Profsąjungų bosas klaidina žmones?

Antradienį „Žinių radijo“ laidoje Profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas kalbėdamas apie darbo laiko apskaitą naujajame Darbo kodekse sakė netiesą. Profesinių sąjungų susivienijimo vadovas, besididžiuojantis žiniomis darbo santykių reglamentavimo srityje, matyt, nesusigaudo, kokį dokumentą praėjusią savaitę priėmė Seimas arba sąmoningai klaidina žmones.

Lietuvos verslo konfederacija vadovas Valdas Sutkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos verslo konfederacija vadovas Valdas Sutkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vladas Sutkus,Lietuvos verslo konfederacija vadovas

2016-09-21 16:42, atnaujinta 2017-05-12 09:25

Aurimo Perednio laidoje popietę kalbėję A. Černiauskas apie darbo laiko apskaitą teigė (kalba ir logika – netaisyta), kad „<> laikas ilgėja, maksimali darbo trukmė iki 60 valandų, o dirbant pagal suminę darbo laiką, apskaitą, savaitės maksimali darbo trukmė gali pailgėti iki 72 valandų. Ir tam nereikalingas visiškai darbuotojo sutikimas. Darbdavys gali nustatyti grafike 72 valandų savaitę ir darbuotojas privalės tą dirbti.“

Iš tikrųjų praėjusią savaitę Seimo priimto ir pirmadienį Prezidentės pasirašyto pažangaus Darbo kodekso 114 straipsnio 2 dalis numato, kad „darbo laikas, įskaitant viršvalandžius ir darbą pagal susitarimą dėl papildomo darbo, per darbo dieną (pamainą) negali būti ilgesnis kaip 12 valandų, neįskaitant pietų pertraukos, ir 60 valandų per kiekvieną 7 dienų laikotarpį.“

Kažkodėl A. Černiauskas „pamiršta“ paminėti, jog naujasis Darbo kodeksas tinkamai saugo darbuotojus, nes darbdaviui neleidžia vienašališkai keisti darbo sąlygų. Darbo kodeksą skaitęs žmogus prisimins ir 45 Kodekso straipsnio 1 dalį, kuri nustato, kad „Pakeisti būtinąsias darbo sutarties sąlygas, papildomas darbo sutarties sąlygas, nustatytą darbo laiko režimo rūšį ar perkelti darbuotoją dirbti į kitą vietovę darbdavio iniciatyva galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu.“

Pažangus Darbo kodeksas numato ir kitą naujovę – darbuotojas įgauna teisę atsisakyti dirbti pasiūlytomis pakeistomis sąlygomis ir tai gali būti laikoma priežastimi nutraukti darbo santykius, bet tai jau traktuojama kaip nutraukimas darbdavio iniciatyvia be darbuotojo kaltės (45 straipsnio 2 dalis). Tokios darbuotojui palankios nuostatos niekada nebuvo.

Sąmoningam žmogui peršasi tik dvi išvados – arba ponas A. Černiauskas naujojo Darbo kodekso neskaitė, arba sąmoningai klaidina žmones.

Nepaisant pono A. Černiausko insinuacijų, Lietuvos darbo vietų kūrėjai džiaugiasi pačiu plačios diskusijos visuomenėje apie darbo santykius ir jų reguliavimo ateitį faktu. Reikia sveikinti tai, kad darbo santykiai ir jų modernizavimo būtinybė tapo viešų svarstymų Valstybėje objektu. Tik šių diskusijų fone kiekvienas dirbantysis geriau žinos savo teises, o darbdaviai – savo prievoles. Naujasis Darbo kodeksas nustato dešimtis darbdaviams tenkančių visiškai naujų pareigų ir verslas nuo šių pareigų nebėga, priešingai – siekia kurti abipusiai naudingą partnerystę su vertę jiems kuriančiais kolegomis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.