Davoso forume dalyvaujantis Ilja Laursas: „Laukia itin svarbūs pokyčiai“

Kartu su įtakingiausiais politikos ir verslo lyderiais Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujantis rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ įkūrėjas Ilja Laursas teigia, kad šiais metais daugiausiai dėmesio skiriama atsakingos lyderystės temai bei šių dienų pagrindinėms aktualijoms, dėl kurių netyla diskusijos visame pasaulyje.

Ilja Laursas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ilja Laursas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2017, 6:07 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:30 PM

„2016-aisiais daugiausiai dėmesio buvo skiriama diskusijoms apie ketvirtąją industrinę revoliuciją. Šiemet mažiau dėmesio skiriama technologijoms, daugiau – dviems pagrindinėms šių dienų aktualijoms“, – sako ne pirmus metus Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujantis verslininkas I. Laursas. Pašnekovo teigimu, pirmoji aktualija – D. Trumpo pergalė.

Paskutinę forumo dieną suplanuota jo inauguracija, tad ir forume dalyvaujantieji diskutuoja apie būsimus ekonominius pokyčius Amerikos politikoje. I. Laursas pastebi, kad D. Trumpo laimėjimas – daugeliui valstybės lyderių ir ekspertų netikėtas, tad ir būsimi pokyčiai politikoje, manoma, bus netikėti.

Antroji svarbi forumo aktualija – „Brexit“. „Lygiai prieš metus ši galimybė buvo diskutuojama kaip teorinė, kaip mažai tikėtina, o šiandien Didžioji Britanija paskelbusi savo nutarimą, dėl kurio keičiasi viso pasaulio ekonomika, politika. Tai dar vienas diskusijų objektas. Tiek D. Trumpo laimėjimas, tiek „Brexit“ prieštarauja tradicinei pasaulio ekonomikos formulei, kuri paremta vienybe ir bendra politika.

Tai itin svarbūs pokyčiai pasaulyje, bet tik laikas parodys, kas laukia ateityje. Lietuvai tiek vienas, tiek kitas žingsnis yra mažiau palankūs nei alternatyvos.

„Manau, tai papildomas išorinis signalas, kad Lietuvai reikia susikoncentruoti į savarankiškumą, nesitikėti didelės pagalbos iš išorės, nes nacionaliniai interesai yra, visų pirma, pačios šalies vidaus reikalas, tai papildoma proga susimąstyti, kaip mums patiems pasirūpinti savo gerove“, – įsitikinęs I. Laursas.

Siekia suvaldyti technologijų progreso grėsmes

Nors forume vyksta keletas šimtų įvairių diskusijų ir prezentacijų įvairiomis temomis, I. Laursas pripažįsta, kad labiausiai domisi technologijomis bei inovacijomis. Šiemet tai temos apie kibernetinį saugumą bei finansines technologijas. Būtent rinkimai išryškino realią kibernetinio saugumo grėsmę.

Pasak I. Laurso, nacionalinis saugumo komunikacijos privatumo ar kibernetinio saugumo klausimas yra labai dažnas ir reikia pripažinti, kad Lietuvai tai skaudesnis klausimas nei kitoms šalims, nes Lietuva maža šalis, tad turi mažai resursų kurti nuosavas platformas. Standartiniai komunikacijų kanalai – elektroninis paštas, socialiniai tinklai ar kiti tinklai yra prijungti prie pasaulinių globalių sistemų, nepavaldžių Lietuvai, taigi šis klausimas tikrai svarbus.

Ne mažiau svarbi tema – finansinės technologijos. „Forume jau vyko viena specializuota „Bitcoin“ bei „Blockchain“ diskusija, kurioje dalyvavo pareigūnai iš bankų, mokėjimo kortelių įstaigų ir valdžios atstovai.

Ryškesnių pokyčių lyginant su praėjusiais metais nėra. Tikėtina, kad platusis šių technologijų panaudojimas nėra greitas dalykas, nes tai labai jautri tema kiekvienai valstybei – pinigų cirkuliacija, saugumas yra viena pagrindinių valstybės funkcijų.

Žinoma, įvertinus tai, kad technologijos atneša labai daug naudos, kyla ir specifinės grėsmės – kaip apsisaugoti, kaip panaudoti ir reguliuoti šias technologijas. Kol kas yra daug nuomonių ir diskusijų. Dominuojanti nuomonė, kad Pabaltijo valstybės išlieka lyderėmis šioje srityje.

Paminėta, kad Estija greitai žada atidaryti bankomatus, kuriuose bus naudojami „Bitcoin“. Lietuvoje vyko „Bitcoin“. konferencija, sulaukusi daug dėmesio. Smagu girdėti, kad Lietuva jau yra minima pasauliniame kontekste“, – sako I. Laursas.

Darbo vietas keis inovacijos?

Teigiama, kad net ir diskusijos apie technologijas, jų ateitį ir plėtrą šių metų Davose daugiau apima grėsmes, o ne galimybes. Diskutuojama, ar sparti technologijų plėtra yra suderinama su darbo vietų išsaugojimu, pajamų augimu bei tvarios visuomenės kūrimu. I. Laursas pripažįsta, kad šiemet forume šnekama apie grėsmes, nes jokia inovacija, naujovė neateina be periodo, vadinamo „Laukiniais vakarais“.

Kuo stipresnį poveikį turi technologijos, tuo „jautresnis“ jų perėjimas. Globalių grėsmių yra ne viena. Tarp jų – darbo vietų grėsmė. Štai 2016 metai buvo pakankamai aktyvūs vertinant automobilių autonominio vairavimo progresą. Grėsmė, kad savaime vairuojamas automobilis greitai atims darbo vietas iš vairuotojų yra reali.

Dar viena grėsmė yra susijusi su dirbtiniu intelektu, nes 2016 metai pasižymėjo esminiu proveržiu būtent dirbtinio intelekto srityje, atsirado vartotojiški produktai „Chat bot“ (automatiniai pašnekovai), kompiuterių bendravimo lygis prilygsta operatoriui. „Teko girdėti, kad pirmasis dirbtinis intelektas buvo įdarbintas juridinėje įmonėje. Vakar forume pavyko susitikti su įdomia kompanija, kuri dirba juridinėje sistemoje. Tai viena iš proveržių sričių, nes turi be galo daug informacijos.

Teisė yra struktūrizuota, tai reiškia, su šia informacija lengviau dirbti kompiuteriui. Ir būtent teisėje dirbtinis intelektas gali būti realizuotas greičiau, nei kitose srityse“, – sako verslininkas. Jo teigimu, bet kokios inovacijos sunaikina daug darbo vietų, bet tuo pačiu įvyksta du procesai, kurie yra labai naudingi – padidėja likusių darbo vietų našumas, o tai veda prie geresnių socialinių garantijų. Atlaisvinami resursai kokybiškam darbui, nes ilgainiui inovacijos sukuria daugiau darbo vietų.

Forumo neaplenkia ir pramogų pasaulio žvaigždės

Ilja Laursas džiaugiasi, kad į socialines iniciatyvas forume įsitraukia ir žinomi žmonės, pramogų pasaulio atstovai. „Keliose sesijose dalyvavo aktorius Matt Damon. Man asmeniškai teko dalyvauti bendrose diskusijose. Jo pagrindinė diskusijų tema – vandens trūkumas pasaulyje. Forume taip pat dalyvauja UNICEF ambasadorė, dainininkė Shakira, ir kiti. Tai rodo, kad įvairių sričių atstovai vienijasi ir domisi pasaulyje vykstančiais pokyčiais bei prie jų prisideda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.