Gniaužtai atsileidžia: kas laimėjo Turkijos ir Rusijos pomidorų mūšį?

Lapkritį į Rusijos rinką grįžo turkiški pomidorai. Per dvejus metus, kai į Rusiją buvo uždrausta įvežti ne tik turkiškus, bet ir kai kuriose kitose valstybėse išaugintus pomidorus, šalyje kilo pomidorų bumas. Tačiau pačių rusų išaugintos daržovės savoje rinkoje neįsitvirtino. Tad kas gi laimėjo, o kas iš pomidorų embargo pralošė?

 Paskelbus sankcijas Turkijai, rusai suskubo plėsti pomidorų plotus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Paskelbus sankcijas Turkijai, rusai suskubo plėsti pomidorų plotus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Paskelbus sankcijas Turkijai, rusai suskubo plėsti pomidorų plotus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Paskelbus sankcijas Turkijai, rusai suskubo plėsti pomidorų plotus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Paskelbus sankcijas Turkijai, rusai suskubo plėsti pomidorų plotus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Paskelbus sankcijas Turkijai, rusai suskubo plėsti pomidorų plotus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 15, 2017, 1:05 PM

Į Rusiją įvežti turkiškus pomidorus ir kitus šioje valstybėje pagamintus produktus uždrausta 2016 m. sausio 1-ąją. Tai – rusų atsakas į turkų numuštą rusišką Su-24 lėktuvą.

Lengvinti sankcijas Rusija ėmėsi nuo šių metų gegužės, tačiau pomidorų klausimą pavyko išspręsti tik spalį po Turkijos ir Rusijos prezidentų susitikimo, rašo bbc.co.uk.

Šiandien draudimas į Rusiją įvežti turkiškus pomidorus panaikintas. Prekybos tinklai juos perka, tik konkrečių sutarčių kol kas nėra sudaryta.

Čia laimėjo, kitur pralošė

Turkija visuomet buvo stambiausia pomidorų tiekėja Rusijai. 2010-2015 m. į Rusiją būdavo atgabenama 40-53 proc. visų Turkijoje išaugintų pomidorų. Ypač turkiški pomidorai būdavo paklausūs žiemą, kai vietos gamintojai nepajėgdavo patenkinti paklausos.

2014 m. į Rusiją nustoti vežti ukrainietiški pomidorai bei įvairios kitos daržovės iš ES šalių.

Embargas ES valstybėms Turkijai išėjo į naudą, mat tuomet jos Rusijai tiekiamų prekių apimtis, skaičiuojant JAV doleriais, išaugo nuo 41,8 iki 48,7 procento. Išaugo ir prekių srautai iš Kinijos, Maroko, Baltarusijos ir Azerbaidžano.

Tačiau vos po metų turkiškiems pomidorams taip pat imtas taikyti embargas. Šiuo laikotarpiu Turkijos importo dalis į Rusiją susitraukė iki nulio. Štai tuomet išaugo kitų importuotojų tiekiamų prekių apimtys.

Per dvejus metus, kol buvo užverta Rusijos rinka, tiekėjai iš Turkijos neteko apie 2 mlrd. JAV dolerių. Bent jau tokius skaičius pateikia Nacionalinės vaisių ir daržovių sąjungos analitikas Kirilas Lašinas.

Tačiau pomidorų tiekėjai iš kitų šalių nesugebėjo patenkinti poreikio, kuris atsirado iš žaidimo iškritus Turkijai. Mat jų produkcija brangesnė, ir, be to, gaminama per mažomis apimtimis. „Pirkėjas Rusijoje nepasiruošęs už pomidorus iš Azerbaidžano mokėti 2-2,5 karto daugiau, nors šie ir būtų kur kas geresnės kokybės“, – kalbėjo tyrimų kompanijos „Augimo technologijos“ generalinė direktorė Tamara Rešetnikova.

Tikrai turkiškų pomidorų – nė kvapo?

