Milijardieriaus Michaelo Bloombergo taisyklė, kur dėti pinigus

Michaelas Bloombergas interviu teigė, kad klimato pokyčiai galiausiai privers amerikiečius, kurie juo netiki, pripažinti realybę, rašo CNN.

M.Bloombergas tikina, kad klimato kaita yra itin svarbus reiškinys, dėl kurio privaloma imtis priemonių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Bloombergas tikina, kad klimato kaita yra itin svarbus reiškinys, dėl kurio privaloma imtis priemonių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 10:51 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:39 AM

„Net ir užkietėję dešinieji jau nustojo sakę, kad klimatas nesikeičia“, – tvirtino milijardierius, kuris anksčiau buvo Niujorko meras. Pasak vyro, šie žmonės teigia, jog tai natūralus procesas, kuris kilo ne dėl žmogaus veiklos.

„Kodėl jie dabar taip sako? Ogi todėl, kad kiekviename jų mieste ir kaime, valstijose ir grafystėse dabar kyla potvyniai ten, kur seniau būdavo sausros, o sausros žemę džiovina ten, kur seniau viską skalaudavo potvyniai, siautėja audros it viesulai“, – aiškino M.Bloombergas.

Milijardierius daugiau nei dešimtmetį vadovavo Niujorko miestui ir šį postą paliko 2013 metais. Nuo to laiko viena svarbiausių jo iniciatyvų yra kova su klimato pokyčiais.

„Tokie vyrukai kaip Tedas Cruzas, kurį, kaip man atrodo, (žinomas Amerikos teisininkas Alanas Dershowitzas. – Red.) buvo pavadinęs pačiu protingiausiu teisės studentu, kokį jam yra tekę mokyti,  kartais pasako kvailiausių man girdėtų dalykų.

Vienintelis galimas paaiškinimas – jis netiki tuo (ką sako), tiesiog tai sako. Tedas Cruzas yra protingas vyras, bet jo žodžių protingais nepavadinsi“, – savo nuomonę rėžė M.Bloombergas.

Merų komanda

M.Bloombergas suvienijo jėgas su kita žymia mere Anne Hidalgo, kuri šiuo metu yra Paryžiaus lyderė.

Paryžiuje prasideda labai svarbi klimato konferencija „COP21“. Tai – 21-asis tokio pobūdžio pasaulio lyderių suvažiavimas.

Dėl šio susitikimo puoselėjamos didelės viltys, ypač tikimasi, kad jo metu pavyks pasiekti bendrą sutarimą dėl išmetamų teršalų kiekio sumažinimo.

„Tie, kurie neigia klimato kaitos svarbą, nesuvokia, kokių tai sukels problemų“, – teigė A.Hidalgo.

„Tai naujas mums atsiveriantis pasaulis, kuriame yra labai daug kūrybiškumo, daugybė galimybių sukurti naujas paslaugas ir produktus, kurie nedaro žalos planetai“, – dėstė moteris.

Ekonominis argumentas

M.Bloombergas tvirtino, kad daugybėje jo įmonių vienas svarbiausių klausimų priimant naujus darbuotojus yra kandidatų išsilavinimas aplinkosaugos atžvilgiu.

„Labai mažai pasiturinčių amerikiečių mano, kad klimato pokyčiai yra komunistų išmonė“, – teigė jis.

„Amerikoje negalėtų išgyveni joks verslininkas, kuris matydamas riziką nieko dėl to nedarytų.

Tad jei tau priklauso pastatas, kuris yra greta vandens telkinio, tu nesėdi pliurpdamas apie tai, ar vandenynų lygis pakils, o audros taps galingesnės. Tu perkeli pastatą, pastatai užtvarą arba nusiperki draudimą – kažką darai, arba po kito vadybos posėdžio liksi be darbo.

Dažniausiai susirūpinimas aplinkosauga yra naudingas iš pagrindų“, – kalbėjo milijardierius.

