Dirbame iki išsekimo tam, kad ateityje srėbtume tirštą putrą?

Senstanti visuomenė keičia ne tik pasaulio veidą, bet ir kelia iššūkius ekonomikoms bei viešiesiems finansams. Štai rugpjūtį Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC paskelbė, kad Japonijos valdžia planuoja atsisakyti tradicijos dovanoti asmenims, sulaukusiems 100 metų, brangias atminimo dovanėles. Ne todėl, kad liovėsi gerbti ilgaamžius, bet todėl, kad paskutiniais metais tokio amžiaus sulaukusių asmenų jau buvo daugiau nei 29 tūkst.

Praktinės demografijos tikslas – matyti kiekviename žmoguje vartotoją. Nesvarbu, ar tai mažas kūdikis, ar senstantis žmogus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Praktinės demografijos tikslas – matyti kiekviename žmoguje vartotoją. Nesvarbu, ar tai mažas kūdikis, ar senstantis žmogus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot A.Roy, šiuo metu pensijinio amžiaus sulaukę žmonės ateityje bus svarbiausi vartotojai.
Anot A.Roy, šiuo metu pensijinio amžiaus sulaukę žmonės ateityje bus svarbiausi vartotojai.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-09-20 15:55, atnaujinta 2017-10-14 22:07

„Šiuo metu pensijinio amžiaus sulaukę žmonės ateityje bus svarbiausi vartotojai“, – patikino Londone esančio banko „Credit Suisse“ investicijų ekspertas, demografinių tendencijų tyrėjas Amlanas Roy.

Anot A.Roy, ilgalaikės demografinės tendencijos yra svarbiausias veiksnys, į kurį būtina atsižvelgti norint sėkmingai investuoti.

Pasak eksperto, tokios tendencijos gana sunkiai prognozuojamos, tačiau būtent jos ilgalaikėje perspektyvoje nulemia valstybių viešuosius finansus, ekonomikos struktūrą, vartotojų elgesį bei poreikius.

Finansų analitikų asociacijos nario Vitalijaus Šostako teigimu, A.Roy tyrimais paremtos įžvalgos turi didžiulės praktinės vertės visiems investuotojams.

„Kartais, valdydami savo investicijas, per daug dėmesio sutelkiame į dabartinius įvykius ir užmirštame stebėti platesnius horizontus, ilgalaikes tendencijas ir tuos veiksnius, kurie iš esmės paveiks ekonomiką po 20-50 metų.

Sutrinkame, kai tos tendencijos mus pasiveja, o kartais dėl to patiriame ir nuostolių. Todėl Amlan Roy tyrimai leidžia jau šiuo metu sužinoti tai, ko mums tikrai prireiks ateityje“, – įsitikinęs V.Šostakas.

Dar prieš 20-25 metus pasaulio ateitis ir ekonomikos raidos tendencijos atrodė visiškai kitaip, nei jas regime šiandien.

„Tuo metu atrodė, kad pasaulis jaunėja, gimstamumas auga, ir todėl artimiausiais dešimtmečiais mums teks spręsti dėl to kylančius iššūkius. Bet jau akivaizdu, kaip labai mes klydome“, – demografinių tendencijų stebėjimo svarbą komentavo V.Šostakas.

Jo nuomone, Vakarų valstybėse ir kitose išsivysčiusiose pasaulio šalyse, pradedant Japonija ir baigiant Kanada, didžioji gyventojų dalis pradėjo labai sparčiai senti, o dabar ši tendencija tokia stipri, kad sparčiausiai augantį ekonomikos segmentą sudaro žmonės, kurių amžius perkopė 80 metų.

Netgi gan greitai gyventojų skaičiumi augančios Azijos šalys, pavyzdžiui Indonezija, gimstamumu nesugeba atsverti senėjimo, ir demografinių pokyčių įtaka ekonomikai tampa globali.

Pasak V.Šostako, valstybės į tai jau reaguoja, bet demografijos tendencijos yra ypač svarbios ir privatiems investuotojams.

„Juk praktinės demografijos tikslas – matyti kiekviename žmoguje vartotoją. Nesvarbu, ar tai mažas kūdikis, ar senstantis žmogus. Visi jie turi ir turės savų poreikių, vartojimo įpročių, kuriuos ekonomika turės patenkinti.

Todėl investuotojams būtina galvoti, kaip siekiant pelno ateityje, jau dabar koreguoti savo investicinius sprendimus“, – sakė V.Šostakas.

Viena įdomiausių ir pastaruoju metu investuotojus ypač masinančių rinkų – Kinija. Tačiau ekspertai jau dabar pataria priimant sprendimus akylai stebėti, kaip keičiasi šios milžiniškos šalies demografinė struktūra.

„Dėl ilgą laiką vykdytos vadinamosios vienos vaiko politikos Kinija visai neseniai peržengė tą slenkstį, kai visuomenė gali būti pradėta vadinti senstančia, tai yra balansas tarp jaunesnių darbingo amžiaus žmonių ir senstančios visuomenės dalies pasislinko pastarosios pusėn.

Dar daugiau, Kinijos visuomenė pradėjo senti jau dabar, nespėjusi tapti visuotinai turtinga. Ir šaliai tai – tikrai didelis ekonominis iššūkis, bet įmonėms ir investuotojams tai gera galimybė planuoti, prisitaikyti ir išnaudoti matomas tendencijas“, – reziumavo Finansų analitikų asociacijos narys.

Spalio 1-2 d. parodų ir kongresų centre LITEXPO Vilniuje vienintelėje tarptautinėje investuotojų konferencijoje Baltijos šalyse „VILNIUS INVEST 2015“ praktinėmis įžvalgomis dalinsis ne tik Amlan Roy, bet ir kiti pasaulinio garso investavimo ekspertai praktikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.