Žilvinas Šilėnas žino būdų, kaip didinti skaidrumą valstybinėse įmonėse

Lietuvos laisvosios rinkos instituto

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas teigiamai vertina prezidentės siūlymą riboti valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų kadencijas, tačiau pabrėžia, kad yra ir kitų priemonių, kurios leistų pasiekti geresnių rezultatų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas teigiamai vertina prezidentės siūlymą riboti valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų kadencijas, tačiau pabrėžia, kad yra ir kitų priemonių, kurios leistų pasiekti geresnių rezultatų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 2:47 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 9:45 AM

„Jeigu manytume, kad valstybinės įmonės iš principo neturėtų kažkuo skirtis nuo privačių įmonių, sakyčiau, kad toks reikalavimas yra neprotingas, nes mes nenurodinėjame privačiam verslui, kas kiek laiko keisti vadovą, ypač jei jis yra naudingas įmonei. Kita vertus, šių pataisų atsiradimą galėjo paskatinti tai, kad valstybinės įmonės neveikia taip efektyviai, gerai, sąžiningai ir atvirai, kaip privačios“, – BNS sakė Ž.Šilėnas.

Pasak jo, valstybė kaip akcininkė ne visuomet sugeba užtikrinti, kad jos kontroliuojamos įmonės tarnautų savo tikriesiems savininkams – mokesčių mokėtojams.

„Šios įmonės dažnai pradeda tarnauti paskirtiems vadovams ir siūlomos pataisos yra vienas iš būdų kovoti su šiuo reiškiniu. Sakyčiau, jis nėra tobulas, būtų daug protingiau ir geriau, jei valstybė veiktų kaip geras akcininkas, bet jei tai nėra įmanoma, galbūt kaip tarpinis sprendimas jis yra tinkamas“, – tvirtino LLRI prezidentas.

Ž.Šilėnas taip pat teigė, kad visų problemų prezidentės siūlomos pataisos išspręsti nepadės.

„Tai gali tapti visišku formalumu, taip pat ir vadovas gali būti, sakykime, popierinis. (...) Kol neatsiras sveiko, skaidraus valstybės kaip akcininko vaidmens, tol visos priemonės bus tik tarpinės. Valstybei reikėtų susikoncentruoti, kelias įmones ji gali turėti. Tarkime, jei valstybė turėtų dvi arba tris tikrai strateginės reikšmės įmones, pavyzdžiui, kokį nors elektros perdavimo tinklą ir dujotiekį, aš manau, ji savo funkcijas vykdytų puikiai. Tačiau tų valstybinių įmonių yra daugiau kaip 100, todėl vienas iš mano patarimų būtų sumažinti jų skaičių“, – BNS sakė Ž.Šilėnas.

Pasak jo, valstybės įmonių veiklos ir atskaitomybęs skaidrumą pastebimai padidintų privačių investuotojų pritraukimas.

„Jei į tas įmones būtų pritraukti mažumos profesionalūs strateginiai investuotojai, valdantys nuo 20 iki 30 proc. akcijų, jie būtų labai geras saugiklis ir garantas, kad įmonės veiktų tinkamai. Įsileidusi patikimo privataus kapitalo, valstybė galėtų rasti ne tik pinigų savo būtiniausioms reikmėms, pavyzdžiui, krašto apsaugai finansuoti, bet ir nemokamai gautų korporatyvinę kultūrą bei atskaitomybę. Tai palengvintų ir mūsų stojimo į EBPO procesą“, – sakė Ž.Šilėnas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pranešė parengusi įstatymų pataisas, kuriomis numatoma valstybės įmonėse ir valstybei priklausančiose akcinėse bei uždarose akcinėse bendrovėse vadovavimą riboti iki dviejų kadencijų po penkerius metus. Valstybės ir savivaldybės įmonių bei Akcinių bendrovių įstatymų pataisos teikiamos po to, kai žiniasklaidoje paskelbta, kad valstybei priklausantys „Lietuvos geležinkeliai“ dalino paramą su politikais susijusioms įstaigoms, vykdė neskaidrius pirkimus.

Prezidentūros duomenimis, valstybė 2015 metais valdė 123-is, savivaldybė – 233 įmones. 20 valstybės valdomų įmonių vadovai dirba daugiau nei 20 metų, kai kurie – 30 metų. Apie 40 vadovų dirba daugia nei 10 metų. Daugiausiai ilgalaikių vadovų yra miškų urėdijose ir kelių priežiūros įmonėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.