvo sėkmingai likviduotas 2009 metais išmokant maximiniams 680 mln. Lt grynais pinigais tai, ką jie įdėjo nebūtinai pinigais.

4. Po šito maximiniams aukščiausia valdžia liepė pavogti iš Lietuvos kur akys mato ir čia nedidinti savo įtakos, ir kai kurie dešimtuko akcininkai mikliai pakluso ir apie juos negirdėt iki šiol.

5. Pavyzdinis dešimtukas pabiro, prasidėjo biznio migravimai į užsienius beigi vidinės razborkės irba nekalbadieniai.

Dar mes žinome, kad 2011 metais buvome betampanti oligarchų ir nusikalstamo pasaulio valdoma valstybe, bet dabar nerandų duomenų, ar tapome, ar netapome. Dar žinome, kad Maximoj kasininkės dėvėjo pampersus (nerandu duomenų, ar vis dar dėvi). Taip pat žinome, kad Maximai viskas px, arba bent jau savo laiku taip buvo (žiūrėti iki galo, jei kas dar nematė).

Taigi apie Maximos grupę, kaip ji besivadintų, mes žinome labai daug, mat ten dirba keliolika tūkstančių darbuotojų, prekes tiekia keli tūkstančiai tiekėjų. Net ir tarp mano firmos klientų rasime bent keletą, kuriems Maximos yra pagrindinis pardavimų kanalas.

Ir, beje, gamintojų efektyvumo variklis, pastiprintas grėsmingomis baudomis už užsakytas, o nepristatytas prekes. Kiek man teko susidurti su lietuviškais tinklais, Maxima yra dėl pirkėjų labiausiai besistengiantis prekybos tinklas, dėl ko, žinoma, vargsta ir spjaudosi tiekėjai. Bet visas pozityvas ar negatyvas, mūsų good ar bad experience su Maxima ar susijusiomis įmonėmis yra niekaip nesusiję su vykstančiomis akcininkų razborkėmis.

Iš pastarųjų, kaip minėjau, mus domina tik iš biudžeto pavogti 720 milijonų. Suraskime juos kartu.

Pavogtą sumą įvardijo mano bendravardis Marcinkevičius:

„Kadangi neturiu jokių galimybių gauti informacijos apie įmonių veiklą, mano informacija gali būti netiksli. Remiantis man prieinama informacija bei mano atžvilgiu atlikto visiškai naujo mokestinio patikrinimo duomenimis, suma, vien naudojantis trimis pagrindinėmis mokesčių vengimo schemomis, gali siekti maždaug 720 mln. litų. Ir tai tik už periodą po įstojimo į Europos Sąjungą“, – 15min.lt/verslas/naujiena/bendroves/vp-grupes-paslaptys-mindaugas-marcinkevicius-ir-nerijus-numavicius-stoja-i-atvira-kova-663-519595"="">15min.lt/verslas/naujiena/bendroves/vp-grupes-paslaptys-mindaugas-marcinkevicius-ir-nerijus-numavicius-stoja-i-atvira-kova-663-519595"" target="_blank">skaičiavo „VP grupės“ narys.

Kitoje „tyrimo“ pastraipoje jis patikslins, kokius aritmetinius veiksmus atlikęs:

M.Marcinkevičiaus skaičiavimais, ši ir panašios schemos jam ir kitiems „VP grupės“ akcininkams galimai leido išvengti GPM už 232 mln. Lt. (…)

Pasitelkiant kitas schemas, kurias 15min.lt artimiausiu metu viešins, anot verslininko, valstybė galimai negavo dar 290 mln. Lt pridėtinės vertės mokesčio ir 207 mln. Lt pelno mokesčio. Pradėkime skaičius vesti į excelį:

Taigi, skaičiuojant tiksliai, nupypinta net 9 milijonais daugiau – viso 729 mln. Lt.

Imkimės pirmojo epizodo ir pavogtų 232 mln. Lt per esą nesumokėtą Gyventojų pajamų mokestį.

Įstatyme parašyta taip:

3 straipsnis. Pajamų mokesčio mokėtojai Pajamų mokestį moka pajamų gavęs gyventojas. Taigi prievolė mokėti šį mokestį kyla išpildžius abi sąlygas: – fiziškai gavus pinigų – jei pinigus gauna fizinis asmuo

Taigi jei gavote pinigų, tačiau nesate fizinis asmuo, o įmonė, tai GPM nemokate. Atitinkamai, jei esate fizinis asmuo, tačiau pinigų negavote, GPM irgi nemokate. Vadinasi, norint sumokėti GPM, prieš tai reikia padaryti veiksmą – pinigus, esančius įmonės sąskaitoje, išmokėti akcininkui kaip dividendus. Tačiau jei pinigai liko įmonės sąskaitoje, akcininkas jais negali disponuoti lyg savais nuosavais. Elementariai, negali nusipirkti kramtoškių. Ir jachtos negali.

Tai, kad firma įsteigia kitą firmą, ir įsteigia trečią firmą, arba nuperka ketvirtą, kitaip tariant, savo biznio interesų vedini prisikuria firminių kišenių, po kurias išdėlioja savo melejonus, tačiau visi akcininkai turi tą patį bendrą turtą, tik skirtingose kišenėse – tai yra grynai firmos reikalas.

