Kaip verslas gali pasinaudoti CERN ir Industrie 4.0 galimybėmis?

Lietuvos inžinerinės pramonės įmonių kasdienybėje vis dažniau skamba du nauji terminai – CERN ir Industrie 4.0. Ką jie reiškia ir kodėl yra svarbūs mūsų įmonėms ir visai valstybės ekonomikai?

Gintautas Kvietkauskas LINPRA prezidentas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gintautas Kvietkauskas LINPRA prezidentas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintautas Kvietkauskas LINPRA prezidentas

Jul 29, 2016, 2:42 PM, atnaujinta May 17, 2017, 11:33 AM

CERN yra Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija. Kasmet CERN nuperka prekių, įrengimų ir įvairių paslaugų už 580-630 mln. eurų. Lietuva laukia patvirtinimo tapti asocijuota CERN nare ir neabejojama, jog sėkmės atveju Lietuvos verslui ir mokslui atsivers puikios galimybės. Narystė šioje asociacijoje sutaptų ir su spartesniu vadinamos Industrie 4.0 arba ketvirtosios pramonės revoliucijos Lietuvoje proveržiu.

CERN yra ne tik mokslinių tyrimų centras, bet ir didelis inžinerinis įrenginys. Jį sudaro gausybė inžinerinėje pramonėje gaminamų metalo gaminių, jų konstrukcijų, įvairių mašinų ir įrangos, mechatroninių sistemų, elektronikos komponentų, kompiuterių, duomenų saugyklų ir elektros paskirstymo spintų. Be to dar baldų, automobilių, dviračių, ir kitokių kasdien naudojamų prekių.

Industrie 4.0 pastaraisiais metais yra pažangaus verslo lūpose nuolat skambantis žodis. Tai technologijų progresu paremta pramonės revoliucija, skatinanti pramonės skaitmenizacijos procesus ir dėl to didėjantį įmonių konkurencingumą globaliame kontekste. CERN yra organizacija, kurioje sukauptas duomenų kiekis prilygsta „Google“ ir „Facebook“ duomenų kiekiui, per visą pasaulį CERN turi 170 duomenų centrų, dėl ko sukuria beveik 2 mln. aukštos IT kvalifikacijos reikalaujančių darbo vietų.

Todėl tai yra puikus poligonas įmonėms, kuriančioms didelių duomenų kaupimo, kibernetinės saugos, duomenų analizės ir valdymo sprendimus. Žvelgiant geografiškai, Lietuva turi daug galimybių tapti nauju Europos centru, telkiančiu įmones, kuriančias intelektualius inžinerinius sprendimus ir plėtojančias gamybą. Todėl Industrie 4.0 kontekste – CERN atveria naujas galimybes mūsų šalies mažoms ir vidutinėms inžinerinės pramonės įmonėms. Mat sėkmingiausi parduodant prekes ir paslaugas CERN yra būtent SVV įmonės, kurios drąsiai inovuoja, yra lanksčios, kartu su mokslininkais geba kantriai kurti sprendimus, reikalingus moksliniams tyrimams vykdyti.

CERN kasmet ne tik įvykdo daug pirkimų, tačiau prekes ir paslaugas perka įvertindami visą įrenginio gyvavimo ciklą, o dažnai dar ir su aptarnavimo paslaugomis. Taip sudaromos palankios sąlygos ilgalaikei partnerystei – įgijus pasitikėjimą, galima laukti ilgalaikės finansinės naudos.

Lietuvos inžinerinės pramonės įmonės pasaulyje garsėja savo kokybiška produkcija, todėl jos gali ir turi pasinaudoti galimybe teikti savo gaminius ir paslaugas CERN. Jau turime pirmą sėkmę – mūsų lazerių gamintojai „Ekspla“ yra pardavę savo gaminius CERN. O po vizito į Ženevą bendradarbiavimo kontaktas užsimezgė ir su UAB „3D Pro“, kurie CERN organizacijai ruošiasi teikti 3D spausdinimo paslaugas. Šiais pavyzdžiais drąsiai turėtų sekti ne viena lietuviška įmonė. Juolab, kad Lietuvos inžinerinės pramonės įmonės beveik nekonkuruoja vidaus rinkoje, nes daugiau negu 70 proc. pagamintos produkcijos eksportuojama į užsienį. Baltijos šalių inžinerinės pramonės žemėlapyje Lietuva užima lyderės pozicijas.

Dalis Lietuvos inžinerinės pramonės įmonių suvokdamos šios pramonės revoliucijos diktuojamą skaitmenizacijos svarbą jau dabar sėkmingai juda inovacijų linkme, tačiau, kad tai taptų tikru proveržiu, dar reikia ir stipresnio postūmio. Juo neabejotinai gali tapti narystė CERN. Tačiau tapus nariais bus ypatingai svarbus mūsų mokslo institucijose dirbančių mokslininkų darbas šioje organizacijoje. Kol kas čia dirba tik 2 fizikai ir 13 IT specialistų bei programuotojų.

Ši organizacija atveria galimybes inovacijoms, nes yra atvira pasiūlymams tų paslaugų ar įrenginių, kurių dar neturi, dažnai CERN dirbantys mokslininkai net nežino ko tiksliai jiems reikia, tad įmonės gali konsultuoti mokslininkus siūlydamos galimus technologinius sprendimus . LINPRA nuomone CERN – neabejotinai puiki niša ne tik inžinerinės pramonės įmonėms, bet ir mokslui, aptarnaujant šią organizaciją tikrai galime sukurti inovatyvių produktų, bendradarbiaujant verslui ir mokslui.

Beje, Lietuvos įmonės neturėti laukti oficialios narystės pradžios: CERN gali vykdyti paslaugų pirkimą ir iš ne asocijuotų narių, jeigu gaminio analogo negali pasiūlyti šios organizacijos šalys narės. CERN įgyvendinami didelės apimties projektai, organizuojamos Pramonės dienos, įvairios kontaktų mugės – tai tik dalis potencialo, kurį galima ir būtina išnaudoti prieš tai tinkamai pasiruošus. Belieka tikėti sėkme ir kryptingai judėti tikslo link.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.