Išpirkusi emisiją, „SME Finance“ planuoja pritraukti dar 2 mln. Eur

Didžiausia Lietuvoje nebankinio sąskaitų finansavimo (faktoringo) paslaugas teikianti bendrovė „SME Finance“, gruodį išpirkusi 100 tūkst. emisiją, planuoja išleisti naujų obligacijų už 2 mln. eurų. Tai antras bendrovės akcijų platinimas – šių metų pavasarį ji išleido 3 metų trukmės obligacijų už 1 mln. Eur, iš kurių rugpjūtį buvo išpirkta emisija už 250 tūkst. Eur, o spalį – už 200 tūkst. Eur. 

 „SME Finance“ generalinis direktorius M. Mikalajūnas. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „SME Finance“ generalinis direktorius M. Mikalajūnas. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2017, 4:20 PM

„Nors rinkoje esame tik metus, sugebėjome tapti didžiausia Lietuvoje nebankinio faktoringo paslaugas teikiančia bendrove. Kad tokios paslaugos poreikis Lietuvoje itin didelis, rodo per šį laikotarpį mūsų finansuotų smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) sąskaitų suma – 25 mln. eurų. Tai neprasprūdo pro mūsų investuotojų akis: šių metų pavasarį išleidome obligacijų už 1 mln. Eur, kurios sulaukė didelio susidomėjimo, nes, palyginus su kitomis tradicinėmis investavimo ir taupymo priemonėmis, mūsų pasiūlytos sąlygos garantavo didesnį metinį uždarbį. Pateisinome pasitikėjimą ir jau išpirkome didesnę dalį metų trukmės emisijų su 8 proc. palūkanomis – šiuo metu esame išpirkę vertybinių popierių už 550 tūkst. Eur. Artimiausiuose planuose – 2 mln. Eur emisija, iš kurios gautos lėšos bus panaudotos įmonės plėtrai. Iki šiol „SME Finance“ yra pritraukusi 5,2 mln. Eur per įvairios trukmės vertybinių popierių emisijas ir 5 mln. Eur iš britų investicinio fondo „Advance Global Capital“, – sako Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius.

Pasak M. Mikalajūno, dažniausia SVV problema – Lietuvoje reglamentuotas ilgas įmonių tarpusavio atsiskaitymų terminas, kuris gali nusitęsti iki 100 dienų, todėl dalis apyvartinių lėšų gali būti įšaldyta ir įmonės plėtra pristabdyta. Kitas trukdis smulkiojo verslo plėtrai – bankų finansavimo politika, kai kreditas nesuteikiamas dėl per didelės rizikos, netinkamo užstato ar netikslios informacijos apie įmonės veiklą. 

„Tradiciniai finansavimo ir rizikos valdymo sprendimai smulkioms įmonėms dažnai neprieinami, tad faktoringo alternatyva lieka bene vieninteliu smulkiojo verslo funkcionavimo ir plėtros garantu. Sąskaitų finansavimas, arba faktoringas, yra alternatyva bankinio sektoriaus teikiamoms paslaugoms, kai sąskaitų finansuotojai už palūkanas perka verslo išrašytas sąskaitas ir iškart perveda jose nurodytą sumą, kad pastariesiems nereikėtų laukti, kol klientai atsiskaitys, ir įšaldyti apyvartinių lėšų. Tokia paslauga padeda suvaldyti rizikas ir neprisirišti prie konkrečios sąskaitos apmokėjimo terminų, be to, suteikia galimybę laisvai disponuoti turimomis lėšomis, jas investuojant į gamybą ar teikiamas paslaugas, o tai itin svarbu SVV plėtrai“, – sako „SME Finance“ generalinis direktorius M. Mikalajūnas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.