Kaip laimėti derybas banke dėl būsto paskolos?

Nusprendę pasiimti būsto paskolą, neretai pamirštame, kad tai – labai brangi prekė, kurią bankas nori mums parduoti. Požiūris, kad suteikdamas paskolą, bankas daro mums paslaugą, neleidžia derėtis ir objektyviai įvertinti situacijos. Kaip tik todėl dažnas banko klientas nukenčia, už paskolą mokėdamas per daug.

Finansų konsultacijų įmonės „M Capital“ direktorius A.Markevičius.
Finansų konsultacijų įmonės „M Capital“ direktorius A.Markevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnas Markevičius

Sep 23, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 7:47 AM

Paskolą būstui ne gauname, bet perkame. Ir perkame brangiai. Norėdami tuo įsitikinti, tiesiog padauginkite savo mėnesinę paskolos įmoką iš mėnesių, kuriuos teks mokėti bankui, skaičiaus.

Tačiau šią kainą galima sumažinti derantis. Derėtis lengva, jei žinote, kad esate trokštamas klientas ir pasitikite savimi. Kaip to pasiekti?

Visų pirma, derėkitės ne su vienu banku, o su visais. Tik taip sužinosite, kuris iš jų gali pasiūlyti jums priimtiniausias sąlygas paskolai. Nepamirškite kiekvieno banko informuoti, jog kreipėtės ir į jo konkurentus – stengdamiesi išsaugoti klientą, jis tikrai gali sumažinti jūsų finansinę naštą.

Antra, pasiskaičiuokite, kokios vertės paslaugą perkate, ir elkitės atitinkamai. Jei per artimiausius dešimtmečius bankui sumokėsite kelias dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų, pamėginkite įsivaizduoti, kaip jaustumėtės atėjęs į parduotuvę su tokia suma pinigų.

Pirkdami brangią prekę, paprastai norime ją visokeriopai įvertinti, gauti kuo daugiau informacijos, pasverti visus jos privalumus ir trūkumus, dar kartą įsitikinti, ar mums jos tikrai reikia. Lygiai taip pat patartina elgtis ir perkant būsto paskolą.

Atidžiai išnagrinėkite pasiūlymą, užduokite konsultantui visus rūpimus klausimus, pasiaiškinkite, kodėl jums siūlomos vieno, o ne kito dydžio įmokos. Nuosekliai išnagrinėkite jums siūlomų palūkanų ypatumus ir skirtumus bei banko maržos dydį.

Tik klausdami, aiškindamiesi, lygindami skirtingų bankų pasiūlymus gebėsite atrasti mažiausiai jums kainuosiantį ir tinkamiausią pasiūlymą. O demonstruodami užtikrintumą ir susidomėjimą, paskatinsite konsultantą su jumis elgtis atsakingiau, pasiūlyti tik geriausius sprendimus.

Įsitikinimas, jog bankas daro mums paslaugą, suteikdamas paskolą, yra sukurtas pačių bankų ir jiems labai naudingas. Įsibaiminę, nuolankūs klientai lengviausiai ir greičiausiai sutinka su jiems siūlomomis sąlygomis, jie nesiryžta kreiptis į kitus bankus, tad yra mėgstamiausi klientai.

Tačiau būsto paskola – per didelis asmeninis įsipareigojimas, kad galėtumėte leisti bankui diktuoti jo sąlygas. Tiesiog prisiminkite, kad jį ne gaunate, o perkate.

Komentaro autorius yra finansų konsultacijų įmonės „M Capital“ direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.