EBPO prognozėse – apie Lietuvos poreikį reformuoti pensijų sistemą

Pirmadienį Tarptautinė

Rekomenduoja sutelkti dėmesį į pensijų sistemos pertvarką ir darbo rinkos skatinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rekomenduoja sutelkti dėmesį į pensijų sistemos pertvarką ir darbo rinkos skatinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos inf.

2016-11-28 12:17, atnaujinta 2017-04-16 23:17

„EBPO Lietuvai siūlo aktyviai tęsti struktūrines pensijų, švietimo, sveikatos sistemų reformas, įgyvendinti priemones, kurios didintų darbo našumą, skatintų darbo jėgos aktyvumą ir augintų šalies potencialą“, – sakė laikinai finansų ministrės pareigas einanti Rasa Budbergytė.

Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija numato, kad Lietuva 2017-2018 metais iš esmės laikysis neutralios fiskalinės politikos, todėl skatina investuoti į įvairių sričių sprendimus, kurie gerintų žmonių gyvenimo sąlygas.

Viešosios išlaidos turėtų būti orientuotos į paklausos didinimą – yra daug galimybių investuoti į viešąją infrastruktūrą, įskaitant geležinkelio ir vidaus vandenų transporto tinklų atnaujinimą, rašoma EBPO prognozėse Lietuvai.

EBPO pažymi, kad aukšta pajamų nelygybė gali būti sumažinta sustiprinus aktyvias darbo rinkos programas, kurios labiau atitiktų bedarbių darbo vietų poreikius. Prognozėse atkreipiamas dėmesys į poreikį kelti ikimokyklinio ugdymo lygį, tobulinti švietimo sistemą, pritraukiant aukštos kvalifikacijos specialistus, taip pat – iniciatyvas, skatinančias sveiką gyvenimo būdą ir pirminę sveikatos priežiūrą, ypač kaimo vietovėse.

Prognozuojama, kad augantis darbo užmokestis palaikys vidaus vartojimo lygį, o namų ūkių disponuojamų pajamų augimo spartai įtakos turės didėsianti infliacija.

EBPO prognozuoja, kad Lietuvos ūkis greičiau augs 2017 ir 2018 metais, o eksportas palaipsniui stiprės, atsigaunant kitoms rinkoms. Taip pat eksportą augins investicijos į infrastruktūrą, kuri pagerina Lietuvos jungtis su pagrindinėmis rinkomis.

Tarp ekonomikos augimo rizikų – neapibrėžtumas dėl „Brexit“ ir Europos Sąjungos sankcijų Rusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.