Per dvejų metų laikotarpį, kai galiojo embargas turkiškiems pomidorams, Rusijos valdžios atstovai ne sykį kalbėjo, kad į rinką vis dėlto patenka turkiškų daržovių. Tarp šalių, per kurias į Rusiją jie atkeliaudavo, būdavo minimas Azerbaidžanas ir Armėnija. Tačiau dažniausiai kaltinimai reeksportu lėkdavo į Baltarusijos pusę. Šios atstovai ne sykį tokius priekaištus atmetė.

Vaisių ir daržovių sąjunga skaičiuoja, kad į Rusijos rinką per metus nelegaliai pateko apie 100 tūkst. tonų daržovių. Tai – beveik pusė Rusijos šiltnamiuose 2017 m. išaugintų pomidorų.

Kad stabdytų nelegalų daržovių tiekimą, Rusijos muitininkai su kolegomis iš Armėnijos ir Azerbaidžano suformavo tarptautines darbo grupes. Specialistai ruošėsi važiuoti į pomidorų eksportu į Rusiją užsiimančias Azerbaidžano ir Armėnijos įmones, kur ketino vertinti gamybos pajėgumus.

Vietinis bumas

Įvedus embargą turkiškiems pomidorams, Rusijoje imti statyti didžiuliai šiltnamių kompleksai. Tie, kurie iki sankcijų Turkijai šiltnamiuose augindavo, tarkime, agurkus, taip pat ėmėsi pomidorų. Tad jei 2013 m. Rusijoje buvo pastatyta 70 ha naujų šiltnamių, 2015 m. – 154 ha, o 2016 m. – jau 170 hektarų.

Praėjusių metų balandį skaičiuota, kad per ateinančius penkerius metus Rusijoje turėtų iškilti dar 2 tūkst. ha naujų šiltnamių. Vertinant investicijų apimtis, tai – 200 mlrd. rublių (beveik 2,9 mlrd. eurų šios dienos kursu).

Per embargo laikotarpį Rusijos šiltnamiuose išauginamų pomidorų kiekiai padvigubėjo.

Tačiau tam, kad naujos investicijos imtų atsipirkti, reikia trejų-ketverių metų. Todėl yra kalbančiųjų, jog visiškai panaikinti embargo turkiškiems pomidorams negalima.

„Jei sankcijas turkiškai produkcijai visiškai atšauksime, smuks vietos produkcijos kainos, todėl pomidorų augintojai rusai pateks į sudėtingą padėtį, – teigė K.Lašinas iš vaisių ir daržovių sąjungos. – Įmonėms bus sudėtinga grąžinti paskolas, kurias jos ėmė naujiems šiltnamių kompleksams statyti“.

Visiškai atšaukus embargą, pomidorų kainos smuktų žemiau tų, kurios buvo įrašytos į investicinius planus.

Bandymai užkariauti savus

Kol kas Rusijos šiltnamiuose išauginti pomidorai parduotuvėse sudaro 40 proc. produkcijos. Tai – dvigubai daugiau, nei buvo 2013-aisiais. Tačiau padėtis ne tokia džiugi, jei vertintume natūraliomis sąlygomis išaugintų daržovių statistiką. Iš jos akivaizdu, kad visiškai pakeisti pigių turkiškų pomidorų neįmanoma.

Kad rusai pajėgtų savo rinkoje užimti dominuojančią poziciją, jiems būtina statyti šiltnamius su elektros apšvietimu. Dėl to daržovės šiltnamyje noksta ištisą parą. Tačiau tokių šiltnamių Rusijoje bent jau kol kas nepakanka, nors tik jie gali tapti alternatyva importui. Vis dėlto net ir pastačius pakankamai šiltnamių rusiškų pomidorų kainos viršytų turkiškųjų. Tai aiškinama aukštomis elektros kainomis, kurios žiemą sudaro pusę išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.