Ar galima taip gąsdinti ir jaudinti būsimas mamas?

Šiais metais sutapo, kad Tarptautinę darbininkų solidarumo dieną gegužės 1-ąją minime kartu su Motinos diena. Seime verda diskusijos dėl naujojo Darbo kodekso nuostatų. Šio dokumento svarstymo procesu besidomintys žmonės pastebėjo, kad viešąją erdvę pasiekia daug klaidinančios informacijos apie Darbo kodekso straipsnių pakeitimus. Kas sutarta, o kas yra apipinta gandais, kalbamės su Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininke, socialdemokrate, Kristina Miškiniene.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, socialdemokratė Kristina Miškinienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė, socialdemokratė Kristina Miškinienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-29 12:23, atnaujinta 2017-05-27 04:52

– Seimui priėmus svarstyti naująjį Darbo kodeksą, nuvilnijo kalbos, kad iš darbo bus lengviau atleidžiamos nėščios moterys. Jūs sakote, kad tai mitas?

– Visų pirma, Motinos dienos proga noriu pasveikinti visas mamas ir močiutes bei pasakyti, kad darome viską, jog auginančių ar norinčių auginti vaikus interesai nepablogėtų. Priešingai, visais savo darbais siekiame palankesnių sąlygų vaikams ir juos auginantiems tėvams. O mamų be reikalo gąsdinti ir jaudinti tiesiog negalima. 

– Kalbant apie nėščiųjų atleidimą, viešojoje erdvėje nuskambėjo klaidinanti informacija. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus, nustatytos naujo DK 61 straipsnyje, kuriame įtvirtinta, kad darbo sutartis su nėščia darbuotoja jos nėštumo laiku ir iki jos kūdikiui sukaks keturi mėnesiai (vietoje šiuo metu galiojančio vieno mėnesio) negali būti nutraukta, nebent pati darbuotoja savo iniciatyva norėtų darbo sutartį nutraukti. Taip pat ir pasibaigus terminuotos darbo sutarties terminui, nesant darbo sutarties šalių valios ar šalims susitarus. Darbo kodekso 57 straipsnyje numatyta, kad su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų amžiaus, darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio iniciatyva, jei nėra darbuotojo kaltės.

– Naujasis socialinis modelis labai svarbus vaikus auginančioms šeimoms. Kas joms keisis? Gal, pavyzdžiui, atostogos?

– Taip, Darbo kodekso 127 straipsnyje nustatyta, kad nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus, suteikiamos nėštumo ir gimdymo, tėvystės bei atostogos vaikui prižiūrėti, o darbdavys užtikrina darbuotojo teisę po tikslinių atostogų grįžti į tą pačią ar lygiavertę darbo vietą ne mažiau palankiomis negu buvusios darbo sąlygomis, įskaitant darbo užmokestį ir galimybę naudotis visomis geresnėmis sąlygomis.

Mūsų aptariamo dokumento 130 straipsnyje “Atostogos vaikui prižiūrėti“ numatyta, kad pagal šeimos pasirinkimą vienam iš tėvų, įtėvių, senelių ar kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti iki vaikui sukanka treji metai. Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis.

– Ar tiesa, kad mažus vaikus auginančioms mamoms bus galimybė dirbti ne visą darbo dieną?

– Pirmiausiai, Darbo kodekse numatyta, kad darbdavys privalo imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus.

Darbo kodekso 40 straipsnis numato galimybę susitarti dėl ne viso darbo laiko. Ne visas darbo laikas galės būti nustatytas sumažinant valandų skaičių per dieną, sumažinant darbo dienų skaičių per darbo savaitę ar darbo mėnesį. Darbdavio atsisakymas leisti dirbti ne visą darbo laiką galės būti ginčijamas.

Be to, naujame Darbo kodekso projekte atsiranda ir didesnė darbo sutarčių įvairovė (66 str.). Darbo sutarties šalys galės susitarti dėl darbo sutarties rūšies. Bus įtvirtinta ir galimybė darbą organizuoti nuotoliniu būdu, pvz., dirbti namuose (52 straipsnis).

– O darbo stažo neturintiems tėvams atsiras galimybė gauti išmokas vaiko auginimui?

– Taip, tai buvo vienas iš socialdemokratų siekių. Ir tokia galimybė atsiranda. Išmokų vaikams įstatymo projekte numatyta besimokantiems asmenims iki 26 metų iš valstybės biudžeto mokėti 4 bazinių socialinių išmokų dydžio išmoką (152 eurų) per mėnesį. Ši išmoka turi būti mokama vaiko priežiūros laikotarpiu nuo jo gimimo iki jam sukaks vieneri metai.

Kokia dar pagalba numatoma vaikus auginančioms šeimoms naujame socialiniame modelyje? Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projekte siūloma vienam iš tėvų, esančiam nėštumo ar vaiko priežiūros atostogose, negalint prižiūrėti sveiko vaiko (dėl savo ar kito vaiko iki 3 metų ligos arba traumos) mokėti ligos išmoką kitam iš tėvų, prižiūrinčiam sveiką vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.