Ne itin patrauklūs bruožai: atideda ir vizitus pas gydytojus, ir verslo pradžią

Lietuviai labiausiai linkę atidėlioti apsilankymą pas gydytoją, žadintuvo skambutį ir sportą. Apsilankyti pas gydytoją nori, bet atidėlioja beveik kas antras (44 proc.), o prisiversti laiku atsikelti ar nueiti pasportuoti – kas trečias apklaustasis (atitinkamai 34 ir 31 proc. respondentų). Tarp atidėliojamų dalykų lietuviai mini ir pasiryžimą imtis verslo. Tai atskleidė SEB banko užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas.

 Anot V.Žagūnio, pradėjus domėtis verslo galimybėmis, galima surasti nemažai pakonsultuoti galinčių žmonių ar bendraminčių, kurie padėtų paspartinti verslo steigimą.<br> Organizatorių nuotr.
 Anot V.Žagūnio, pradėjus domėtis verslo galimybėmis, galima surasti nemažai pakonsultuoti galinčių žmonių ar bendraminčių, kurie padėtų paspartinti verslo steigimą.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 10:03 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:36 AM

Vienas iš dešimties (15 proc.) apklaustųjų prisipažino, kad norėtų imtis verslo, bet šį sprendimą vis nukelia vėlesniam laikui. Tiek pat žmonių vilkina ir sprendimą mokytis bei kelti kvalifikaciją.

„Norint keisti darbą, pradėti verslą ar papildomas studijas, reikia pakeisti nusistovėjusią gyvenimo tvarką. Tai baugina ir, savaime suprantama, stabdo mus nuo noro veikti.

Manau, geriausia įsivaizduoti save dabar ir ateityje, kokie norėtume būti, – pastarasis paveikslas gali tapti svariu motyvu imtis veiksmų. Tuomet reikia išsikelti aiškų tikslą, išskaidyti užduotis ir imtis pirmosios – tai jau pokyčių pradžia“, – mano Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas.

Anot jo, pradėjus domėtis verslo galimybėmis, galima surasti nemažai pakonsultuoti galinčių žmonių ar bendraminčių, kurie padėtų paspartinti verslo steigimą.

Panašiai mano ir bendrovės „Verslo angelų fondas I“ partneris Arvydas Strumskis: „Svajonės yra gerai, tačiau tik veiksmai duoda rezultatų. Dažnai matome sėkmingus verslininkus, turtingus žmones, kuriems gyvenime labai sekasi, tačiau juos pastebime tik tada, kai jiems jau būna pasisekę. Sėkmė – tai ilgo darbo rezultatas. Tiesiog reikia pradėti“. 

Pasak A. Strumskio, pokyčius stabdanti baimė yra natūrali, prigimties dalis, kurią galima arba ignoruoti, arba priimti.

„Šį jausmą tereikia paversti rizikos vertinimo ir valdymo procesu“, – tvirtina jis.

Gera žinia svajojantiems apie savo verslą yra ta, kad žmonės, kurie užsiima savo verslu ir yra patys sau šeimininkai, gali dažniau atidėlioti žadintuvo skambutį. Būtent tai dažniau minėjo tie tyrimo respondentai, kurie turi verslą ir valdo savo laiką (44 proc.).

Tarp labiausiai atidėliojamų dalykų žmonės nurodė ir buities tvarkymą – tai paminėjo kas trečias respondentas, daugiausia 18–25 metų jaunimas. Poilsį ir keliones atidėlioja atitinkamai kas ketvirtas ir kas penktas žmogus. Sprendimą keliauti dažniausiai atideda vyresnio amžiaus (nuo 46 metų) gyventojai.

Gyventojų tyrimas taip pat parodė, kad žengti pirmąjį žingsnį kuriant savo verslą žmones labiausiai paskatintų finansinė parama, šeimos ir draugų paskatinimas, papildomos žinios, profesionalų konsultacijos ir praktinė pagalba.

SEB užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atlikto bendrovė „Spinter tyrimai“. Apklausti 1 005 respondentai: 101 turintis savo verslą ir 904 neturintys jo 18–75 metų gyventojai iš įvairių šalies vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?