Nekilnojamasis turtas ir „juodi“ pinigai – kuo Kanada skiriasi nuo Lietuvos?

Nekilnojamojo turto paklausa Vankuveryje, Kanadoje sparčiai didėja. Tai sulėlė didelį tarptautinį dėmesį - įtarimų dėl pinigų plovimo vis daugiau.

 Tarp pinigų plovimo nekilnojamojo turto srityje ir advokatų teikiamų paslaugų yra glaudus ryšys.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Tarp pinigų plovimo nekilnojamojo turto srityje ir advokatų teikiamų paslaugų yra glaudus ryšys.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Vėgėlė

Jun 20, 2017, 1:33 PM

 

Prieš dvejus metus Finansinių veiksmų darbo grupė (FATF), tarpvyriausybinė organizacija, kurianti rekomendacijas kovai prieš pinigų plovimą, pareikalavo Kanados pritaikyti Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos įstatymo principus advokatams.

 

FATF teigimu, tarp pinigų plovimo nekilnojamojo turto srityje ir advokatų teikiamų paslaugų, tokių kaip finansiniai pavedimai ir investicinių priemonių sukūrimas, pridengiantis tikrąjį turto savininką, yra glaudus ryšys.

 Ši kova tarp Kanados vyriausybės ir 95 tūkst. advokatų prasidėjo dar 2001-aisiais, kai po teroristinės atakos JAV pradėti kurti įstatymai, turėję apsaugoti nuo terorizmo. 

 

Diskusijų kulminacija 

 Ištisus metus trukusių diskusijų tarp valdžios atstovų ir teisininkų kulminacija – Kanados Aukščiausiojo teismo sprendimas, kad Pinigų plovimo prevencijos priemonės, numatytos įstatyme, prieštarauja Konstitucijai.

 

Įstatymas numatė, kad bankininkai, advokatai ar nekilnojamojo turto agentai privalo pranešti apie savo klientą, jei šis disponavo didele grynųjų pinigų suma, o pareigūnai galėtų be jokio orderio apieškoti advokato darbo vietą ir konfiskuoti privačius dokumentus.

 

Teismas mano, kad šie reikalavimai prieštarauja esminei advokato pareigai savo klientui – neišduoti jo paslapčių ir jį ginti, nes pasitikėjimas tarp advokato ir kliento yra esminis teisinės sistemos principas. 

 Šis įstatymas iš bankininkų, finansininkų, gyvybės draudikų ir advokatų, dirbančių su klientų finansais, reikalavo išsaugoti jų mokėjimų pavedimų įrašus ir atskleisti klientų tapatybę tam, kad užtikrintų, jog pinigai nėra plaunami.  

 Kanados advokatūra Aukščiausiojo teismo sprendimą pavadino istoriniu įvykiu, nes Teismo sprendimas patvirtino esminius teisinės sistemos ir teisingo teismo proceso principus, nenuginčijamą advokato įsipareigojimo klientui svarbą bei uždraudė Vyriausybei įsiterpti tarp advokato ir jo kliento.

 Kanados advokatai nesipriešina kovai prieš pinigų plovimą ir terorizmą.

 

Kanados advokatūra, prižiūrinti advokatus, pati įvedė taisykles, kurios draudžia advokatams vieno sandorio metu grynaisiais iš savo kliento priimti daugiau nei 7500 dolerių, be to, daugeliu atveju jiems būtina patvirtinti klientų tapatybę.

 

Nuo 2004-ųjų įvedus šį draudimą, šeši advokatai buvo nubausti. Pavyzdžiui, vienas advokatas paėmė 40 tūkst. dolerių grynaisiais iš Kinijoje gyvenančio kliento, kuris norėjo emigruoti į Kanadą – advokatui buvo skirta tūkstančio dolerių bauda. 

 

Lietuva ir pinigų srautai 

 Lietuva taip pat rengiasi griežčiau kovoti su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu. Vidaus reikalų ministerijos ir Finansinių nusikaltimų tarnybos (FNTT) parengtomis Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos įstatymo pataisomis siekiama sugriežtinti Pinigų plovimo prevencijos reikalavimus. 

Tarp jų projekte numatyta teisė tikrinti advokato patalpas, paimti konfidencialius advokatų klientų dokumentus, įpareigoti advokatą pranešti FNTT apie įtartinus sandorius. Nors projekte siekiama įgyvendinti direktyvą, tačiau tokių teisingą teismo procesą pažeidžiančių priemonių ji nenumato.

 

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimo projektas Seime (Biudžeto ir finansų bei Teisės ir teisėtvarkos komitetuose) bus svarstomas rytoj, birželio 21 d. 

Ignas Vėgėlė yra Advokatų tarybos pirmininkas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras