Ekonomistai apie Prancūzijos prezidento rinkimus: „Atominės katastrofos išvengti pavyko“

Jau kurį laiką Europa bei visas pasaulis sulaikę kvapą stebėjo, kaip baigsis Olandijos bei Prancūzijos prezidentų rinkimai, kurie galėjo įnešti itin prieštaringai vertinamų naujų vėjų, o gal net lemti euro zonos žlugimą.

 Ekonomistai įsitikinę, kad Lietuva turėtų džiaugtis Prancūzijos rinkimų rezultatais. <br> Lrytas.lt ir "Reuters" nuotr.
 Ekonomistai įsitikinę, kad Lietuva turėtų džiaugtis Prancūzijos rinkimų rezultatais. <br> Lrytas.lt ir "Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2017, 1:02 PM, atnaujinta May 8, 2017, 1:59 PM

Panašu, kad šiandien galime ramiau atsikvėpti, sako ekonomistai: „Atominės katastrofos išvengti pavyko“. 

Gitanas Nausėda: „Būtų buvę reikalų“

Pasak vyriausiojo SEB banko ekonomisto bei prezidento patarėjo Gitano Nausėdos, jei Prancūzijos rinkimai būtų pasibaigę kitaip, šiandien pasaulio rinkose matytume visai kitokią situaciją.

„Tiek Olandijos kandidato pergalė, tiek Marine Le Pen pergalė  būtų smarkiai išbalansavusi Europos Sąjungos (ES)  vidaus gyvenimą, bet taip neatsitiko. 

Tokia kandidatė, kaip M.Le Pen, kurios pasisakymai jau patys savaime yra šokiruojantys, būtų kaip reikiant išgądinę visą verslo bei politikos pasaulį.

Šiandien, jei rinkimų baigtis būtų buvusi kitokia, būtų buvę reikalų tiek akcijų, tiek kitose rinkose, valiutos kursų srityje“, – apie Prancūzijos prezidento rinkimų baigtį kalbėjo G.Nausėda, pridurdamas, kad bent jau su ES ateities klausimais šiandien viskas yra aišku. 

Tiesa, Lietuvai naujasis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, anot ekonomisto, turėtų atnešti teigiamų pokyčių. 

„Prancūzijos svarba mūsų užsienio prekybos struktūroje, investicijose yra jaučiama, tačiau  tai nėra pirmos eilės ekonominis partneris, todėl ženklios tiesioginės įtakos aš čia nesitikėčiau, nes iš vieno prognozuojamo prezidento pereinama į kito prognozuojamo prezidento rankas.

Kalbant apie netiesioginę įtaką, mes pajusime, kad gerėjantys euro zonos ekonomikos reikalai turės įtakos ir mūsų eksportui, nes niekas nesikeičia, o euro zona lieka pagrindine Lietuvos prekybos partnere ir su ja mes siejame ir spartesnio augimo viltis“, – sakė G.Nausėda.


Nerijus Mačiulis: „Katastrofos išvengėme“


„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis atviras. Pasak jo, rinkimus laimėjus E.Macronui, pasaulyje ir Lietuvoje niekas daug nesikeis. 

„Rinkimai buvo svarbūs tik dėl to, kad nelaimėtų M. Le Pen, nes grasino, kad tada Prancūzija pasitrauks iš ES, iš ekonominės bendrijos, euro zonos. Tai būtų galėję sukrėsti visus ES pamatus ir turėti neigiamų pasėkmių ne tik Prancūzijai, bet ir kitoms ES valstybėms. 

Šios atominės katastrofos pavyko išvengti, o toliau niekas nesikeičia, viskas lieka taip, kaip buvo praeityje. Nereikia fantazuoti, kad E.Macronas iš esmės pakeis Prancūzijos ateitį. Šalis turi daug problemų, bet galime sakyti, kad tiek Prancūzija, tiek ES lieka kokia buvo“, – prognozavo N.Mačiulis.

Anot jo, šioje situacijoje galėjo būti tik du scenarijai: „Arba niekas nepasikeičia, arba matome paniką finansų rinkose, galima ES skilimą, bet kadangi M.Le Pen nebuvo išrinkta – viskas lieka kaip buvę. Įvyko tik tai, kad pavyko išvengti katastrofos,  tad gyvensime taip, kaip gyvenome iki šiol,  o Lietuvai rinkimai didelės reikšmės neturės“


Povilas Stankevičius: „Euro zonos perspektyva pašviesėjo“

DNB banko analitikas Povilas Stankevičius neslėpė besidžiaugiantis E.Macrono pergale, nes tai, pasak jo, reiškia gerensį gyvenimą ES. 

„Galima labai pasidžiaugti, kad laimėjo E.Macronas. Tai reiškia, kad investuotojai ir įmonių vadovai galės susitelkti į ekonomikos augimą bei perspektyvas. Artimiausiu metu, jei žiūrime į  įmonių vadovų ir investuotojų lūkesčius, jie turėtų padidėti. Jų neribos politinės rizikos ir „Frexit“ svoris.

Jei investuotojų ir įmonių lūkesčiai pagerėja, tai galima sieti su geresnėmis Europos ekonomikos augimo perspektyvomis. Jei įmonė turi verslo plėtros sprendimą, visada faktorius būna politinis stabilumas, tad dabar jis išliks“, – apie susiklosčiusią situaciją kalbėjo analitikas, pridurdamas, kad kliūtis, kuri dabar trukdė ekonominiam augimui – kątik pasinaikino, todėl dabar ekonomikos bei euro zonos perspektyvos „pašviesėjo“.

Tiesa, anot jo, Prancūzijos rinkimai buvo tik vienas iš politinių testų Europai. Kitas laukiantis – Vokietijos parlamento rinkimai. 

„Žiūrėsime, kaip seksis ar neužvaldys populizmas. Tai galbūt yra kažkoks neužtikrintumas, tačiau jis nėra sulyginamas su Prancūzijos rinkimų baime“, – aiškino P.Stankevičius.

Kalbant apie Lietuvą bei jos ateitį, specialistas ją piešia šviesiomis spalvomis:

„Lietuvą Prancūzijos rinkimai būtų palietę per ES ir euro zonos stabilumą, nes E.Macronas – stabili ES, o Lietuvai stabili ES yra labai svarbi. Įsivaizduokite, jei kyla grėsmė ES stabilumui, Lietuvoje galėtų prasidėti investuotojų ir įmonių vadovų rūpestis dėl geopolitinės rizikos, tačiau šiandien Lietuvai pasinaikina viena didesnių rizikų ir viskas yra pozityvu“, – kalbėjo analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.