Transporto sektorius – emigracijos stabdis?

Pastaruoju metu dirbančiųjų Transporto ir saugojimo sektoriuje skaičius didėja ir yra tvirtai perkopęs 100 tūkst.

Transporto sektorius yra vienas iš svarbiausių Lietuvos ekonomikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Transporto sektorius yra vienas iš svarbiausių Lietuvos ekonomikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2017, 3:50 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:39 AM

Per metus buvo sukurta daugiau nei 7 tūkst. naujų darbo vietų. Paradoksalu, tačiau itin mobilus ir tarptautinis transporto ir saugojimo sektorius leidžia išlaikyti Lietuvoje nemažą dalį specialistų. Nuolat stabiliai didėjantis jų poreikis ir dirbančiųjų skaičius rodo tvarią sektoriaus plėtrą bei naujų darbo vietų sukūrimą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis pastaraisiais metais darbuotojų, dirbančių transporto ir saugojimo sektoriuje, skaičius padidėjo nuo 104,5 tūkst. iki 111,9 tūkst. Toks jų skaičius registruotas atitinkamai paskutiniuose 2015 ir 2016 m. ketvirčiuose.

Transporto sektoriaus atstovai, nors tokį augimą vertinai tik teigiamai, įžvelgia ir grėsmių. Augantis darbuotojų poreikis turi būti sprendžiamas jau dabar. Siekdami tolimesnio sėkmingo darbuotojų paruošimo bei sektoriaus plėtros, Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ ir Vilniaus Gedimino Technikos universitetas (VGTU) pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„VGTU yra vienintelis universitetas Lietuvoje, kuris turi transporto fakultetą. Čia sutelktas didžiausias šios srities mokslininkų potencialas. Sieksime, kad universitete būtų ruošiami maksimaliai transporto sektoriaus poreikius atitinkantys absolventai. Tikiu, kad bendradarbiavimas prisidės ir prie VGTU, ir prie transporto sektoriaus augimo“, – teigia asociacijos „Linava“ prezidentas Erlandas Mikėnas.

„Šiuolaikinė ir kokybiška transporto infrastruktūra, patogi šalies geografinė padėtis, aukšta specialistų kvalifikacija lemia tai, kad transporto sektorius yra vienas iš svarbiausių Lietuvos ekonomikai.

Norėdami ir toliau užtikrinti aukštą šios srities profesionalų rengimo kokybę VGTU, siekiame aktyviai bendradarbiauti su pramonės ir verslo atstovais. Tik bendras mūsų darbas gali užtikrinti tolimesnį Lietuvos transporto sektoriaus klestėjimą“, – sako VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

Dar keletas svarbių bendradarbiavimo krypčių – moksliniai tyrimai bei karjeros dienos. Asociacija „Linava“ teiks VGTU užsakomuosius mokslinius tyrimus bei pristatys transporto sektorių studentams, užtikrins galimybę atlikti praktiką asociacijos narių įmonėse, informuos apie esančias karjeros galimybes.

Taip pat asociacija „Linava“ nuolatos informuos apie specialistų poreikį bei teiks atsiliepimus apie narių įmonėse dirbančių absolventų karjerą, pasirūpins studentų pažintinėmis išvykomis į asociacijos narių įmones, kur bus galima praktiškai susipažinti transporto, pervežimų ir logistikos kasdienybe.

„Atsiradus tam tikriems iššūkiams ar problemoms, į viską reikia pažvelgti kaip galima plačiau, tuomet ir sprendimai būna akivaizdesni ir tikslesni. Net neabejoju, kad moksliniais tyrimais paremti duomenys bus itin naudingi sektoriui. Sinergija tarp verslo ir mokslo užtikrins inovacijas ir konkurencingumą. Be to, nuolatos augantis transporto sektoriaus darbuotojų skaičiui parodo, kad šis sektorius yra patrauklus ir konkurencingas. Siekiame, kad jis toks ir išliktų ateityje“, – teigė E. Mikėnas.

Sutartį pasirašė asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Vytautas Milėnas ir VGTU rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas. Pasirašant sutartį taip pat dalyvavo asociacijos prezidentas Erlandas Mikėnas, viceprezidentas Rimantas Martinavičius ir sekretorius transporto politikai Tomas Garuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.