Kazachstane prekyba gali virsti ir milijardais, bet koją lietuviams pakiša ne tik baimė

 

Gerai Kazachstano rinką išmanantys verslininkai sako, kad jame įmanoma parduoti beveik viską, kas tik Lietuvoje pagaminama. <br> Scanpix nuotr.  
Gerai Kazachstano rinką išmanantys verslininkai sako, kad jame įmanoma parduoti beveik viską, kas tik Lietuvoje pagaminama. <br> Scanpix nuotr.  
 Vaizdas į Almatą nuo Kok Tobe kalvos. <br> R.Gaiduko nuotr. 
 Vaizdas į Almatą nuo Kok Tobe kalvos. <br> R.Gaiduko nuotr. 
 Pasak J.Jagmino, gerai Kazachstano rinką išmanantys verslininkai sako, kad jame įmanoma parduoti beveik viską, kas tik Lietuvoje pagaminama. <br> M.Patašiaus nuotr. 
 Pasak J.Jagmino, gerai Kazachstano rinką išmanantys verslininkai sako, kad jame įmanoma parduoti beveik viską, kas tik Lietuvoje pagaminama. <br> M.Patašiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Jonas Jagminas

Jul 4, 2017, 10:31 AM

 

Milžiniška rinka mėsos ir žuvies produktams, neribotos galimybės pasireikšti šalies lengvajai pramonei, IT sektoriaus plėtra – tokios gali būti Lietuvos verslo galimybės Kazachijos rinkoje. O mainais Lietuvą galėtų  pasiekti Kazachstano grūdai, kroviniai į Klaipėdos jūrų uostą ir, galbūt. ne viena dešimtis studentų į mūsų aukštąsias mokyklas. 

Atverti rinkas, sujungti šalis, nutiesti kultūrinius saitus – visa tai ambicijų, iššūkių ir realių galimybių derinys.

Vakarų Lietuvą aptarnaujantis Kazachstano garbės konsulatas jau porą metų veikia Klaipėdoje, o iš Vilniaus, kuriame visai neseniai duris atvėrė šalies Garbės konsulatas, bus kuruojama veikla Vilniaus ir Šiaulių apskrityse. Tačiau tuo nebus apsiribojama. 

Praėjusiais metais  prekių apyvarta tarp Kazachstano ir Lietuvos siekė veik 620 mln. eurų, rodo Lietuvos ir Kazachstano dvišalės prekybos apžvalga, kurią šių metų pavasarį paskelbė „Versli Lietuva“.

Iš apžvalgos akivaizdu, kad Lietuvos prekių eksportas į Kazachstaną pastaraisiais metais lėtėja. Pernai jis sumažėjo kiek daugiau nei ketvirtadaliu – iki 286 mln. eurų. Tuo metu importo vertė augo iki trečdalio milijardo eurų.

Gerai šią rinką išmanantys verslininkai sako, kad Kazachstane lietuvių verslas galėtų parduoti beveik viską, tačiau investuoti ir kantriai dirbti šioje rinkoje kažkodėl nenori. Koją jiems kiša baimė, nesupratimas ir siekis pernelyg greito pelno. Tačiau tai – jau bendra mūsų verslo mentaliteto problema.

Antai Kazackstane „Viči“ dirba daugiau kaip 10 metų, ilgai – ir „Rokiškio sūris“, „Pieno žvaigždės“. Bet Kazachstano rinka nėra guminė. Galiausiai reikia žinoti vietinę specifiką, o rezultatai pasiekiami ne per vienerius metus.

Kliuvinių ekonominiams - kultūriniams santykiams pagyvinti dar apstu. Daug metų kalbėta apie tiesioginius skrydžius iš Vilniaus, bet tokių vis dar nėra.

Atvežti vieną toną grūdų kainuoja apie 90 JAV dolerių – bene tiek pat kiek kainuoja patys grūdai. Būtinas ir visų tranzitinių šalių sutarimas, kad geležinkelių tarifai būtų protu suvokiami ir  traukinių sąstatai išjudėtų. 

Tačiau neįveikiamų darbų nėra. Traukinių sąstatais iš Vakarų Europos automobilių detalės per Lietuvą, Baltarusiją, Rusiją jau pasiekia Kazachstaną, vilkikais-šaldytuvais  Kazachstaną pasiekia ir šaldyta vištiena. Didžiuosiuose  Kazachijos miestuose dirba ir Lietuvos architektai, kuriasi lietuvių vadovaujamos didmenos prekybos bendrovės.

Vis dėlto valdžia prioritetus dėlioja kiek kitaip. Štai Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, argumentuodama, kad Kazachstanas ir Azerbaidžanas nepatenka į Lietuvai aktualiausių rinkų sąrašą, nusprendė panaikinti šiose šalyse esančiose Lietuvos ambasadose komercijos atašė pareigybes. Jau kuris laikas Kazachstane komercijos atašė ir nėra.

Keista, kad užuot tyrinėję, mezgę kontaktus, ūmai atsitraukiame. Įvesti naujas prekes į Kazachijos rinką nėra paprasta. Taip, čia negali būti tokių maržų, prie kokių verslas buvo įpratęs Rusijoje.  Procesai ilgi ir sudėtingi. Vis tik manau, kad Lietuvos verslininkai čia turi perspektyvą su sąlyga, kad investuos į rinkodarą, ieškos  ryšių.

Per porą metų Kazachstane vietą po saule išsikovojo kelios lietuvių statybų įmonės. Tačiau tai nebuvo lengva.

Prieš kelis mėnesius Lietuvoje viešėjęs Šiaurės Kazachstano srities vicegubernatorius Ratmiras Achmetovas dar kartą priminė Lietuvos verslininkams: šalis turi daug išžvalgytų, bet nepradėtų eksploatuoti telkinių, todėl ieško investuotojų. „Turime daug gamtinių išteklių ir išvystytą žemės ūkį, tačiau silpnoką perdirbimo pramonę, todėl stengiamės sudaryti kuo palankesnes sąlygas investuotojams“, – kalbėjo jis.

Šiaurės Kazachstanas yra palyginti nedidelė, bet svarbi devintos pagal dydį pasaulio valstybės sritis – joje užauginama maždaug trečdalis šalies kviečių – maždaug 5 mln. tonų per metus, milijonu tonų daugiau nei visoje Lietuvoje.

Kazachstaną šiomis dienomis garsina Astanoje vykstanti pasaulinė paroda „Expo 2017“. Lietuvai – tai dar viena galimybė parodyti savo galimybes. Lietuva seniai turi ambicijų tapti svarbia tiekimo grandinės tarp Rytų ir Vakarų dalimi ir dirbti globaliose rinkose. Kazachstanas – viena tokių.

Nepaisant reeksporto į Kazachstaną mažėjimo, ši šalis išlieka septinta didžiausia reeksporto rinka Lietuvai. pernai lietuviškos kilmės prekių eksportas į Kazachstaną sudarė 7,7 proc. viso prekių eksporto, o 92,3 proc. teko reeksportui.

Dr. Jonas Jagminas  yra Kazachstano garbės konsulas Lietuvoje

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.