Orakulas W. Buffettas irgi klysta: milijardus kainavę jo apsirikimai

Be jokio patoso Warreną Buffettą galima pavadinti įtakingiausiu investuotoju istorijoje. Ne vienerius metus kompanijos „Berkshire Hathaway“ vadovas, gavęs Omahos orakulo pravardę, ne sykį įrodė, kad geriau už kitus perkanda finansų rinkas. Tad nekeista, kad jis – vienas turtingiausių žmonių planetoje: anot žurnalo „Forbes“ reitingo, jo turtas – 82 mlrd. JAV dolerių.

 Iš W.Buffetto daug galima pasimokyti.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Iš W.Buffetto daug galima pasimokyti.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 W.Buffettas gailisi, kam 1989 m. už 358 mln. JAV dolerių nusipirko „US Airways“ akcijų. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 W.Buffettas gailisi, kam 1989 m. už 358 mln. JAV dolerių nusipirko „US Airways“ akcijų. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 2010 m. duodamas interviu W.Buffettas prisipažino, kad pats kvailiausias jo pirkinys – investicijų bendrovė „Berkshire Hathaway“. <br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 2010 m. duodamas interviu W.Buffettas prisipažino, kad pats kvailiausias jo pirkinys – investicijų bendrovė „Berkshire Hathaway“. <br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 W.Buffettas niekuomet nepirko elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ akcijų.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 W.Buffettas niekuomet nepirko elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ akcijų.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 2012 m. „Berkshire Hathaway“ valdė 415 mln. britų parduotuvių tinklo „Tesco“ akcijų. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 2012 m. „Berkshire Hathaway“ valdė 415 mln. britų parduotuvių tinklo „Tesco“ akcijų. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 W.Buffetto portfelyje nėra „Google“ akcijų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 W.Buffetto portfelyje nėra „Google“ akcijų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
  2011 m. D.Sokolas kaip gerą pirkinį W.Buffettui pristatė „Lubrizol Corp.“<br> AFP/Scanpix nuotr.
  2011 m. D.Sokolas kaip gerą pirkinį W.Buffettui pristatė „Lubrizol Corp.“<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 4, 2018, 2:30 PM

Nepaisant to, W.Buffettas – taip pat klysta. Ir, priešingai daugeliui vadovų, skubančių kaltę versti pavaldiniams, tais atvejais, kai akcininkai negauna laukto uždarbio, turtuolis pats prisiima atsakomybę.

Iš W.Buffetto daug galima pasimokyti. O kadangi geriausia mokytis iš kitų klaidų, pateikiame sąrašą, kai suklydo įtakingiausias investuotojas istorijoje.

„Berkshire Hathaway“

2010 m. duodamas interviu televizijai CNBC W.Buffettas prisipažino, kad pats kvailiausias jo pirkinys – investicijų bendrovė „Berkshire Hathaway“. Esmė slypi čia: kai 1962 m. investuotojas pirko minėtąją bendrovę, ji vertėsi tekstile. W.Buffettas tikėjosi, kad, uždarius dalį gamyklų, ji taps pelninga. Tačiau taip nenutiko. Negana to, tekstilės įmonės vadovai pasistengė iš investuotojo išspausti papildomų lėšų. W.Buffettas perpyko, įsigijo kontrolinį „Berkshire Hathaway“ akcijų paketą, atleido direktorių ir dar 20 metų stengėsi išsaugoti tekstilės verslą. Vėliau jis paskaičiavo, kad šis keršto planas jam atsiėjo apie 200 mlrd. JAV dolerių.

Pamoka čia paprasta: negalima leisti emocijoms paveikti finansinių sprendimų.

„Waumbec Textile Company“

Nors pirkdamas „Berkshire Hathaway“ W.Buffettas ir nusvilo, praėjus trylikai metų jis ryžosi įsigyti dar vieną tekstilės įmonę „Waumbec Mills“. Štai ką jis 2014 m. rašė akcininkams: „Atsižvelgiant į įgytus aktyvus ir prognozuojamą sinergiją su „Berkshire“, tai buvo gera kaina“.

W.Buffettas pripažino, kad pirkti „Waumbec Textile Company“ nevertėjo – vos po kelerių metų fabriką teko uždaryti. Vadinasi, reikia mokytis ir iš savo klaidų: jei strategija pasirodė neefektyvi, ją reikia keisti.

„Tesco“

2012 m. „Berkshire Hathaway“ valdė 415 mln. britų parduotuvių tinklo „Tesco“ akcijų. Nedaug akcijų W.Buffettas pardavė. 2014 m. tinklas numatė per didelį pelną, ir akcijos smuko.

