Įmonės šiemet kaip niekad bus linkusios finansuoti jungimosi sandorius

Nors investuotojų apetitas susijungimo ir įsigijimo sandoriams (Mergers and Acquisitions, M&A) šiemet turėtų kilti nežymiai, jų pajėgumas finansuoti tokio tipo sandorius visame pasaulyje turėtų išaugti net iki 17 proc. Tokios prognozės pateikiamos kovą pristatytame KPMG tyrime „M&A Predictor“.

Daugiau nuotraukų (2)

Darius Klimašauskas

Apr 18, 2017, 10:11 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 7:17 PM

Kaip teigia analitikai, augančios investuotojų finansinės galimybės visų pirma sietinos su vyraujančiomis žemomis palūkanų normomis, menkai svyruojančiais rinkos kapitalizacijos rodikliais ir stabiliu grynojo pelno augimu.

 Teigiamą įtaką daro dar ir mažėjančios rinkos žaidėjų skolos bei auganti EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją).

Prognozuojama, kad susijungimo ir įsigijimo sandorių kiekis sparčiausiai augs Lotynų Amerikos, Afrikos ir Viduriniųjų Rytų regionuose. Juose rinka 2017 m. turėtų augti apie 7 proc.

KPMG analitikai pabrėžia, kad investuotojus ypatingai domina ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regionai. Juose fiksuojamas didžiausias sandorių finansavimo pajėgumų augimas (22 proc.). Ženklaus augimo laukiama ir kituose regionuose. Juose investicijoms skirto kapitalo šiemet turėtų būti 10-18 proc. daugiau nei pernai.

Atsiris ir iki Lietuvos

Pasaulinės tendencijos turėtų atsispindėti ir Lietuvos susijungimų bei įsigijimo sandorių rinkoje. Praeitų metų pabaigoje oficialiai paviešintas 213 mln. eurų vertės „Iki“ parduotuvių tinklą valdančios UAB „Palink“ įsigijimas gali būti pirmasis aktyvėjančios rinkos požymis. Iki tol metai labiau pasižymėjo smulkiais sandoriais, nei reikšmingais rinką drebinančiais įsigijimais ir susijungimais.

Ekspertams nerimą kelia tik nestabili geopolitinė situacija daugelyje svarbiausių pasaulio rinkų. Tokia nežinomybė gali paskatinti įmones permąstyti savo strategijas ir pakoreguoti savo veiksmų įsigijimų ir susijungimų rinkoje planus, siekiant iš pradžių įvertinti naujai ateinančių politinių jėgų taikomą politiką ir požiūrį.

Sandoriai tarp sektorių

Kaip teigia KPMG analitikai, viena iš prioritetinių sričių įmonėms šiemet bus sandoriai tarp sektorinių. Mažėjant galimybių augti organiškai, bendrovės stengiasi įsigyti įmones iš kitų sektorių, kurios padėtų išplėsti jų kompetencijas ir galimybes pasiūlyti unikalių paslaugų ir prekių, taip įgyjant pranašumą prieš konkurentus.

Tarp skirtingų sektorių įvykstančių susijungimo ir įsigijimo sandorių nuolatos daugėja. Analitikai skaičiuoja, kad 2016 m. jų dalis sudarė 43 proc. pasiektų susitarimų. Praėjusio dešimtmečio viduryje šis skaičius siekė tik apie 30 proc. Tokių sandorių vertė per pastarąjį dešimtmetį išaugo nuo 16 proc. visų sutarčių vertės iki 24 proc.

Nors tarptautinių sandorių vertė 2016 m., palyginus su 2015 m., sumažėjo 3 proc., tai buvo palyginti nedidelis smuktelėjimas, nes bendroji jų vertė 2016 m. krito net 17 proc. Iš 100 didžiausių pasaulinių sandorių net 41 buvo tarptautiniai. Tai rodo vis didėjančią tokių susitarimų reikšmę susijungimų ir įsigijimo rinkoje. KPMG analitikai prognozuoja, kad tarptautinių sandorių reikšmė augs ir toliau.

Lietuvoje – strateginių sandorių metai

Įmonės vis dažniau savo plėtrą įsigijimais grindžia ir Lietuvoje. Tam daugiausiai įtakos turėjo lėtėjantis vietinės rinkos augimas. Tuo tarpu siekdamos įsitvirtinti užsienio rinkose bendrovės renkasi kelią, kai įsigyjamos vietinės įmonės su stipriais prekės ženklais ir patikimais partneriais.

Ši tendencija atsispindėjo ir tarptautinių, su Lietuva susijusių, sandorių statistikoje. Jų kiekis 2016 metais palyginti su 2015 metais išaugo 26 proc.

Kitas svarbus tikslas – tai siekis sustiprinti savo strategines pozicijas Lietuvos rinkoje, optimizuoti kaštus bei veiklos efektyvumą. Būtent dėl šių priežasčių įvyko „ICA Gruppen“ ir UAB „Palink“ sandoris,  “Swedbank“ įsigijo  „Danske“ banko mažmeninės bankininkystės portfelį, susijungė „Nordea“ ir „DnB“ bankai.

Pagal sandorių skaičių 2016 metai Lietuvai buvo šiek tiek sėkmingesni negu 2015-ieji. Vis dėlto pernai dominavo mažesnės vertės sandoriai, o bendra atskleistų sandorių verčių suma sumažėjo virš 70 proc.

KPMG analitikai atkreipia dėmesį, kad vertindami įsigijimo ir susijungimo sandorių perspektyvumą verslai tampa vis kruopštesni ir atidesni. Paprastai tokiais atvejais pasitelkiami duomenų analitikos įrankiai. Jie leidžia objektyviau įvertinti ne tik sandorio vertę, bet ir potencialią.

Pasaulinėje įsigijimų ir susijungimų sandorių rinkoje palyginamosios analizės ir skirtingų scenarijų prognozės jau spėjo tapti įprasta praktika, todėl analitikai tikisi, jog šie įrankiai labai greitai taps standartiniais ir vietinėje Lietuvos rinkoje.

KPMG „M&A Predictor“ yra pasaulinėms susijungimų ir įsigijimų tendencijoms prognozuoti skirtas tyrimas, reguliariai atliekamas nuo 2007 m.

Darius Klimašauskas yra bendrovės „KPMG Baltics“ Įmonių finansų skyriaus vadovas ir vyresnysis konsultantas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.