Darbo kodeksas: realybė kitokia, nei įsivaizdavote

Šią savaitę Seimas turėtų apsispręsti dėl naujojo Darbo kodekso (DK) nuostatų – kaip darbo santykių reguliavimas turėtų atrodyti nuo liepos 1-osios.  Akivaizdu, kad pokyčių sulauksime, tačiau, anot valdininkų, naująjį DK gaubia daug mitų, kurie nėra tiesa. 

„MMA – tik už nekvalifikuotą darbą. Nekvalifikuotas darbas – jokių specialių kvalifikacinių įgūdžių ar profesnių gebėjimų reikalavimų“, – apie MMA sakė viceministrė.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
„MMA – tik už nekvalifikuotą darbą. Nekvalifikuotas darbas – jokių specialių kvalifikacinių įgūdžių ar profesnių gebėjimų reikalavimų“, – apie MMA sakė viceministrė.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-22 10:30, atnaujinta 2017-05-22 11:57

1. Darbdavys galės bet kada atleisti jam nepatikusį darbuotoją. 

Darbo kodekso rengėja socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė teigė, kad DK numato sutarties nutraukimo pagrindus. 

„Šiandien turime galiojantį DK ir praktika rodo, kad darbuotojas pats išeina savo noru, o naujajame DK yra numatyti aiškūs atleidimo pagrindai. Dėl ko baiminamasi – dėl naujo atleidimo pagrindo, kas reiškia, kad žmogus gali būti atleidžiamas kitais nei DK pagrindais. Tačiau jei DK sutarties nutraukimas bus vykdomas darbdavio valia – darbuotojui bus mokama ne mažesnė nei 6 mėn. išeitinė kompensacija“, – sakė E.Radišauskienė.

 2. Darbuotojams sumažėja atostogų.

„Skaičiavimas toks, kad 28 kalendorinės darbo dienos bus lygu 20 darbo dienų, bet darbuotojas bet kada galės susitarti dėl ilgesnių atostogų. Trišalėje taryboje daug ginčijomės, ką daryti, bet socialiniai partneriai susitarė, kad viską skaičiuosime darbo dienomis“, – apie atostogų skaičiavimą kalbėjo viceministrė.

 3. Nedarbo socialinio draudimo išmokos, jas apmokestinus GPM, nedidės arba mažės.

„Mes kalbame apie nedarbo draudimo išmokas, ne bedarbio išmokas. Jas gauna tik tie, kurie yra išdirbę tam tikrą laikotarpį. Tokių žmonių darbo biržoje yra vos apie 20 proc. Nuskaičiuojant GPM išmokoms bus taikomas NPD“, – teigė E.Radišauskienė.

 4. DK parankus tik darbdaviams.

„Mes manome, kad DK ir kitų įstatymų pagalba buvo pasiektas balansas tiek darbdaviams, tiek darbuotojams. Pagrindinė nuostata – pas mus trūksta kvalifikuotos darbo jėgos, todėl DK ir buvo padarytas, kad darbdavys privalėtų investuoti į darbuotojo kvalifikaciją ir jos kėlimą. Taip žmogus galės lengviau kvalifikuotis į darbo rinką“, – aiškino viceministrė.

 5. Niekas negins darbuotojų teisių.

„Gins ir darbo tarybos, ir profesinės sąjungos, ir darbo ginčių komisijos. Daugiau nei 2 vidutinius darbo užmokesčius uždirbantys galės tartis dėl kitokių darbo sąlygų, nei numato DK“, – teigė E.Radišauskienė.

 6. MMA bus galima mokėti ir už kvalifikuotą darbą.

„MMA – tik už nekvalifikuotą darbą. Nekvalifikuotas darbas – jokių specialių kvalifikacinių įgūdžių ar profesnių gebėjimų reikalavimų“, – apie MMA sakė viceministrė.

 7. Darbo apmokėjimo sistema – formalumas, neatspindintis situacijos.

„Mes esame labai lankstūs dėl darbo užmokesčio nustatymo, bet matant, kad nėra aiškumo, iš ko jis susideda, DK yra siūloma nustatyti, kad įmonė, kurioje dirbama daugiau nei 20 darbuotojų,  turi turėti darbo apmokėjimo sistemą

Taip pat už tokį pat ar lygiavertį darbą – vienodas darbo užmokestis, ir tai nustatoma darbo apmokėjimo sistemoje“, – apie laukiančius pokyčius kalbėjo viceministrė.

 8. Darbuotojai bus verčiami dirbti ilgiau už tokį patį darbo užmokestį.

„Tai tikrai nėra tiesa, nes per savaitę išlieka 40 val. norma, su viršvalandžiais bus galima dirbti ne ilgiau nei 48 val., o dirbant pagal suminę apskaitą – ne ilgiau nei 52 val.“, – tikino valdininkė.

 9. Darbdaviai nuo šiol darbins tik pagal terminuotąsias darbo sutartis.

„Tai nėra tiesa, nes Lietuvoje tėra 1,8 proc. terminuotųjų darbo sutarčių, o visos kitos, neterminuotosios. Mes nesame lankstūs ir negebame reaguoti į besikeičiančią darbo rinką. 

Maksimalus terminas vienai sutarčiai – 2 metai. Maksimalus terminas pačiam darbuotojui su skirtingomis funkcijomis – 5 metai“, – sakė E.Radišauskienė.

10. Darbuotojai negalės streikuoti.

„Tikrai ne. Streiką skelbia profesinė sąjunga. Reikės 25 proc. profesinės sąjungos narių sutikimo“, – mitus neigė viceministrė.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.