Kai anūkas eis per Naujininkus močiutei pirkti brangių vaistų į vaistinę, jis galimai išsidėlios šimtą eurų po skirtingas kišenes. Ypač, jei prieš tai kiemo chebra bus prigrasinę dingti iš rajono ir prigąsdinę, jog atimsią babkes pirmai progai pasitaikius. Versle tai vadinama rizikų diversifikavimu, kad nesėkmė ar nepalankios aplinkybės viename fronte nesužlugdytų viso kapitalo.

Taigi įmonių apmokestinimas veikia taip, kad kol dėlioji iš vienos kišenės į kitą ES ribose, tebūnie tos kišenės viena džinsinė Kipre, kita triusikuose Olandijoje, tol niekas neapmokestinama, nes gi vertė jokia nėra sukuriama. Tačiau tą pačią akimirką, kai iš olandiškų firminių triusikų norėsite persidėti nors vieną centą į asmeninį sloiką po pagalve, gausite iškart prievolę susimokėti 15% GPM.

Su atlyginimų apmokestinimu dar griežčiau – čia VMI nelaukia metų finansinių metų galo, nėra jokių deklaravimo terminų – pervedei darbuotojui babkes, mokėk GPM. Priskaičiavai, bet nepervedei – GPM nemokėk (mokėk tik Sodrai). Nėra babkių asmeninėj sąskaitoj, nėra GPM.

Suprantu, kad Kipras, Airija, Olandija skamba ofšoriškai, tačiau jose veikia visos ES direktyvos ir vietos įstatymai. Jūs negalite paimti 100 eurų nepaskirstyto pelno iš lietuviškų treningų kišenės, perdėti juos į olandiškas plavkes, ir be jokių prievolių perdėti į asmeninį sloiką. Jei Lietuvos gyventojui dividendus išmoka užsienio įmonė, jis vis tiek turi mokėti lietuvišką GPM. Kol pelnas nepaskirstytas, kas reiškia, akcininkai juo negali disponuoti asmeninėms reikmėms, tol nėra ką apmokestinti. Eurosąjunginiai ofšorai nepadeda išvengti GPMo.

Ponas Marcinkevičius norėtų, kad pinigai iš visų firminių triusikų būtų iškešinti kiekvienam VP grupės akcininkui pagal jo akcijų paketą, kas iš principo paliktų įmones be triusikų apskritai, o tuomet jau jis susimokėtų mokesčius. O įmonės biznį kaip darys be pinigų?

Ir čia aš turiu pasiūlymą kiekvienam tiriančiajam žurnalistui. Nueikite pas savo redakcijos buhalterę, paprašykite praėjusių finansinių metų balanso, pažiūrėkite eilutę „Nepaskirstytas pelnas“, tą sumą padauginkite iš 0,15 (na ir padalinkite iš 3,4528, nes ten bus dar litais), ir informuokite VMI apie tai, kad jūsų laikraštis, ar televizija slepia mokesčius įrašydami gautą skaičių eurais. Beje, nesidiskriminuokite – minėtą testą galite atlikite ir nebūdamas žurnalistu.

Ir šio epizodo pabaigai jūsų dėmesiui p. Marcinkevičiaus kliedesiukas apie mokesčių slėpimo schemą:

Reorganizavimai buvo vykdomi ne siekiant iš tiesų atskirti realias veiklas ar turtus, tačiau siekiant tokiu būdu akcininkams priskirti teisę į pinigus, išvengiant už dividendus mokėtino GPM. Ką?

Akcininkai ir iki reorganizavimo turėjo tokią pačią teisę į tiek pat pinigų. Teisių į pinigus nepadaugėjo, kaip ir pačių pinigų nepadaugėjo. Kišenių padaugėjo, bet ne pinigų. Akcininkai liko tie patys. Dividendų nemokėjo lietuviškos firmos iki reorganizavimo, nemokėjo ir užsieninės po reorganizavimo. Arba leidi išsiiminėti akcininkams šaibas ir moki GPM, arba palieki visas lėšas versle, ir nemoki GPM.

(…) Visas šis mechanizmas, M.Marcinkevičiaus žodžiais, buvo paslėptas dividendų išmokėjimas – ne pinigais, o įmonių akcijomis, kurios suteikia teisę į didelės vertės turtą. O turtas, kaip jau minėta, tai pirmiausia didelės vertės piniginės lėšos.

Taip ir nesupratau, ar smulkiajam akcininkui Marcinkevičiui teisių į pinigus po reorganizacijos sumažėjo, ar padaugėjo? O turto, tų didelės vertės šaibų, padaugėjo ar sumažėjo? Nes jei sumažėjo, tai jį apvogė. O jei padaugėjo, tai jis kažką apvogė. Gal gerb. Šarūnas Černiauskas galėtų pasiteirauti savo šaltinio ir parengti dar vieną tyrimo seriją?

Taigi, ponios ir ponai, apibendrindamas pirmąjį epizodą konstatuoju, kad 232 milijonai iš jūsų nebuvo pavogti. Liko surasti likusius 497 miljonus iš ano excelio.

Antrasis epizodas dar įdomesnis. Likite įsijungę savo skaičiuotuvus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.