Ministre, sutarkime, kad dirbsime profesionaliai

Aplinkos ministro Kęstučio Navicko komanda visiškai nepadeda ministrui vengti politinių klaidų. Prieš kelias dienas ministras išvadino miškininkus nesąžiningais ir nekvalifikuotais, vakar paskelbtas Aplinkos ministerijos komunikacijos skyriaus pranešimas, kad Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vienas iš vadovų įspėja, jog nesujungus urėdijų į šią organizaciją Lietuva neįstos.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Ruginienė, Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė

Feb 20, 2017, 12:45 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:05 PM

Išeina, kad dar truputį ir miškininkai bus apkaltinti valstybės išdavyste. O kol tai neįvyko, greičiau viską padarykime, nes ponas iš užsienio liepė.

Bet yra rimtų dalykų apie kuriuos galima pakalbėti remiantis EBPO rekomendacijomis.

Ši tikrai rimta organizacija yra atlikusi ne vieną tyrimą įvertinantį struktūrinių reformų, skirtų skatinti ekonominį augimą, poveikį namų ūkių pajamoms.

Mes spėjame, kad galbūt ministras urėdijų reforma siekia augimo, nors pats jis apie tai aiškiai nesako. Tik sako, kad viską sujungęs ir atleidęs žmones sutaupys dešimt milijonų eurų.

Na, bet grįžkime prie EBPO rekomendacijų. Skelbiamuose tyrimuose teigiama, kad kartais struktūrinės reformos gali mažinti namų ūkių pajamas ir didinti pajamų nelygybę, nors makroekonominiai rodikliai, tokie, kaip BVP, gerės. Todėl rekomenduojama į tai atkreipti ypatingą dėmesį projektuojant reformas. Pabrėžiama, kad tik labai tiksliai ir išsamiai suplanuotos reformos leidžia pasiekti ir makroekonominio augimo ir išvengti namų ūkių pajamų nestabilumo.

EBPO, žinoma, savo dokumentuose daugiausia kalba apie didelius mokesčių ir darbo santykių reguliavimo pakeitimus. Galbūt, organizacijos įžvalgų tiesiogiai taikyti urėdijų reformai nebūtų visiškai tikslu. Tačiau bet kokiu atveju EBPO ekspertai aiškiai sako, kad nekompetentingai parengtos reformos gali atnešti labai apčiuopiamų nuostolių silpniausiems rinkos dalyviams.

Nagrinėjant ministerijos paskelbtą reformos pristatymą mes ir pasigendam ir tikslų, ir priemonių, ir aiškių atsakymų, kaip bus pasirūpinta tais nebereikalingais. Nors dabar urėdijos moka mokesčius, darbuotojai turi darbą ir jaučiasi gyvenantys prasmingą gyvenimą.

Tie patys EBPO ekspertai pabrėžia, jog žmonių perkvalifikavimas labai svarbi priemonė, jeigu pertvarkos reikalauja dalies žmonių atsisakyti. Ministras apie tokią galimybę kažkur užsimena vienu sakiniu. Klausimas, ar tai ir viskas, tas vienas sakinys, ar kažką būtu galima sužinoti daugiau? Ir ne tada, kai jau būsime atleisti ir atėję į Darbo biržą. Nes tada būsime, jau kito ministro rūpestis.

Tiesa, aptariamus EBPO tyrimus apie reformoms kylančius iššūkius galima rasti tituliniame organizacijos puslapyje. Ministre, parodykite savo komandai, vis dėlto ruošiamės tapti EBPO nariais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.