Tais pačiais metais akcininkams rašytame laiške W.Buffettas teigė turėjęs nerimo dėl vadovų, ir kad būtent dėl jų ir pardavė dalį akcijų. Deja, nebuvo pakankamai ryžtingas. „Pripažįstu, kad atidus investuotojas „Tesco“ akcijas būtų pardavęs anksčiau. Mano delsimas lėmė didelius nuostolius“, – rašė jis.

Padengusi skolas, kompanija prarado 444 mln. JAV dolerių, rašo ru.insider.pro.

„Dexter Shoe Co.“

1993 m. W.Buffettas už 433 mln. JAV dolerių nupirko avalynės gamintoją „Dexter Shoe Co.“. 2007 m. laiške akcininkams jis teigė, kad šis sprendimas investuotojams atsiėjo 3,5 mlrd. JAV dolerių. Tais metais tai buvo 1,6 proc. grynosios „Berkshire Hathaway“ vertės.

„Šiandien „Dexter“ — didžiausias mano neapsižiūrėjimas. Tačiau aš ir toliau klysiu – tuo galite būti tikri“, – rašė jis laiške akcininkams.

Iš šio W.Buffetto sprendimo reikia išmokti štai ko: gera įmonė turi svarų konkurencinį pranašumą. Jei klientas neturės jokių priežasčių likti ištikimas prekės ženklui, vadinasi, tai – dėmesio neverta investicija.

„Berkshire“ akcijomis pirko „Dexter Shoe Co.“

Taip, W.Buffettas pripažino, kad „Dexter Shoe Co.“ – niekam tikęs pirkinys. Tačiau 2014 m. akcininkams skirtame laiške jis pabrėžė, kad už šią kompaniją jis sumokėjo ne pinigais, o „Berkshire Hathaway“ akcijomis. Tuo metu, kai buvo rašomas laiškas, akcijos įvertintos 5,7 mlrd. JAV dolerių. „Tai – finansinė katastrofa, verta vietos Guinnesso rekordų knygoje“, – taip savo sprendimą įvertino pats investuotojas.

Ko galime pasimokyti? Jei jūsų portfelio rezultatai geri, neverta iš jo išimti lėšų, kurias nukreipsite rizikingoms investicijoms.

„Energy Future Holdings“

2013 m. akcininkams skirtame laiške W.Buffettas išaiškino nesėkmės su „Energy Future Holdings“ priežastis. Kompanijos savininkai į ją investavo 8 mlrd. JAV dolerių, o dar daugiau pasiskolino. „Nusprendžiau išpirkti skolų už 2 mlrd. JAV dolerių dėl to nepasitaręs su Charlie“, – rašė W.Buffettas omenyje turėdamas Charlie Mungerį, „Berkshire Hathaway“ valdybos pirmininko pavaduotoją.

W.Buffettas teisingai nuspėjo, kad „Energy Future Holdings“ skelbs bankrotą. Jo teigimu, 2013 m. „Berkshire Hathaway“ už 259 mln. JAV dolerių pardavė savo vertybinių popierių, dar 873 mln. JAV dolerių prarado anksčiau, iki sumokėdama skolas.

„Dallas-Fort Worth NBC“

Televizijos kanalą „Dallas-Fort Worth NBC“ buvo galima įsigyti už 35 mln. JAV dolerių. Tačiau 1972 m. W.Buffettas nusipirko saldumynų gamintoją „See's Candies“, bet atsisakė pirkti televizijos kanalą, nors tokį pasiūlymą pateikusiu žmogumi jis labai pasitikėjo. Negana to, investuotojas matė, kad kanalas turi puikų potencialą augti, o į kompaniją nereikės papildomai nieko investuoti.

Prisimindamas praleistą galimybę, W.Buffettas laiške akcininkams pridūrė, kad 2006 m. televizijos kanalas uždirbo 73 mln. JAV dolerių iki mokesčių, o kai rašė laišką 2007 m., jo vertė jau buvo 800 mln. JAV dolerių.

Papildoma „Berkshire Hathaway“ emisija

Sprendimas 1998 m. pirkti perdraudimo kompaniją „General Reinsurance“ nuo pat pradžių nežavėjo. W.Buffettas išeitį rado, tačiau nusivylimas sprendimu liko. „Iš pradžių būta problemų, tačiau po to „General Reinsurance“ tapo puikia kompanija. Nepaisant to, padariau siaubingą klaidą – dėl šio pirkinio padariau papildomą 272 200 „Berkshire Hathaway“ akcijų emisiją – akcijų vertė pakilo 21,8 procento. Galiausiai dėl mano klaidos mūsų kompanijos akcininkai atidavė kur kas daugiau, nei gavo. Taip, Biblija mus moko, kad tai – teisinga, tačiau perkant įmones taikomi kitokie standartai“, – 2016 m. akcininkams rašytame laiške dėstė W.Buffettas.

