Norite atsisakyti kelionės į Turkiją. Ar patirsite nuostolių?

Reaguodama į savaitgalį Ankaroje ir Stambule vykusio karinio perversmo įvykius, LR užsienio reikalų ministerija atnaujino rekomendacijas keleiviams vykstantiems į Turkiją, nurodydama, kad „Į tam tikras šalies dalis rekomenduojama nevykti, ypač į Ankarą ir Stambulą“. Kaip matyti, rekomendacijose išskiriama ne visa Turkijos teritorija, o atskiros jos dalys – visų pirma Ankara ir Stambulas. Pažymėtina, kad rekomendacija nevykti į tam tikrus Turkijos regionus galiojo ir iki nepavykusio karinio perversmo, kaip antai į regionus besiribojančius su Sirija, Iranu.

Ar karinis perversmas yra force majeure?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar karinis perversmas yra force majeure?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Advokatas Edmundas Rusinas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Advokatas Edmundas Rusinas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 2:48 PM, atnaujinta May 18, 2017, 1:02 PM

Į Turkiją atostogų keliones yra suplanavę tūkstančiai Lietuvos turistų. Ar gali jie kelionės atsisakyti, nutraukti turizmo paslaugų teikimo sutartį su kelionių organizatoriumi? Ar dėl to jie nepatirs finansinių nuostolių?

Kokiais atvejais galima atsisakyti sutarties?

Kelionių srityje besispecializuojančios advokatų kontoros „ADER“ advokatas Edmundas Rusinas aiškina, kad LR civilinio kodekso 6.750 str. numatyta, kad turistas turi teisę bet kuriuo momentu atsisakyti nuo sutarties. Sutarties atsisakymas įsigalioja nuo jo pareiškimo momento. Įstatyme nurodoma, kad atsisakyti nuo sutarties galima trimis atvejais. Pirma, atsisakyti galima dėl aplinkybių, už kurias turistas atsako (pvz., nebepageidauja vykti į kelionę), antra – dėl su turistu susijusių aplinkybių, kurių jis negali kontroliuoti ir kurių sutarties sudarymo metu jis negalėjo protingai numatyti (pvz., liga) ir trečia – dėl aplinkybių, kurios nesusijusios su turistu ir kurių sutarties sudarymo metu negalėjo protingai numatyti (pvz., po sutarties sudarymo buvo pakeista viešbučio kategorija iš aukštesnės į žemesnę).

Ar karinis perversmas yra force majeure?

„Atsisakymas kelionės dėl aplinkybių, kurios nesusijusios su turistu ir kurių turistas sutarties sudarymo metu negalėjo numatyti, vertintinas bendrai su Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, kurios, kaip minėta, atskiriems Turkijos regionams yra skirtingos bei konkrečios kelionės faktinėmis aplinkybėmis. LR Civilinio Kodekso 6.750 str. 3 d. nurodyta, kad „Jeigu turistas atsisako sutarties dėl su juo susijusių aplinkybių, kurių jis negali kontroliuoti, ir kurių sutarties sudarymo metu negalėjo protingai numatyti, kelionės organizatorius turi teisę reikalauti atlyginti patirtus tiesioginius nuostolius, padarytus dėl tokio atsisakymo, išskyrus atvejus, kai sutarties atsisakoma dėl nenugalimos jėgos aplinkybių“, – įstatymą cituoja advokatas Edmundas Rusinas.

Svarbu tai, kad LR CK 6.212 str. 1 d. įtvirtinta pareiga asmeniui, kuris prievolės nevykdymą grindžia nenugalima jėga (force majeure), įrodyti šių aplinkybių egzistavimą. Tokiu būdu, turistas pageidaujantis atsisakyti sudarytos turizmo paslaugų teikimo sutarties dėl nenugalimos jėgos aplinkybių, privalo įrodyti, kad šios aplinkybės egzistavo atsisakymo nuo kelionės momentu.

Kuriais atvejais atgausite pinigus?

„Vertinant nepavykusio karinio perversmo aplinkybes ir vykusių veiksmų dislokaciją, taip pat atsižvelgiant į Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas bei faktinę informaciją iš įvairių Turkijos regionų, manytina, kad kariniai veiksmai, vykę Ankaroje ir Stambule, galėtų būti vertinami kaip aplinkybės, įgalinančios turistus atsisakyti nuo turizmo paslaugų teikimo sutarčių ir reikalauti grąžinti už kelionę sumokėtus pinigus, kuomet sutartys sudarytos dėl kelionės į Stambulą ar Ankarą, tačiau, neturėtų būti vertinami kaip nenugalimos jėgos aplinkybės, pakankamos atsisakyti nuo kelionės į kitus Turkijos regionus, kuriose karinių veiksmų nevyko. Kitaip tariant, atsisakyti nuo sutarties turistai turi teisę visada, tačiau, atsisakius nuo kelionės į kitus Turkijos regionus, pagal Civilinio Kodekso nuostatas, kelionių organizatoriai turi teisę reikalauti patirtų nuostolių atlyginimo“, – teigia advokatas Edmundas Rusinas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.