Paslaugų centras Kaune: auganti konkurencija darbo rinkoje negąsdina

Kai kalbama apie Kaune įsikūrusius užsienio įmonių paslaugų centrus, pirmuoju pavyzdžiu paprastai minima JAV įmonė „Intermedix“. Ir nenuostabu: 2014 metų sausį padalinį Kaune atidariusi tarptautinė organizacija šiuo metu jau yra subūrusi solidų beveik 700 darbuotojų kolektyvą, kasmet stabiliai auga ir kalba apie tolimesnės plėtros planus – vien per 2018-tuosius ketindami priimti dar apie šimtą darbuotojų.

 Kai prieš ketverius metus „Intermedix“ atvėrė duris Kaune, vienu iš investiciją apsprendusių motyvų buvo minimi tinkamų kvalifikacijų darbuotojai.<br>Bendrovės nuotr.
 Kai prieš ketverius metus „Intermedix“ atvėrė duris Kaune, vienu iš investiciją apsprendusių motyvų buvo minimi tinkamų kvalifikacijų darbuotojai.<br>Bendrovės nuotr.
 Jolanta Kazakevičienė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Jolanta Kazakevičienė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lukas Jankauskas<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Lukas Jankauskas<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Simona Vabalė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Simona Vabalė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-01-24 12:34

Apie tai, kaip sekasi Kaune burti aukštų technologinių gebėjimų turinčius darbuotojus, kuo patraukia specialistus ir su kokiais iššūkiais susiduria šioje darbo rinkoje, pasakoja „Intermedix“ paslaugų centro direktorius Lukas Jankauskas, žmogiškųjų išteklių direktorė Simona Vabalė ir žmogiškųjų išteklių verslo partnerė Jolanta Kazakevičienė.

- Kai prieš ketverius metus „Intermedix“ atvėrė duris Kaune, vienu iš investiciją apsprendusių motyvų buvo minimi tinkamų kvalifikacijų darbuotojai. Kaip buvo iš tiesų? Ar lengvai radote  visus reikiamus specialistus? 

- Simona Vabalė (SV): „Ketveri „Intermedix“ veiklos metai Lietuvoje parodė, kad prognozės, kuriomis vadovaujantis buvo priimtas sprendimas investuoti ir kurtis Kaune, buvo sėkmingos ir teisingos. Šiandien galime pasidžiaugti, kad įmonė pasamdė daug talentingų, tinkamų kompetencijų turinčių darbuotojų. Negana to, jau įžvelgiame ir naujus iššūkius: Kaune atsiranda vis daugiau įmonių, konkuruojančių su mumis darbo rinkoje, tad visiems tenka pasistengti, norint pritraukti ir išlaikyti darbuotojus.“

- Ar galima sakyti, kad jūsų pavyzdys įkvėpė mieste kurtis ir konkurentus?

- SV: „Išties, mūsų įmonė buvo viena pirmųjų Kaune, davusi gerą startą ir pavyzdį kitiems konkurentams. Manau, galiu drąsiai sakyti, kad esame viena pavyzdinių tarptautinių kompanijų Kaune.“

- Šiuo metu „Intermedix“ Kauno padalinyje dirba beveik 700 darbuotojų – kaip keitėsi šis skaičius per pastaruosius metus?

- Jolanta Kazakevičienė (JK): „Kiekvienais metais įmonės personalas natūraliai ūgteli maždaug 10-20 proc. Tiesa, lyginant, 2016-sius ir 2017-sius metus, stebime šiokį tokį darbuotojų kaitos didėjimą. Manome, kad įtakos tam turi suaktyvėję konkurentai, pretenduojantys į tų pačių kvalifikacijų darbuotojus, kaip ir „Intermedix“. 

- SV: „Ar konkurencija mus baugina? Toli gražu: kievienas iššūkis skatina tobulėti ir gerinti esamus procesus bei siūlomas vertes darbuotojams.“ 

- Tipinis jūsų darbuotojas – koks jis?

