Specialistų trūkumu skundžiasi ne visi – darbuotojų randa net ir mažame miestelyje

Lietuvoje jau kurį laiką netyla kalbos apie gerų specialistų trūkumą ir dėl to kylančias kliūtis spartesnei verslų plėtrai. Problema ypač opi mažesniuose šalies miestuose ir regionuose, kur kvalifikuotos darbo jėgos trūksta dar labiau. Vis tik kai kurių įmonių pavyzdžiai rodo, kad ne viskas yra taip beviltiška. Darbo rinkos ekspertai taip pat pažymi, kad įdedant pakankamai pastangų galima suburti lojalių bei patikimų darbuotojų kolektyvą net ir vos kelis tūkstančius gyventojų turinčiame miestelyje.

Mažesniuose Lietuvos miestuose yra tikrai nemažai patrauklių darbdavių, pas kuriuos žmonės noriai dirba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mažesniuose Lietuvos miestuose yra tikrai nemažai patrauklių darbdavių, pas kuriuos žmonės noriai dirba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2017, 6:32 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:57 AM

Sudėtingiausia specifinėms gamybos įmonėms

„Darbuotojų trūkumo ir pasirinkimo problema šalies regionuose šiandien yra išties didelė. Ypač tai pasakytina apie Šiaurės ir Pietų Lietuvą, kur įmonėms labai nelengva rasti tinkamų darbuotojų. Dar sudėtingiau personalo paiešką ir atranką vykdyti specifine veikla užsiimančioms gamybos įmonėms. Joms reikalingi tam tikrų išskirtinių gebėjimų ir žinių turintys žmonės, kurių darbo rinkoje dažnai paprasčiausiai nėra“, – sako vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė-Iškauskienė.

Vis tik, anot L. Duksaitės-Iškauskienės, tai nereiškia, kad regionuose įsikūrusios ar veikiančios įmonės yra pasmerktos verstis be tam tikrų kvalifikuotų darbuotojų. Dalis darbdavių, ekspertės teigimu, geba pasitelkti visą kūrybiškumą tam, kad reikiamų specialistų surastų ar išsiugdytų patys.

„Kai kurios įmonės regionuose stengiasi reikiamų darbuotojų pritraukti iš didesnių miestų ar net ir iš užsienio valstybių arba, kai tai įmanoma, sudaro sąlygas jiems dirbti nuotoliniu būdu. Dažnai didesniuose miestuose gyvenantys specialistai paprasčiausiai nenori dėl darbo visam laikui įsikurti mažesnėje gyvenvietėje visam laikui, todėl gan įprasta praktika, kai darbuotojams sudaromos sąlygos darbo vietoje dirbti tik keletą dienų per savaitę, o likusias darbuotis iš namų ar įmonės biuro kuriame nors iš didmiesčių. Be to, toliau gyvenantiems darbuotojams įmonės neretai organizuoja transportą atvykti į darbą ir grįžti po jo namo“, – pasakoja L. Duksaitė-Iškauskienė.

Tuo metu dalis regionuose veikiančių įmonių, L. Duksaitės-Iškauskienės teigimu, geba išsiversti ir su vietos bendruomenių turimu potencialu bei konkretaus regiono darbo rinkos pasiūla.

Darbuotojus stengiasi užsiauginti ir išlaikyti

Kaune ir Rietave termoizoliacinės medžiagos gamybos linijas turinčios įmonės „Kauno šilas“, kaip ir daugelio verslų, sėkmė didele dalimi priklauso nuo patikimų darbuotojų. Susidurdama su jų trūkumu bendrovė pastangas žmogiškųjų išteklių srityje sutelkė į darbuotojų lojalumo didinimą, galimybių jiems tobulėti užtikrinimą ir įsitraukimo į įmonės gyvenimą skatinimą.

„Puikiai suprantame, kad gerų specialistų niekas ant lėkštutės neatneš ir nepaduos, todėl stengiamės reikiamus darbuotojus užsiugdyti patys ir juos itin branginame. Galbūt dėl to darbuotojų kaitos mūsų įmonėje nėra“, – sako bendrovės „Kauno šilas“ direktorius Vytautas Adomavičius.

Anot V. Adomavičiaus, polistireninio putplasčio gamybos, kuria įmonė užsiima, specialistų mokymo įstaigos neruošia, o tokiam darbui reikiamų ganėtinai specifinių žinių „Kauno šilo“ darbuotojai dažniausiai įgyja jau pačioje darbovietėje.

„Pagrindinis reikalavimas mūsų įmonės darbuotojui yra noras mokytis ir tobulėti. Tokius žmones tikrai vertiname ir daug į juos investuojame, skiriame išties nemažai laiko ir resursų jų apmokymui, asmeniniam bei profesiniam tobulėjimui“, – sako V. Adomavičius.

Patraukliausi darbdaviai – nebūtinai centruose

„Kauno šilo“ direktorius pasakoja, kad taip pat stengiamasi visus darbuotojus kiek įmanoma labiau įtraukti į įmonės veiklą. Dėl to kai kurie strateginiai klausimai įmonėje sprendžiami atsižvelgiant ir į darbuotojų nuomonę. Tokiu būdu parodomas pasitikėjimas jais. Be to, darbuotojams paskatinti įmonėje sukurtos įvairios motyvacinės programos ir priedų mokėjimo sistema.

„Visuomet įvertiname darbuotojų pastangas ir skatiname gerai dirbančius specialistus. Daugeliu atveju darbuotojai tai vertina ir lieka lojalūs įmonei“, – sako V. Adomavičius.

L. Duksaitė-Iškauskienė pažymi, kad regionuose įsikūrusios ir veikiančios įmonės iš tiesų gali tapti patraukliais darbdaviais, jei tik sugeba užtikrinti geras darbo sąlygas, pasiūlyti darbuotojams įdomaus darbo galimybes ir sąžiningą atlygį.

„Mažesniuose Lietuvos miestuose yra tikrai nemažai patrauklių darbdavių, pas kuriuos žmonės noriai dirba. Be abejo, patrauklaus darbdavio statusą įmonėms reikia užsitarnauti, o tam būtina vadovautis nuoseklia personalo strategiją, kurti darbuotojams priimtiną organizacinę kultūrą bei specialistų lūkesčius atitinkančią darbo aplinką. Vakarų šalyse taip pat gan dažni atvejai, kai patraukliausiais darbdaviais yra išrenkamos mažesniuose miesteliuose, o ne sostinėse ar centruose, įsikūrusios įmonės“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Palaiko gerus santykius su vietos bendruomene

Anot termoizoliacinę medžiagą gaminančios įmonės „Kauno šilas“ direktoriaus V. Adomavičiaus, šiuo metu sudėtingiausia situacija yra su profesinės srities specialistais, tokiais kaip šaltkalviai. Juos yra sunku išsiugdyti, o darbo rinkoje jų taip pat trūksta. Tokių specialistų, anot V. Adomavičiaus, dažnai ieškoma ne tik įprastais kanalais, bet ir pagal patikimas kitų darbuotojų rekomendacijas.

„Rietave gyvena tik kiek daugiau nei 3 tūkst. gyventojų ir reikiamų specialistų čia surasti yra nepalyginamai sunkiau nei, pavyzdžiui, Kaune. Nepaisant to, mūsų gamykloje Rietave visi dirbantys darbuotojai yra vietiniai. Santykiai su vietos bendruomene yra tikrai geri ir mes iš tiesų džiaugiamės galėdami čia kurti darbo vietas bei prisidėti prie miestelio vystymosi“, – sako V. Adomavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.