Vis dėlto šis teiginys nėra toks patrauklus besivystančiose šalyse. Šių valstybių vadovai tvirtina, kad dabar atėjo jų eilė naudoti purviną iškastinį kurą, kad paskatintų ekonominį augimą, kaip anksčiau darė dabar išsivysčiusios šalys.

„Indija yra išskirtinė, nes tai fenomenaliai varginga šalis. Ji priklausoma nuo anglies ir labai sunku numatyti, kaip greitai šiai valstybei pavyks nuo to atsiriboti“, – teigė M.Bloombergas.

Tačiau jis mano, jog Kinija gali tai padaryti. Šios šalies vyriausybė atsiliepė į jų neseniai susiformavusios viduriniosios klasės norus turėti švaraus oro, vandens  ir tualetų savo butuose, o ne koridoriaus gale.

Pasak buvusio Niujorko mero, Kinija ne tik rūpinsis aplinkosauga, bet ir taps viena pagrindinių valstybių, kuri vadovaus šiam reikalui.

„Visi šios šalies didieji miestai turi tokią pačią problemą – nematyti kitos gatvės pusės, o žmonės turi nešioti kaukes. Jie bus priversti dėl to kažką daryti. Aš dėl jų visai nesijaudinu“, – tvirtino vyras.

Tuo tarpu A.Hidalgo tikino, kad Vakarų šalių miestų, tokių kaip Paryžius, iniciatyvos, gali būti pavyzdys besivystančioms šalims.

Jungtinių Tautų duomenimis, 75 proc.  anglies dioksido yra išmetama į atmosferą miestuose.

„Mes naudojame saulės energiją, geoterminę energiją ir vandenį iš mūsų kanalizacijos sistemų, kad apšildytume tokius pastatus kaip Paryžiaus rotušė“, – teigė A.Hidalgo.

„Mes galime keistis gerąja patirtimi ir paskatinti naudoti naują energiją bei technologijas, taip pat padėti diegti šias technologijas šalims, kurioms vystytis trukdo jų atsilikimas“, – aiškino moteris.

„Kaip W.Churchillis kartą pasakė...“

Pasak M.Bloombergo, kol JAV Kongresas kaišioja koją B.Obamos bandymams įtvirtinti svarbią išmetamų teršalų mažinimo reformą,  šalis  juda pirmyn.

„Amerikoje veiksmų imasi privatus sektorius ir miestai, bet ne mūsų valstijų vyriausybės ir federalinė vyriausybė.

Verta atkreipti dėmesį, kad pastaraisiais metais Amerika sumažino šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį 20 proc., o valdžia dėl to nė piršto nepajudino.

Privatus sektorius ant savo stogų įrengė saulės kolektorius arba pradėjo deginti natūralias dujas vietoj mazuto ar anglių; mes uždarėme 200 iš 500 savo anglimi kūrenamų elektrinių; žmonės ėmė savo namų stogus dažyti baltai ir pradėjo pirkti daugiau ekonomiškų automobilių.

Nepaisant valdžios neveiklumo, pati Amerika šį tą daro.

Kartą W.Churchillis taip pasakė apie Ameriką: „Visada gali tikėtis, kad jie pasielgs teisingai, kai išnaudos visas kitas galimybes.“ Tad manau, kad galiausiai pasielgsime teisingai ir klimato kaitos atžvilgiu“, – kalbėjo M.Bloombergas.

Nesvarbu, ar kalbama apie klimato kaitą, ar ginklų kontroliavimą, – M.Bloombergas savo pinigus deda ten, kur mano esant reikalinga. Dėl šios priežasties ir savo gebėjimo žibėti politinėje arenoje jis buvo pirmasis respublikonas, išrinktas Niujorko meru, o daugybė amerikiečių tikėjosi, kad jis iškels savo kandidatūrą į šalies prezidento postą.

Milijardieriaus teigimu,  sveikas protas sako, jog Donaldas Trumpas netaps prezidentu.

„Jei manyčiau, kad galiu laimėti, aš būčiau iškėlęs savo kandidatūrą“, – sakė verslininkas. Įsitikinęs, kad pergalės negali tikėtis, jis  bus labai laimingas vadovaudamas savo įmonei ir fondui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.