Ar Lietuvai reikalingi turtingi turistai?

Pagal Lietuvos banko duomenis, 2015 m. 1-ąjį pusmetį užsienio turistų išlaidos Lietuvoje siekė 522 mln. Eur, kas yra 2,1 proc. daugiau nei 2014 m 1-ąjį pusmetį. Daugiausiai Lietuva pritraukia turistų iš Rusijos, Baltarusijos, Vokietijos, Lenkijos bei Latvijos. Per pastaruosius metus Rusijos turistų apgyvendinimo rinka Lietuvoje sumažėjo net 7,2 proc. Kuomet 2014 m. 1-ąjį pusmetį Rusija užėmė 19,3 proc. Lietuvos apgyvendinimo rinkos, 2015 m. skaičius buvo sumažėjęs iki 12,1 proc.

Amerikos prekybos rūmų suburta turizmo darbo grupė, kaip pagrindines priežastis, trukdančias pritraukti keliautojus iš JAV įvardina reprezentacinių paketų, stiprios strategijos bei programos, skirtos Lietuvos turizmo rinkodarai plėtoti nebuvimą bei esamų ir itin vertingų kanalų neišnaudojimą, sako T.Vizgirda.<br>lrytas.lt nuotr.
Amerikos prekybos rūmų suburta turizmo darbo grupė, kaip pagrindines priežastis, trukdančias pritraukti keliautojus iš JAV įvardina reprezentacinių paketų, stiprios strategijos bei programos, skirtos Lietuvos turizmo rinkodarai plėtoti nebuvimą bei esamų ir itin vertingų kanalų neišnaudojimą, sako T.Vizgirda.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Vizgirda

Mar 29, 2016, 3:03 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:06 AM

Ir toliau aštrėjant geopolitinei situacijai Rytuose labai tikėtina, jog turistų skaičius iš didžiosios kaimynės ir toliau gali mažėti, todėl būtina įvertinti dar iki šiol neišnaudotų rinkų potencialą. Viena jų – JAV, kuri per paskutiniuosius dvejus metus, naujai pateko į Lietuvos prioritetinės atvykstamojo turizmo rinkos dešimtuką, o Europa amerikiečiams tapo populiariausia užjūrio kryptis, kuomet per 2014 m. net 11 mln. turistų iš JAV aplankė senąjį žemyną.

JAV turi stipriausią perkamąją galią, o amerikiečiai yra patys turtingiausi turistai pasaulyje, kurie ir Lietuvoje yra linkę išlaidauti – 2014 m. mūsų šalyje išleido 58,8 mln. Eur ir pagal vidutines vienos kelionės išlaidas Lietuvoje yra vieni išlaidžiausių (1,174 Eur), per dieną išleidžia apie 286 Eur. Nors skaičiai ir gali nuskambėti džiugiai, tačiau Lietuva nepatenka į JAV turistų labiausiai lankomų Europos šalių dešimtuką. Per pastaruosius metus Lietuvą aplankė vos 34 tūkst. turistų iš JAV.

Tuo tarpu, tarp labiausiai lankomų JAV turistų Europos šalių, tokių kaip Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Italija, Vokietija ar Airija patenka ir Lenkija. Kaimyninė šalis seniai įvertino milžiniškos JAV rinkos potencialą bei svarbą, o tuo pasinaudojusi sėkmingai plėtoja turizmą Krokuvoje ir Varšuvoje.

Skeptikai pasakytų jog tokioje didelėje šalyje kaip JAV, Lietuva yra itin mažai kam žinoma ir didelių turistinių srautų sugeneruoti nepavyktų. Tačiau verta paminėti jog Lietuva turi stiprų ryšį su JAV – net 700 tūkstančių JAV piliečių save kildina iš Lietuvos, neminint galingų ir iš tiesų turtingų Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenių, kurios laukia turistinių kelių į Lietuvą. Ryšių užmezgimas su šiomis bendruomenėmis bei turistinių programų joms pristatymas galėtų smarkiai padidinti JAV turistų srautus šalyje.

Amerikos prekybos rūmų suburta turizmo darbo grupė, kaip pagrindines priežastis, trukdančias pritraukti keliautojus iš JAV įvardina reprezentacinių paketų, stiprios strategijos bei programos, skirtos Lietuvos turizmo rinkodarai plėtoti nebuvimą bei esamų ir itin vertingų kanalų neišnaudojimą.

Stipri rinkodara ir patrauklių Lietuvos prisistatymo programų vystymas turėtų būti pirmieji žingsniai norint pritraukti turistus iš JAV. Tam į pagalbą vertėtų pasitelkti konsulatus, ambasadą bei itin stiprias Amerikos lietuvių diasporas, kurios turėdamos sukauptą didelį pažinčių ir žinių bagažą galėtų nukreipti teisinga linkme.

Be viso to, glaudesnis bendradarbiavimas su kaimyninėmis šalimis taip pat galėtų padėti ženkliai paskatinti turizmą Lietuvoje. Pavyzdžiui, apjungiant turistines ekskursijas per Krokuvą, Varšuvą bei Vilnių.

Pati JAV Lietuvai yra egzistenciškai svarbi saugumo bei gynybos klausimais, o glaudus ryšys su šia valstybe tik dar labiau sustiprins Lietuvos ekonomiką, konkurencingumą ir šalies perspektyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.