- SV: „Neturime nusistatę priimamų darbuotojų amžiaus kriterijaus, visgi energijos ir jaunatviškumo organizacijoje netrūksta. Tipinis mūsų darbuotojas – toli gražu ne vien kaunietis. Turime daug žmonių, atvykusių į Kauną tam, kad galėtų dirbti mūsų įmonėje. Šiuo klausimu geografinė mūsų kolektyvo plotmė nemaža.“

- Lukas Jankauskas (LJ):  „Ko gero, nieko nenustebinsime pasakę, kad didžiausias darbuotojų trūkumas jaučiamas ieškant didesnės patirties technologijų srities profesionalų ar tam tikrų techninių įgūdžių turinčių specialistų. Šioje vietoje darbdavių konkurencija dėl darbuotojų yra stipri ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. Ieškodami tokių darbuotojų, žmones pritraukiame jau ne tik iš Kauno regiono“. Turime darbuotojų, važinėjančių pas mus iš Vilniaus, vienas darbuotojas grįžo į Kauną net iš Maltos. Visos šios istorijos įrodo, kad grįžtančių žmonių srautas yra – ir tam didžiausios įtakos turi sudarytos geros darbo sąlygos, įdomios pozicijos bei suteiktos atsakomybės“.

- Kaip manote, kas labiausiai vilioja specialistus darbintis „Intermedix“ įmonėje?

- LJ: „Dažniausias privalumas, kurį girdžiu iš pas mus dirbančių žmonių – galimybė pakliūti į kitokią kultūrą. Tai užsienio kapitalo įmonė su savo vakarietiška kultūra, kur kiekvienas darbuotojas vertinamas ir kiekvieno nuomonė svarbi. Be to, sprendimų priėmimas korporacijos mastu yra visai kitoks, tad savęs išbandymas didesnėje, labiau struktūruotoje kompanijoje daugeliui mūsų darbuotojų tampa galimybe išmokti kažką naujo.“

- JK. Ne mažiau svarbu ir tai, kad atsižvelgiame į darbuotojo darbo ir poilsio balansą. Tarkime, jei žmogui labai svarbu turėti lankstesnį darbo grafiką, visada esame pasirengę tuo klausimu diskutuoti ir ieškoti abiem pusėms priimtiniausio varianto.“ 

- SV: „Bene geriausiai mūsų įmonės požiūrį į darbuotoją atspindi organizacinis komitetas, pavadintas „It’s about you“ („Apie tave“ – liet.). Vertiname ir priimame kiekvieną darbuotoją tokį, koks jis yra – nebandydami keisti, bet stengdamiesi išgryninti žmogaus stiprybes bei pritaikyti jas darbe. Šio komiteto veikla ne tik plati, bet ir reikšminga – vykdome socialiai atsakingas veiklas, organizuojame įtraukiančius šventinius renginius. O kur dar sportinės veiklos ir mūsų darbuotojų komandos, žaidžiančios ir universitetinėse, ir Kauno lygose (futbolo, krepšinio, tinklinio)!
Didelio darbuotojų entuziazmo susilaukia Savanorystės mėnuo: ištiesiame pagalbos ranką tiems, kam jos labiausiai reikia. Lankėme vienišus senukus ir neįgaliuosius, Kauno priklausomybės centre prisidėjome finansiškai ir atlikome remonto darbus, ėjome į vaikų dienos centrus, padėjome gyvūnų prieglaudoms ir t. t.“ 

- Kokių aukštųjų mokyklų absolventai dažniausiai tampa jūsų darbuotojais?


- LJ: „Daugiausiai darbuotojų įmonei visgi paruošia Kauno universitetai, ir jų paruošimo lygis mums puikiai tinka. Bendradarbiaujame su trimis pagrindiniais Kauno universitetais – Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų ir Vytauto Didžiojo universitetais. KTU buvo pirmasis partneris, su kuriuo koncentravomės į pagalbą studentams: kad studijuojantys jauni žmonės galėtų realizuoti savo idėjas, atidarėme Inovacijų laboratoriją – kūrybinę erdvę, kurioje vyksta praktiniai užsiėmimai, dirbama su mūsų parūpinta programine ir kompiuterine įranga. 
Su visais trimis universitetais turime stipendijų programą, pagal kurią kasmet apdovanojame stropiausius, gabiausius studentus. Kita programa remia studentų projektus – tai tikslinė stipendija žmonėms, pateikiantiems įdomiausius projektus“. 

- Ko tikitės ir ką esate suplanavę šiems metams?

- LJ: „Nuo antrojo pastato atidarymo 2015 metais ūgtelėjome – šiuo metu nuomojamės tris pastatus, įrengėme daugiau nei 900 darbo vietų, taigi ir erdvės augti yra. 

2017-siais išlaikėme stabilų darbuotojų skaičių ir koncentravomės į vidinių procesų sutvarkymą bei naujų technologijų įsisavinimą. Tokiu būdu padėjome pamatus tolimesnei sėkmingai plėtrai. O šiais, 2018 metais, planuojame įmonę Kaune auginti dar maždaug šimtu naujų darbo vietų.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.