„General Reinsurance“

2001 m. legendinis investuotojas akcininkams aiškino, kodėl „General Reinsurance“ kainavo taip brangiai. Iš esmės tai lėmė nuolatiniai dėl perdraudimo patiriami nuostoliai, teroro išpuolių ignoravimas, be to, ne išsyk tapo aišku, kad „General Reinsurance“ neturi pakankamai rezervų padengti senus polisus.

2001 m. „Berkshire Hathaway“ dėl šio sandorio į nuostolius nurašė 800 mln. JAV dolerių.

„ConocoPhillips“

„Nepasitaręs su Charlie ir kitais kolegomis nupirkau stambų „ConocoPhillips“ akcijų paketą, nes naftos ir dujų kainos buvo arti piko. Nesitikėjau tokio stipraus kainų smukimo metų gale“, – taip dėstė W.Buffettas 2008-aisiais.

Kad nupirktų 85 mln. „ConocoPhillips“ akcijų, jis išleido kiek daugiau nei 7 mlrd. JAV dolerių, o tuo metu, kai akcininkams siuntė laišką, jų vertė buvo smukusi iki 4,4 mlrd. JAV dolerių.

„Lubrizol Corp.“

2011-aisiais į W.Buffettą ir „Berkshire Hathaway“ lėkė kritikos strėlės. Mat paaiškėjo, kad Davidas Sokolas, tuo metu keliose dukterinėse kompanijose ėjęs valdybos pirmininko pareigas, kaip gerą pirkinį W.Buffettui pristatė „Lubrizol Corp.“

Problema slypi tame, kad D.Sokolas turėjo šio chemijos koncerno akcijų, ir, kai „Berkshire Hathaway“ įsigijo „Lubrizol“, D.Sokolas uždirbo apie 3 mln. JAV dolerių. Šį faktą jis, kalbėdamas su W.Buffettu, nutylėjo. O pastarasis ne iš karto suprato savo klaidą, tačiau 2011 m. kasmetiniame „Berkshire Hathaway“ susitikime prisipažino, kad apie interesų konfliktą jam derėjo žinoti.

„Amazon“

2017 m. W.Buffetto paklausė, kodėl jis niekuomet nepirko elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ akcijų. Omahos orakulas prisipažino, kad neturi jokio atsakymo. „Akivaizdu, man seniai derėjo jų nusipirkti, nes žaviuosi šia kompanija. Tačiau ilgai nesuvokiau, koks stiprus šis verslo modelis, ir kaina visuomet atrodė per didelė. O vėliau paaiškėjo, kad praleidau progą“, – paaiškino investuotojas.

W.Buffettas niekuomet neinvestuodavo į jam nesuprantamą verslą. Tai ir gerai, ir blogai tuo pat metu.

„US Airways“ 

Nors tai nepatenka tarp nesėkmingų pirkinių, tačiau W.Buffettas gailisi, kam 1989 m. už 358 mln. JAV dolerių nusipirko „US Airways“ akcijų. Jos ilgai buvo pigios, tačiau, kaip pranešė žurnalas „Forbes“, po kurio laikui W.Buffettui pavyko susigrąžinti investuotas lėšas ir išmokėti dividendus.

Pats investuotojas oro vežėjo atsigavimą aiškino tuo, kad jis ir Ch.Mungeris pasitraukė iš direktorių tarybos, o į generalinio direktoriaus kėdę sėdo Stephenas Wolfas.

„Google“

W.Buffetto portfelyje nėra „Google“ akcijų. Dėl to investuotojas apgailestauja. Praėjusiame susitikime su akcininkais jis pranešė prieš keletą metų praleidęs progą nupirkti paieškos kompanijos akcijų. Investuotojas kalbėjo apie tą laiką, kai už kiekvieną „Geico“ – dukterinės „Berkshire“ kompanijos – reklamos paspaudimą „Google“ gaudavo po 10 JAV dolerių.

Praeityje W.Buffettas ne sykį bėgo nuo investicijų į technologijų bendroves, nes nesuprato jų verslo modelio. Tačiau, kalbant apie „Google“, jis pažymėjo, kad šiuo atveju jam derėjo susivokti, nes faktiškai jis pats buvo „Google“ reklamos verslo klientas.

Pervertintos kompanijos

2015 m. laiške akcininkams W.Buffettas pabrėžė, kad kai kurių „Berkshire Hathaway“ portfelyje esančių kompanijų pajamingumas per žemas. Jo supratimu, tai – rimtų klaidų pasekmė. „Daugeliu atveju tai reiškia, kad suklydau vertindamas kompanijos ar srities, kurioje ji veikia, ekonominę dinamiką. Kai kuriais atvejais tai nulėmė faktas, kad pervertinau vadybininkų lojalumą ir galimybes“, – rašė Omahos orakulas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.