Sviesto kainas laisto ir augina spekuliantų lūkesčiai

 

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus pakilo 43 proc., bet vis dar yra 20 proc. mažesnės nei ES vidurkis.<br> D.Umbraso nuotr.
Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus pakilo 43 proc., bet vis dar yra 20 proc. mažesnės nei ES vidurkis.<br> D.Umbraso nuotr.
Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus pakilo 43 proc., bet vis dar yra 20 proc. mažesnės nei ES vidurkis.
Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus pakilo 43 proc., bet vis dar yra 20 proc. mažesnės nei ES vidurkis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-07-06 11:36

 

Stebint rekordus mušančias pasaulines sviesto kainas, galima įžvelgti rinkos perkaitimo ženklus. 

Trumpuoju laikotarpiu sviesto kainos galėtų pakilti dar daugiau – žaliavos prekybininkai, tikėdamiesi už poros mėnesių realizuoti didesnį pelną, gali susilaikyti nuo sprendimo parduoti sviestą dabar ir laukti, kol kaina pakils dar labiau.

Tokioje situacijoje pasiūla būtų dar seklesnė ir kaina kiltų būtent dėl spekuliacinių lūkesčių.   Spartus sviesto kainų kilimas gali būti paremtas pernelyg pesimistiškais rinkos dalyvių lūkesčiais dėl pasiūlos – paklausos balanso. 

Praėjusiais metais pieno kainos ES ir visame pasaulyje buvo nukritusios, todėl pieno produktų gamintojai mažino šių produktų pasiūlą.

Dabar, augant sviesto paklausai, rinka tikisi, kad kuklesnė pasiūla gali susidurti su sunkumais patenkinant paklausą trumpuoju laikotarpiu. Tokia situacija nebūtų pirma finansų ir agrokultūros žaliavų rinkose. Pavyzdžiui, 2016 metais dėl oro sąlygų lūkesčių gan žymiai pakilo ir koregavosi sojų pupelių kainos. 

 Sviesto prekybos rinkoje šiuo metu yra susidariusi įdomi padėtis: dabartinės sviesto pirkimo kainos yra pakilusios, tačiau ateities sandorių, skirtų užfiksuoti sviesto kainą, kuri bus po metų, dvejų, ar dar daugiau, kainos yra mažesnės. Situacija, kai ateities sandorių kainos yra mažesnės, negu dabartinė žaliavos kaina tradiciškai susidaro, kai rinkose pastebimas trumpalaikis žaliavos trūkumas. 

 Kai susidaro toks trūkumas rinkos dalyviai, norėdami gauti žaliavą iš karto, turi sumokėti daugiau, nei tie, kurie gali kiek palaukti, kol pasiūla atsistatys. 

Ilgajame laikotarpyje, pakilusi žaliavos kaina skatina gamintojus didinti produkciją, nes parduodant žaliavą galima daugiau uždirbti. Didėjant pasiūlai, žaliavos kaina koreguojasi. 

 Esant panašiems lūkesčiams sviesto rinkoje galima tikėtis, jog šio produkto kainos ilgesnėje perspektyvoje mažės. 

 EK duomenimis, pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus pakilo 43 proc., bet vis dar yra 20 proc. mažesnės nei ES vidurkis. Pastaruoju metu  pieno kainos kilo visame pasaulyje dėl mažėjančio pasiūlos pertekliaus. 

Nors šiuo metu pasaulinėms pieno kainoms smarkiai kilti svaresnių priežasčių nesimato, Lietuvoje, konsoliduojantis pieno sektoriui ir bendram kainų lygiui artėjant prie ES, pieno supirkimo kaina ilgajame laikotarpyje turėtų susilyginti su ES vidurkiu.

 

Povilas Stankevičius yra DNB banko analitikas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.